Kontrola leta

Priča o Jozi, poznatijem kao “Kontrola leta”, jednom od simbola grada i čovjeku s nadnaravnim darom bilokacije

kontrolaleta

 

Što mogu tinejdžeri, početkom ratnih devedesetih, nego otići u kino Tesla i gledati porno filmove njemačke produkcije?

kosarkas-dragan-kicanovic-1I dok se sa zvučnika orilo – “špic mih..javol..”, osvrnem se oko sebe i shvatim da nas je u kinu samo dvanaest.

Nas troje, još četvero mulaca ispod nas, dva pitomca JNA, neki psihopat u prvom redu i brko, nalik na tada poznatog Partizanovog košarkaša Kićanovića.

Dvanaesti je Roje, koji, osim što cijepa karte i namiguje momčićima, svaki film i pogleda. U svakom slučaju vesela ekipa.

Kako je Tomo maznuo starcima neke novce od fonda za popravak zubi, tako nas je, osim kina, išao počastiti i s ćevapima u “Kantun Pauline”.

Čekamo tako u redu za najukusnije ćevape na svijetu i taman mi se pogled zaustavi na čovjeku koji plača naručeno i odnekud mi poznat.

Pa da, Kićanović iz kina! Kakva slučajnost… – Pomislim, a zatim krenemo Marmontovom put rive.

Budući da je red poslije večere pojesti i nešto slatko, debeli Tomo opet prsi pare i vodi u “Bobisa” na sladoled iz automata.
Onaj na ručicu, gdje si mogao naručiti čokoladu, vaniliju i jagodu ili kombinaciju dva okusa.

Okrenemo se prošetati, kad ono opet Kićanović tu. Liže sladoled, naslonjen nogom na palmu. Sad se već zamislim kako je to moguće, pa zaključim da je to rijetkost koja se događa samo jednom u životu.

Nakon sat vremena smo u “HIT Mostaraca”, na Mažuranićevom, gdje idemo kupiti dvije boce “Jure”, za zagrijavanje prije izlaska, a čim zakoračimo u prostor, ostajemo šokirani. Unutra opet, pogađate, On.

Sad to više nije slučajnost i pomišljamo da se možda ne radi o nekom psihopatu koji nas prati. Cugali smo u nekom parku i pričali o tom fenomenu, ali on se, na sreću, više nije pojavljivao.

Na matineju u Lava stižemo Prometovom šezdesetkom i odmah se dajemo u traženje cura za sentiš. Taman sam plesao s “nebašlijepomalisisatom” gospodičnom i pokušavao pogoditi savršeni trenutak da joj, uz Tutti Fruttijevu” baladu, plasiram vragolasti jezičić u mandule, kad mi odjednom isti padne dolje, zajedno s vilicom i još nečim.

Stajao sam kao hipnotiziran i gledao brkatog Kiću kako paradira preko podija put izlaznih vrata.

Juka, šta ti je? – netko me upita i probudi iz transa. Tad shvatim da ispred mene stoje moja dva prijatelja, a ne “Beppa Joseph”, koja je, najvjerojatnije, pobjegla uplašivši se mog zamrznutog lica.

Na brzinu sam im objasnio kako smo u opasnosti i da se s problemom moramo suočiti. Potražili smo manijaka oko diska, onako, ležerno, s odvijačima za vodu u džepovima, ali ga, srećom, nismo našli.

Ubrzo sam našao odgovor kako se ne radi o nikakvom manijaku, već o Jozi, poznatijem kao Kontrola leta, koji ima moć bilokacije. Za neuke, to je mogućnost pojavljivanja na više mjesta istovremeno.

Kontrola leta su ga prozvali jer je zaista radio taj posao dugi niz godina na aerodromu “Resnik”, mlateći grdne pare koje je trošio na brojne žene s kojima je bio, ali se nikad nije oženio.

Također ima još na desetke neslužbenih nadimaka, od kojih su najpoznatiji: Galeb, Konjsko govno, Johny Walker, Jebako, Prisutni i Nazočni.

Osim što godinama uzgaja ekološku salatu u svom stanu na Brdima, hobi mu je i obilazak svih splitskih klubova vikendom i to u uvijek u isto vrijeme i tako točno, da možeš sat navijati po njemu.

Tako je i večeras, dvadeset godina poslije, prošao ispred kluba u kojem radim, a kolega je samo rekao, niti ne pogledavši u sat;
– Uf, tek je 1.15.

Prošao je kraj nas kao i uvijek, dotjeran, s njegovanim brkovima i onim wimbledonskim džemperićem oko pasa, uljudno pozdravio i ušao u zadimljeni disko, stopivši se s omladinom, iako mu je preko šezdeset godina.

Nakon minutu je izašao, klimnuo glavom službeno, kao da je potvrdio da je sve u redu, sjeo u svoju bijelu “Žabu” i otišao odraditi još desetak klubova, prije odlaska na zasluženi počinak. I tako već četvrt stolječa, pa je u njegovu slavu komponirana sljedeća pjesma;

 

KONTROLOR LETA

Opet sjeta,
kontrolor leta.
Kontrolor leta,
po Splitu šeta.
Zarobilo mi danas stihove,
u dugu kosu i brkove.

Ne znam da li znate kontrolora leta,
koji stalno po Splitu šeta.
Ja ga znam,
često šeta sam.
I drago mi ga je vidit da šeta i sad,
isto ka i onda kad san bija mlad.

Jer sićam se, di god san tada izać tija,
njega bi vidija.
Di god bi se u istoj noći maka,
njega bi susreja i taka.
Na koje god se maknem misto,
evo ti i njega isto.

Simpatičan lik i uvati me sjeta,
kad danas vidim kontrolora leta.
Nikad on sta šetat nije,
ni danas, kroz ove nove generacije.

Onako markantnog lica,
pa lagano košuljica,
i na njoj ispeglani koletić,
žuti, modri, crveni đemperić.
Đemperić priko ramena,
žaba od citroena.
Pa koleđice slatke,
i majce La costa kratke.
I bile i modre do pupka dignute gaće,
ma čak dignute i više, dapače.

Nevjerovatno, di god bi iša,
na njega bi naiša.
Pa san non stop sebi postavlja pitanja ista,
kako uvik stigne na sva ta mista.

I baš san zato danas s puno sjete,
otkida prošlost ovog grada na fete.
A jedna mi je gradska feta,
sigurno i kontrolor leta.

Zbog njega san danas,
a i zbog starih dobrih vremena,
bacija đemper priko ramena.


(Damir Duplančić Cunko)


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.5/10 (105 glasova ukupno)

47 komentara na “Kontrola leta”

 1. kikica

  hahahhahahaha vrh vrhova…..nebaslijepaalisisata…hahahhahahahha….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 2. Dzo

  Roje hahahahahahahahahahah

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 1 glas)
  Odgovori
 3. veteran

  bravo, bravo,bravo…i pisma je ludilo do kolina ( u pocetku san po stilu promislija na duplu i kako imas isti stil,kad na dnu ipak njegov potpis).ima on vise od 6 banki moj sjor..on je manta opako jos i u moje vrime mladosti, a ja 50 u guzicu iman

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 4. TheMladichi

  Hahaha .a vrag ce mu ih odredit ka i Broju Jedan iz Alan Forda… 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
 5. lupk

  a daj sad mi vise nije fora kad si otkrija sve detalje o njemu, onako je uvik bia misteriozan:)))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +7 (od 7 glasova)
  Odgovori
 6. abatenoj

  Najjaci je…premda vise ne izlazin po spltskim “klubovima” al ga cesto vidin…bila zaba sa crvenim krovom i lagano se vozika, a kad stane nesto popit to je kola od 0,25 i amen…i kastela on odradi i mora stat u starom u siptara na sladoled

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 7. Joleto

  Mi smo ga zvali Bebek

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 8. Pegula

  Nema više žabe a ni mercedesa, sad je saxo u điru. Mi smo ga u ekipi zvali sjenka:-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 3 glasova)
  Odgovori
 9. Mi iz osnovne

  Fanat Špadi…samo pogledajte kartu…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +6 (od 8 glasova)
  Odgovori
 10. Ante

  Nije žaba više, sad je plavi saxo 🙂 I svaki radni dan kad je lipo vrime sidne na dnu nizbe (u autu) kad se izlazi iz tunela put grada i promatra promet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • Sapa

   Ne promatra promet, nego u ure od velikog odmora i zadnje sate promatra skolarke…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
 11. Guilty

  Pa da ga niko trdeset godina nije stavija u spot ili relkamu, veliki propust! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 12. Zagor

  ………don Juan i teleportirajuca zaba….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 13. Neno

  Ha, ha, nas “dobri duh Branko”, iz društva sa Pjace iz kasnih 70-tih, samo bi se pojavija, i ubacija u krug, ka šta je to tada uostalom i bio običaj i niko nikada to nije krivo shvaća i zamjera – nije bilo zlobe i zloće, kakva je danas prisutna na svakom koraku! Život i zabava su uvijek bili na prvom mjestu (Semafor, Gaga, Badi – ex. Shekspeare i danasnji ….ma nije vise niti vazno kako se danas zove…), Arkada, Baletna Škola u Kaštelima, Stobreć i silna događanja u onih par tada jedinstvenih kafica – Toni, Struja…., Konoba “Kamanjo” u brdima Podstrane, i nije bilo vrimena za zle namjere i zloću. Uglavnom se živilo neopterećeno i punim plućima. Dakle, kad bi Jozo otiša pitali smo se koji je to lik, a naša “legenda i duh ekipe” – nažalost, pokojni Rifle (bog mu je da duh kakvi se samo u Splitu rađa, a od kada ju umra – fali mi za popizdit!) – mrtav, hladan i ozbiljan odvali samo kratko Branko – svi se pogledamo između sebe, u nevjerici, ali Branko je osta “Branko”. Iako smo toliko puta iznova saznali naknadno da se u stvari zove – Jozo, ali koliko je bar meni poznato, nitko ga iz ekipe više nikada nije zva po drugom imenu, osim Branko! Sretnem ga i dan-danas, ispričamo se, pričamo o današnjici a o prošlost manje-vise uglanom uspješno čutimo, jer dobro znamo da pamćenju nema povratka. Ekipa sa Pjace mi isto tako nedostaje pa ću se bar ovom prilikom rado prisjetiti njihovih imena (siguran sam da će se oni pripoznat!) – Rošo, Rifle, Gorde, Bosna, Mišo, Ljube, Braco, Frane, Katija, Kiflić, Dado…..možda sam nekoga ovom prilikom i izostavio, virujte mi na rić da nije namjerno – neke slike ipak blijede i tu nema pomoci…..Neno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +15 (od 17 glasova)
  Odgovori
 14. Ekipa

  Od prvog dana kada sam počeo izlaziti s početka devedesetih uvik je bio sveprisutan. U gradu, u Paladiuma, u Shakespearea, u pina, na Bacama….
  Zvali smo ga Jebako!!!
  LEGENDA

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 15. AeTo

  haha da bilokacija
  ma meni se pari i da ne stari 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 16. ZoX Mostar

  Juka baš sam se nakačio na tvoje tekstove i vidim ogromnu sličnost između Mostara i Splita, a i tebe kao da znam godinama, pa ću biti slobodan da nešto pitam što me živo zanima, a odgovor mi može dati jedino pravi Spličanin.
  Zanima me tvoje mišljenje o TBF-u (točnije o Mladenu i Saaši) jer vidim sličnost u pogledima na “splitsko stanje uma” u tvojim textovima, a imao sam priliku upoznati i družiti se par puta sa Sašom i Mladenom kod njihovih posjeta čestih posjeta Mostaru i Hercegovini i vidim da ste u pet deka što se tiče nekih životnih pogleda, ali ipak….
  Ne znam jesi li se ti promjenio tako da si svoje stavove približio njihovim ili nešto drugo jer mi oni nisu baš navijački đir, a još manje tuče, krađe i kriminal.

  Pozdrav iz HB 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 17. TheMladichi

  Gle, Split je poseban jer nitko nikoga ne priznaje niti poštiva i gdje su, kako TBF kaze: “Svi koji su face, preko noći postanu štrace”. Teška je to tema. Kao i Mostatska. Malo smija a puno plača.
  Ali kad se navikneš na to “stanje uma”; ne možee bez Splita.
  Kao sto vidis, citiram TBF, znaći pratim, poštujem. Ko ljudi mislim da su prepotentni i napušeni filozofi koji te s jedne strane nerviraju, a opet bi ih izvan Splita branio kao gradske simbole.
  Utakmice su iza mene, neredi također, a kriminalac nisam nikad ni bio. Ali sam id rođenja po st ulicama i svim đirevima, pa mogu pisati iz prve ruke, što je ljudima i zanimljivo.
  Lip pozdrav mojim Mostarcima!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +6 (od 8 glasova)
  Odgovori
  • vrgorski mangup

   u njemu san se rodija, a nikad živija. njemu san se uvik vraća. čudan je to magnet, čudni polovi. nekako san samo u splitu u livelu, puno više nego u vrgorcu. i svaki put mu se iznova divin, odan ko furešt pa sidin cilo popodne na matejušci, zapalin na sustipanu, pojiden najbolji topli i popijen kaltenberg… a nema mi lipšega nego liti ić na hajduka, kad je sve u bilom, kad dođe i naša aleština, kad uvik iste pisme sviraju ispri poljuda i oni pregoreni, a sirovi ćevapi se prže. i di god putova, a naputova san se, di god bija, uvik san ima samo jedu želju, doć živit u split… i sad mi srce tuče ko ludo dok ovo pišen iz ureda u zagrebu… ma koliko klišeizirano ovo sve izgledalo šta pišen… split triba osjećat, ja san splićo u sebi… *ebite se svi 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +6 (od 6 glasova)
   Odgovori
 18. totalna steta

  svaka cast na portretu…u tvom stilu,kratko i jasno u glavu..
  legendarna gradska faca…
  pozdrav iz daleke kine!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 19. C@®ol

  nema di ga nema

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 20. Kemijska salata

  Vi splićani ste stvarno ridikuli.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 3 glasova)
  Odgovori
 21. Toni

  Gori je Neno spomenija da je Josi nadimak bija Branko. A dobija ga je ovako:

  Joso se, na kratko, zaposlija u Elektrodalmacije i pošalju ga ka manovala na teren. Stavili mu one penjačice na noge i Joso se u uspentra na vrj drvenoga stupa i zavidaje nešto. U niko doba poslovođa viče:”Brankooo, Brankooo, odma da si doša ovamo”.
  Naš Joso se ka metak sjuri sa stupa i doleti poslovođi: “Šefe šta tribate?”, a poslovođa ne viruje svojin očima i drekne:
  “Jesi li ti Branko?
  Nisan Šefe
  Pa kojega vraga si se javija? Mrš gori na stup.”

  Naš Joso se bidan zajeba i ispriča nam cilu tu situaciju. Normalno da je isti čas posta Branko. Ispočetka se bunija da on nije Branko i da ga tako ne zovemo, a nas tri-četri bi u glas rekli: “Dobro je, nećemo Branko”.
  (Samo za Nenu: Zaboravija si Mirka i Kapetana)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +4 (od 4 glasova)
  Odgovori
 22. icarus

  mi smo ga zvali uhoda :DD

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 23. Brane

  Vrhunski tekst, a pismu hitno dat TBF-u, da bar imamo hit za lito
  Nemože bolje,rame uz rame s Robijem K.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • Brane

   Baš san ima istu ideju,TBF su ovo već odavno tribali snimit,ne samo spot, nego cilu seriju od 12 epizoda , Saša je moga glumit Jozu , Kontrolu leta a i ostali bi imali koju epizodu onako ka šta je Stjepan Perić napravija s Instruktorom,a serija bi mogla bit na tragovima spota ,Pipi na plažama,mislim ono malo retro,Mogla bi se zvati “galeb i mi”, jer svi smo ga više ili manje znali ili vidjeli,
   Da imam lovuše otvorija bi Disco bar u kojem bi bilo 5 pod barova, i u svakom od tih 5 bi izradija kip u prirodnoj veličini Joze, tako kad iz jednog uđeš u drugi nemožeš da ga ne sretneš,onako ka voštani u madam tousard ,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
 24. besposlicarke

  Komedija…autor ovog teksta preduhitrio je neke mlade dame koje jos uvjek kad vide Kontrolu nisu sigurne ima li brata blizanca:)))))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • Kućanice

   Ma sta blizancanca, petorke u najmanju ruku 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 25. jajo

  Govneto

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 1 glas)
  Odgovori
Stranica komentara 1 od 212»

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output