Park vs Siromašna

Tinejdžerska priča o kvartovskom ratovanju između Parka (Bol) i Siromašne (Plokite), s kraja osamdesetih godina.

1

 

Iako je moj kvart bio najveći u Splitu, nikad na pitanje – “Di živiš?” – ne bi odgovarali sa – “Na Bolu.” – zbog uvijek istog, prokletog sljedećeg pitanja – “Jel na Braču?”.
Jednostavnije nam je bilo reći – “Iz Parka”.
Tada bi svako znao da smo s područja južno od slastičarne “Plavi Jadran”, sjeverno od ulice Mažuranićevo šetalište, istočno od osnovne škole “Bratstvo i jedinstvo” i zapadno od AVNOJ-eve ulice, s onim velikim parkom u sredini.

Baš ta AVNOJ-eva ulica je osamdesetih bila nepisana granica sa Siromašnom četvrti, našim najvećim kvartovskim neprijateljem.
Nazvana po kultnom američkom filmu iz 1979.g., bila je realna prijetnja svakom prolazniku kroz nju, pogotovo nama iz Parka.

Glavno mjesto okupljanja Siročića su bile tribine školskog igrališta, gdje je uvijek bilo bar dvadesetak kosatih i neuhranjenih delikvenata, s kesama ljepila.
Nezgodno je bilo kada bi te mater poslala na pazarić u dućan, a ti nabasaš na njih.
U najboljem slučaju bi dobio ciglu u zamjenu za kućne novce, a nerijetko i razbijen nos, kao specijalni bonus dodatak.

Međutim, ne bi ni oni prošli lišo kada bi ih zatekli na našem teritoriju, primjerice kupovini bureka u slastičarnici “Hajduk”.
Posebno bi bilo brutalno kada bi ih nagazila zloglasna braća Perković, kao onda 1987. kada su dvojici siromaha udarali glavom o onaj zidić ispred Idrizovog objekta. Čak su ih onako onesviještene mazali sladoledom i pišali se po njima, vrišteći od smijeha.
Digla se Siromašna četvrt na noge, mobilizirali trideset najluđih delikvenata i napravili presedan u kvartovskom ratovanju. Ušli prvi put na naše svetište, u samo srce parka.

Scena iz “Ratnika podzemlja”. Trideset silueta šutke prilazi centru parka u formaciji, otkrivajući svoju aktivnost samo žarom cigareta i zveckanjem lanaca.
Na mjestu šest klupa nikog, osim jednog koji ih ni ne primjećuje zbog zauzetosti gonganjem ljepila. Ludi Đeke. Ostao sam u kvartu jer mu se s ostalima nije išlo na Hajduka.
Podigne glavu i ugleda oko sebe trideset sjena kako im se u mrklom mraku žare cigare u ustima.

– Šta ćemo sad momčino, a? – Upita jedan od njih.
A Đeke se nasmije se onim promuklim, narkomanskim glasom i reče;
– A sad ćete mi lipo jedan po jedan popušiti kurac! – I otrgne jednu dasku od klupe.

Dobio je teške batine, ali je sa držanjem izborio ulazak u kvartovsku legendu. Pričalo se da je kao splitski Srbin otišao u Knin ’91.-e i postao četnik.
Da stvar bude nevjerojatnija, đaneri su pričali kako bi se u jeku rata znao uvući u grad i vrbovati ih da idu sa njim na barikade i usput zarade nešto novaca.
– Ništa ne tribate radit, samo držat pušku u ruci. – Bio je sarkastično uporan.
Kažu da je hrabro poginuo u jurišu na neko naše sanitetsko vozilo pokraj Kijeva. Jebalo se njega za rat, prije mislim da je stradao zbog nade da su u vozilu heptanoni.

Vratimo se iz rata par godina nazad, a dvije nakon prvog i zadnjeg ulaska neprijatelja u park.
Godina je 1989. i mlađa ekipa iz Siromašne, na čelu sa Škiljom, dolazi u Park hvatati lokalne curice.
To zasmeta lokalnom Deni Doktoru, koji se s mulcima iz Siromašne pokači, a ovi mu šipkom slomiju ruku. Nakon toga veća grupa domaćih prebija Škilju i njegove, što je više nego jasno – počinje rat.

Odmazda Siromaha kreče brzo i iznenada.  Ponovno se ponavlja 1987.godina.
Zenga iz Siromašne vodi tridesetak naoružanih momaka i ponovno zatiću usamljenika na klupi.
Ne, nije to opet bio Đeke. Taj je vjerojatno već bio u Kninu.
Radilo se o Draganu, poznatijem kao Drkiju, koji je tu čekao svoju curu.
I ponovo isti scenario, Drki se ne da, ali na kraju biva izudaran, a motor mu razbijen.

Sljedećih dana i mi mulci dajemo obol toj borbi. Gađamo se kamenjem sa njihovim vršnjacima, svako sa svoje strane AVNOJ-eve. Jedan juriš i par njihovih glava je krvavo.
Slavili smo pobjedu u ulici, ali k’o danas se sjećam kako se u zraku doslovno mogla osjetiti napetost, kako smo s klupe gledali put ceste kada će naletjeti na nas.

Mi smo bili prva ulica na braniku Parka od Siromašne. Četiri zgrade na uglu Mažuranićevog i AVNOJ-eve, tj današnje Dubrovačke.
Napetost je pojačala vijest da centralni park neće stati na našu stranu, zbog toga što blizanci nisu htjeli u sukob s partnerima u poslu.

Ostali smo sami i prepušteni brojnijem neprijatelju. Nas je bilo najviše dvadeset i to većina ispod četrnaest godina, a vijesti iz Siromašne su govorile kako ih na tribinama ima već preko trideset i to mahom starijih.

Netko je otišao po fajtera Zankija u get, jer je po majci pripadao našem kvartu. Pa je sa starijim Bepom otišao u park tražiti pomoć. Nije ih bilo skoro sat vremena, a preko ulice se orila pjesma: “Suve šljive i orasi, mi smo braća siromasi!”

Jeben prizor. Četrdesetak neprijatelja se spuštalo niz skale s letvama i bocama. Neki su hodajući i ljepilo udisali iz kesa. Povukli smo se na beton ispred parka i čekali sigurne batine iz neravnopravne borbe s višestruko jačim Siromasima.

Stali su na par metara od nas i uz sarkastične osmijehe počeli prijeteći lupkati palicom od dlan. Iz grupe im istupe dvojica, Prde i vođa Debeli, te priđu našem Bepu, koji je, doduše, uživao respekt kod njih, ali ovaj put su strasti nadjačale poštivanje.

Šta vam je ovo tribalo brate, jel znaš da ćete sad dobiti batine? – Zaprijeti Debeli.

Prvi put sam vidio uplašenog Bepa kako igra na uzaludnu kartu pokušaja hvatanja na osjećaje, pa mu je drhtavim glasom rekao;

– Debeli, brate, nismo ja i ti mulci, triba ovo izgladit i… – Pa mu rečenicu prekine pucanje letve od rame Debelog.

– Nema priče! Ajmo, crta odavde pičke jedne!

Bio je to Bebi, a iza njega još tridesetak momaka iz Parka. Siromasi su lagano ustuknuli, nećkajući se što da naprave. Tada se začuje iz drugog pravca;
– “Ajmooooo…!!”

Bio je to Zanki. Tetoviran i u bijeloj potkošulji s baseball palicom, predvodio je još veću grupu huligana.
Bila su to zapadno parkovska braća iz Bombe, nerealno ružnih komunističkih zgrada kod osnovne škole.
Iz tri pravca smo se zaletjeli na njih takvom silinom, da ih je pola u prvom naletu popadalo pod cipelarku, a ostatak ekipe je bježalo, spašavajući živu glavu.
Zanki i Bebi su pikirali samo na Debelog, te su ga na vrhu ulice sustigli, ubacili u neki grm i zatukli.

Kako nas je sad tu bilo preko stotinu, a pobjednički zanos potjerao krv u mozak, netko viknu;

Ajmo ekipa na Siromašnu! – Što je masa s veseljem prihvatila i tako smo krenuli pisati najslavnije stranice kvartovske povijesti.

Nepregledna masa ljudi prelazi AVNOJ-evu, naoružana od kamenja, letava i lanaca, do baseball palica i nunčaka.
Auti koče, majke bježe s djecom, prolaznici stoje skamenjeni od straha.

I onda povijest. S dvije strane se opkoljava njihovo svetište, tribina školskog igrališta i nakon kratkotrajnog otpora, dvadesetorici branitelja časti Siromašne ne preostaje ništa nego da se predaju.
Neki su se toliko uživjeli da su zarobljenike htjeli vezati za tribine, gasiti opuške po njima, na što skoči Karlo Zanki, udari prvog našeg i reče;

– Ovako papci, ko takne jednog od ovih momaka imat će posla sa mnom! Koji van je kurac ka? Jesu se momci pošteno borili? Onda ne budite pizde.

Nitko nije proturječio, a sve i da je htio, ne bi imao kada jer su se iz daljine čule milicijske sirene.
Nastao je stampedo, u kojem je nekoliko boca i kamenja poletjelo čak i prema miliciji, koja je u to vrijeme bila strah i trepet svima, a onda su se svi razišli ka svojim kućama.

Bila je to velika pobjeda Parka i zadnji sukob između ta dva kvarta. Godinu dana poslije je nastupilo neko novo, nama nepoznato doba.


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.5/10 (110 glasova ukupno)

110 komentara na “Park vs Siromašna”

 1. Anonimno

  Nego, sad me zanima šta se s tim Prdom dogodilo, jel čovik živ danas?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Živ. Po zatvorima, više – manje. Posli sam sa čovikom bija ok, na gostovanja Hajduka smo išli skupa i tako..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • Anonimno

    Izgleda ko zadnja propalica,beskućnik, klasični dopaš. Na slobodi je koliko ja znan dalo ga se vidit oko pazariča.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
 2. ja

  samo kad se sitim…bravo…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 3. Zoga

  Pajo je bija najluđi. Niko mu nije moga ništa sve dok ga Analni nije sjeba! Jedanput je materi zalipija plesku jer ga je pitala da joj kupi kruv isprid ekipe mu. 60-ih je to bilo. Onda je došla epizoda s Analnim i puka je skroz… To su bila vrimena kad se sitin.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
 4. totalna steta

  brda vs kman..vječni antagonizam od samog nastanka (vjerovatno ko je manja selendra :)) )
  u moru razloga ta mulačke tuče medju kvartovima,najviše mi je ostala u sićanju tuča s kmanom radi prava na semafor na raskršću kod vitanovića i jugoplastike.krajem 80-tih se dizala dobra lova za nas mulce brisanjem šofer šajbi turistima na semaforima.pošto je u trajektnoj bila najveća lova ali tamo nisu mogli mulci nego ekipa s baća i geta te veći gradski mangupi,onda je strateško drugo misto bija prvi semafor na ulazu u split.uglavnom scenarij kao kod katoligove štorije,nabrijana mularija s palicama i lancima,jedna slomljena vilica i bijeg punim gasom kod dolaska starijih faca s kmana(na miziju naravno ,,hehe).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
 5. Cener

  Jel Zenga živi(o) u Rijeci?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 6. Arya

  Evo da čujen jednu priču o parku koju dosad nisan znala,lipo napisano,ima park još puno,puno zanimljivih priča 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 7. Foxy

  sican se i ja ekipe iz ineske , ja san mozda godin ka i veteran , nema vise gume , umra je jadan , lipo je igra balun , cota je u zadru , cunfo u njemackoj , zeton ( isto Topic), neman pojma , sretnen ga kadikad u oni kafic Studio , ja se sa nostalgijon sican tih dana , ali mi se nismo tukli , ili ja nisan upoznat , mi smo bili u dobrin odnosima , znan da bi se uvece vraca priko Mazuraniceva ( sta san u Brace Santini ) uvik bi zasta s ekipon doli kod trafike di je sad lutrija , procakulali malo i onda bi ja nastavija prema siromasnoj , na nas zidic

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 8. veteran

  istina sve sta govoris. a se itso ne sican kolektivne tuce mazuranicevo i sucidar u to vrime. pokoja carka glava u glavu, to da, ali se niko nije misa, to u bie tzv fer tuce,ko koga natambura,1:0 a ti trazi revans ako oces.uglavnon, nikad revansa, uvik se na kraju zavrsilo na sanku. inace,iz sucidra su bili novinar jadran,njoko, oman,sve ok momci,jedino je njokov otac bija idan na sina, uvik je kuka da ko ga moze ranit, da ponjupa tecu njoki ka nista.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 9. Singapurska malvazija

  Katolik odlicni su ti clanci generalno.Pratija sam prije blog i mislija sam da se ugasilo i sad naletim an ovo,Koje osvjezenje.Lipo se prisjetit tih osamdesetih mada su mi jace te tuce uvik u coporu nikad jedan na jedan hahahaha.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 10. veteran

  koji si ti gospe ti vinarske????

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 11. Singapurska malvazija

  @veteran
  Mislim da znam tko si i postovalac sam tvog lika i djela, ali cu ostat anoniman iz razloga sto u Hrvatsku dolazim povremeno pa ne zelim negativne posljedice ako se slucajno sretnemo. Znam da kad bi ti isa ceston da je uvik bilo prazno oko tebe, a nikad nikoga nisi ni posteno iscipa.
  @katolik
  A sicas li se muta iz prvog portuna tvoje zgrade??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Kako ne. Znao je sve tablice auta u gradu. Pokoj mu duši! ;(

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
  • Oldtimer

   pokojnom mutu je bilo ime Ivica Sučić…ima je male blokiće u kojima su bile napisane sve registarske oznake auta koje je vidija….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 12. veteran

  aj dobro. zasto ovo spominjes singapur? i ti si ovde?????

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 13. veteran

  katoik u krivu si. on je ljude pamtija po registracijama auta koje voze, ne aute. kako je jadan bija gluhonijem,kad bi isa sta objasnit o kome /cemu se radi… on bi zapisa broj registracije auta kredon na asfalt a ostalo bi pokusa rec na mote. ima je brata zuju i sestru…dobar je bija bidan ka kruv. u trecemu portunu ti je sta bakic sta je dosa iz gizdavca…. on je bos moga na balotu ( s brokvama) ucinit na nogu koliko si tija.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 14. TheMladichi

  Istina za Muta. I kredu po podu. Ka jučer se sičam. A treći portun je moj 🙂 Mažuraniževo 75. 🙂
  Tri brata Bakića i i pok. otac Mate. Sa ovim Nikolom sam dobar i dan danas i znamo popit piće. A koji su to balotaški derbiji bili iza kuće…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 15. TheMladichi

  Ma idem sad jednu dobru priču iz tog vrimena napravit kad si ma natanta sad.. 🙂
  Zvat će se “Udarnici” i bit će gotova do podne. Eto, tebi i Singapurcu u čast.. 😉

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 16. veteran

  aj bravo. spomeni i juru zokovica od priko puta. i ako znas pricu kad su gula i dalton ukrali bubanj atomskome sklonistu i kako ih je pandurija otkrila u po ure………..smijat ce se svit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 17. TheMladichi

  E za tu priču znam samo po tom naslovu. Ali detalje ne pamtim. Ako imaš volje napiši podrobno na themladichi@gmail.com.
  Ali zato znam za priču o Muji koji je Miši Kovaču, prilikom pada u nesvist na koncertu na Gripama, skinija s nogu cipele od krokodilske kože.. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 18. veteran

  ajme dugo je to s daltonon,triba prvo objasnit sta se dogadjalo kad bi mu bija dan “na bilo”, pa onda vozit dalje…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 19. TheMladichi

  Kad bi bubnja po ulici? 🙂
  Znam da se jedan put kladija koliko je dug Peristil, ali ga je noć prije izmirija.. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 20. veteran

  ma on je bubnja ono na prazno u ulici…ali ovi put su manili prave bubnjeve iz slepera (naravno nosili su ih na ruke u tri ture) noc prije koncerta. on nije moga izdrzat stat u fermu, nego ih je montira na teracu i udri u tri popodne liti. susidi zvali narodnu miliciju…. i onda je pocelo….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 21. TheMladichi

  hehehhe…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 22. Maki

  Oženija sam curu iz siromašne.
  Njen brat me neke 82 ili 83 dobro pribija, bija sam ga zapamtija i zavitova da ću ga jednog dana…
  Ali dođe ta 91 ,a ja ono sa njim u istom rovu na Svilaji i tako iduće 2 godine, djelili i dobro i zlo, praktički se pobratimili, kumili i na kraju postali na kraju najbliži rod.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +7 (od 7 glasova)
  Odgovori
 23. Foxy

  sican se i ja muta , pisa je kredon ali nekako naopako , sta je bilo dobro kod stampanja novina , bija je neki lik ,koji je radija u “Publiciteta” povise pumpe na sucidru , tija ga je zaposlit jer to dosta zahtjevno kod slaganja slova ,,,, jebiga , nije muto tija , bilo mu je draze sidit u autobusu i vozat se po gradu

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 24. veteran

  bravo,dobro si se sitija , pisa le naopako, sa desno na livo. i volija je autobuse. sve stima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 25. veteran

  a sta je sa udarnin terceton iz zadnjega ti portuna (77) – kukac, pico i hrust? jesu li jos tamo ili odselili ? pa pepko…pa sucic zvani bucko vitaminac…. pa venge…., broj 79 – pidjama, badle, kljova, dube, jovicevic, stambuk, dejvi ….pa kuce priko balotaskoga zoga….mali bepo, rodjaci mu zorka i sekso, dalton i brat mu guba, salama i klaudija, globus i tomo, cotavi jure, debeli nebo, miler, berto i neva, zoro, pa 7 golubova braca topic, pa profa, braca lavovi, smodlaka zvani gobo ili va gon cin (po kineski), tujo i brat mu bicva, vranda, keda zvani kvicol, gula, pok tomo vrekalo, braca kurobase….. jos me sluzi pamcenje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
Stranica komentara 2 od 4«1234»

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output