Kontrola leta

Priča o Jozi, poznatijem kao “Kontrola leta”, jednom od simbola grada i čovjeku s nadnaravnim darom bilokacije

kontrolaleta

 

Što mogu tinejdžeri, početkom ratnih devedesetih, nego otići u kino Tesla i gledati porno filmove njemačke produkcije?

kosarkas-dragan-kicanovic-1I dok se sa zvučnika orilo – “špic mih..javol..”, osvrnem se oko sebe i shvatim da nas je u kinu samo dvanaest.

Nas troje, još četvero mulaca ispod nas, dva pitomca JNA, neki psihopat u prvom redu i brko, nalik na tada poznatog Partizanovog košarkaša Kićanovića.

Dvanaesti je Roje, koji, osim što cijepa karte i namiguje momčićima, svaki film i pogleda. U svakom slučaju vesela ekipa.

Kako je Tomo maznuo starcima neke novce od fonda za popravak zubi, tako nas je, osim kina, išao počastiti i s ćevapima u “Kantun Pauline”.

Čekamo tako u redu za najukusnije ćevape na svijetu i taman mi se pogled zaustavi na čovjeku koji plača naručeno i odnekud mi poznat.

Pa da, Kićanović iz kina! Kakva slučajnost… – Pomislim, a zatim krenemo Marmontovom put rive.

Budući da je red poslije večere pojesti i nešto slatko, debeli Tomo opet prsi pare i vodi u “Bobisa” na sladoled iz automata.
Onaj na ručicu, gdje si mogao naručiti čokoladu, vaniliju i jagodu ili kombinaciju dva okusa.

Okrenemo se prošetati, kad ono opet Kićanović tu. Liže sladoled, naslonjen nogom na palmu. Sad se već zamislim kako je to moguće, pa zaključim da je to rijetkost koja se događa samo jednom u životu.

Nakon sat vremena smo u “HIT Mostaraca”, na Mažuranićevom, gdje idemo kupiti dvije boce “Jure”, za zagrijavanje prije izlaska, a čim zakoračimo u prostor, ostajemo šokirani. Unutra opet, pogađate, On.

Sad to više nije slučajnost i pomišljamo da se možda ne radi o nekom psihopatu koji nas prati. Cugali smo u nekom parku i pričali o tom fenomenu, ali on se, na sreću, više nije pojavljivao.

Na matineju u Lava stižemo Prometovom šezdesetkom i odmah se dajemo u traženje cura za sentiš. Taman sam plesao s “nebašlijepomalisisatom” gospodičnom i pokušavao pogoditi savršeni trenutak da joj, uz Tutti Fruttijevu” baladu, plasiram vragolasti jezičić u mandule, kad mi odjednom isti padne dolje, zajedno s vilicom i još nečim.

Stajao sam kao hipnotiziran i gledao brkatog Kiću kako paradira preko podija put izlaznih vrata.

Juka, šta ti je? – netko me upita i probudi iz transa. Tad shvatim da ispred mene stoje moja dva prijatelja, a ne “Beppa Joseph”, koja je, najvjerojatnije, pobjegla uplašivši se mog zamrznutog lica.

Na brzinu sam im objasnio kako smo u opasnosti i da se s problemom moramo suočiti. Potražili smo manijaka oko diska, onako, ležerno, s odvijačima za vodu u džepovima, ali ga, srećom, nismo našli.

Ubrzo sam našao odgovor kako se ne radi o nikakvom manijaku, već o Jozi, poznatijem kao Kontrola leta, koji ima moć bilokacije. Za neuke, to je mogućnost pojavljivanja na više mjesta istovremeno.

Kontrola leta su ga prozvali jer je zaista radio taj posao dugi niz godina na aerodromu “Resnik”, mlateći grdne pare koje je trošio na brojne žene s kojima je bio, ali se nikad nije oženio.

Također ima još na desetke neslužbenih nadimaka, od kojih su najpoznatiji: Galeb, Konjsko govno, Johny Walker, Jebako, Prisutni i Nazočni.

Osim što godinama uzgaja ekološku salatu u svom stanu na Brdima, hobi mu je i obilazak svih splitskih klubova vikendom i to u uvijek u isto vrijeme i tako točno, da možeš sat navijati po njemu.

Tako je i večeras, dvadeset godina poslije, prošao ispred kluba u kojem radim, a kolega je samo rekao, niti ne pogledavši u sat;
– Uf, tek je 1.15.

Prošao je kraj nas kao i uvijek, dotjeran, s njegovanim brkovima i onim wimbledonskim džemperićem oko pasa, uljudno pozdravio i ušao u zadimljeni disko, stopivši se s omladinom, iako mu je preko šezdeset godina.

Nakon minutu je izašao, klimnuo glavom službeno, kao da je potvrdio da je sve u redu, sjeo u svoju bijelu “Žabu” i otišao odraditi još desetak klubova, prije odlaska na zasluženi počinak. I tako već četvrt stolječa, pa je u njegovu slavu komponirana sljedeća pjesma;

 

KONTROLOR LETA

Opet sjeta,
kontrolor leta.
Kontrolor leta,
po Splitu šeta.
Zarobilo mi danas stihove,
u dugu kosu i brkove.

Ne znam da li znate kontrolora leta,
koji stalno po Splitu šeta.
Ja ga znam,
često šeta sam.
I drago mi ga je vidit da šeta i sad,
isto ka i onda kad san bija mlad.

Jer sićam se, di god san tada izać tija,
njega bi vidija.
Di god bi se u istoj noći maka,
njega bi susreja i taka.
Na koje god se maknem misto,
evo ti i njega isto.

Simpatičan lik i uvati me sjeta,
kad danas vidim kontrolora leta.
Nikad on sta šetat nije,
ni danas, kroz ove nove generacije.

Onako markantnog lica,
pa lagano košuljica,
i na njoj ispeglani koletić,
žuti, modri, crveni đemperić.
Đemperić priko ramena,
žaba od citroena.
Pa koleđice slatke,
i majce La costa kratke.
I bile i modre do pupka dignute gaće,
ma čak dignute i više, dapače.

Nevjerovatno, di god bi iša,
na njega bi naiša.
Pa san non stop sebi postavlja pitanja ista,
kako uvik stigne na sva ta mista.

I baš san zato danas s puno sjete,
otkida prošlost ovog grada na fete.
A jedna mi je gradska feta,
sigurno i kontrolor leta.

Zbog njega san danas,
a i zbog starih dobrih vremena,
bacija đemper priko ramena.


(Damir Duplančić Cunko)


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.5/10 (105 glasova ukupno)

47 komentara na “Kontrola leta”

 1. kockica

  Na marjanu,u gradu,u vanile,u tribua….,ja u düsseldorfu on u düsseldorfu :O

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 2. gospon

  možda najpoznatiji nadimak dotičnoga među ljepšim rodom je “PRILIKA”…. iz razloga jer kada bi pokoja djevojka bila nezadovoljna noćnim izlaskom, dotični bi bija “zadnja prilika” za plodan izlazak djevojaka, on je uvijek bija prisutan i na raspolaganju …. čudi me da taj nadimak nije izaša……

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
 3. Juka21

  Zvali smo ga fanat spadi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 4. fro

  Meni je uvik parija ka galebina i bilo mi je ok..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 5. Dworin

  Nas par s Brda smo ga zvali Kapetan, moje uže društvo tada. Neko vrime bi zna stavit kapetansku kapu na glavu, bilu s plavin ili crnin šiltom, netko iz ekipe je provalia da je naviga na stranca (normalno da smo bili pod utjecajem “domaćih” cigareta i Jure) i tako smo ga i prozvali Kapetan. Često bi mu i žabu viđali kraj kafića Kapo, kraj Ilove na izlazu tunela za Kopilicu, i njega u njoj, pa su neki ga počeli zvat Kapo i kuit se da nije nautičar nego strojar…dobre su pločice se tad mrvile. Jednom smo moj današnji kum i ja išli zikom u Lava i stali na benzinsku na Visoku…onu kaoja je bila iza Mertojaka ma su je isto svi zvali Visoka, tada napuštenu već…stali malo da se oladi cilindar i da zapalimo cigaret…i tamo je bia i sidia u autu. Nikad nisan skonta zašto je bia tamo i šta je radia a bia nan je crnjak da mu priđemo i ometemo ga u bilo šta da je radia tad. Dan danas iman osjećaj da ga digod vidin kantunon oka kad prođen priko Brda, toliko mi se usjeka u memoriju ovih 30tak godina otkad san dobia prvu pokaznu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 6. Vlaj

  A na gornjoj slici ekipa iza na klupi? !? Haha

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 7. Sinjski

  Mlađa populacija ga zove Uhoda a ima i ekipa koja ga zove : puu gade .
  Pljunu kad prođe kraj njih radi uroka.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Haha.. najbolesniji od svih nadimaka… 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 8. Nixy

  Čovjek je živuća legenda. Onaj tko ga nije primijetio taj nije iz Splita.
  Dobričina je, al je naporan kad opali “šprehu”
  Često je na Meje jer na Zvončacu privezanu Istranku ili već koji je brod.
  U Kauflanda često kupuje 12 litara neke falše Coca Cole i drži je u portapaku svog “novog saxa”. Naliva se tim smećem. Ne znam šta mu to treba.
  Prodao i žabu i starog Mercedesa.
  Parkira auta uz semafor uz natpis Torcida Brda uz Dom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 9. Vela

  Patrola i Fanat Špadi ga je zvala moja generacija. Smatrali smo ga za dokaz da teleportacija radi. Svaka cast za tekst kao i ostale, imas fantastican stil, recenice su ti strasno pitke… SJEDI, PET;-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 10. Mara

  Sićan ga se iz mladosti, svaki dan je nosija đemper druge boje i obavezno grb na njemu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 11. rico

  aime tribas nekad ove neke price pretvorit u video na youtube ono ka video od cca 10 min da se moze ujutro uz kavu prije posla poslusat jer nekad je veca baza kada ti prica neko ko je prezivija nego citat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 12. ivana

  ma pisma je ludilo,a Jozu mi je uvik drago vidit.Sica me na mladost,lipe,bezbrizne dane,neka njega,po takvin facama,pripoznajen ST.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
Stranica komentara 2 od 2«12

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output