Kategorija namijenjena pričama o starom Splitu, gradskim anegdotama, običajima, generacijama kojih više nema, ulici, nostalgiji i svim onim malim i običnim ljudima zbog kojih ovaj portal i postoji.

Dida moj

“Došlo je vrijeme izbora u Hrvatskoj i HDZ je uvjerljivo vodio. Kući su svi bili uzbuđeni. Samo ne i moj dida. Pušio je onu jeftinu Opatiju i zamišljeno gledao kroz prozor. Na nekoliko upita što mu je, samo je kratko odgovorio – “Samo se vi veselite. Oni lopovi prije su bili mala beba ča će biti ova banda!”. I povukao se u sobu. Sada shvaćam da ga je pogodilo kada je vidio da su u nove stranke – HDZ i SDP – prešli oni koji su ga zatvarali. I ispostavilo se da je bio u pravu.”

Pakao pred vratima Splita

Dan 17. srpnja 2017. godine će biti zabilježen u kronologiji grada Splita kao onaj dan kada je uistinu umalo izgorio grad. Samo srećom i naporima ljudi nije došlo do veće tragedije.

Welcome to Croatia

“…naši stari i perverzni Splićani su već baratali slobodoumnim seksualnim terminima, kao što su ekshibicionizam i voajerstvo, dajući im i domaća imena – “škuribanda” i “ćiribimba”.”

Žan

Pismo prijatelju za koje nikad nisam ni mislio da ću ga pisati, a još najmanje slati na adresu na kojoj ga on neće pročitati. Nadao sam se da ću mu to jednog dana reći, onako muški. Međutim, nekom drugom zgodom, u nekom boljem životu…

Splitske “Rane”

Split je grad koji je izmislio riječ “redikul”. Kolike su šanse da i njegovi kriminalci nisu šaljivi? Do izlaska ozbiljne knjige o vrućem splitskom asfaltu, za sada samo satirični osvrt i bez imena junaka u tekstu.

Cirkus u našem gradu

Kažu da bi Split bio najveći cirkus na svijetu, samo da postoji odgovarajuće platno koje bi ga natkrilo. A kad smo već kod cirkusa, evo jedne male nostalgije iz mog djetinjstva…

Klub zanatlija

Klub zanatlija sam otkrio sasvim slučajno. Baš tako. Iz puke tinejdžerske obijesti, prevrnuli smo u noćnom pohodu neki šiptarski banak na pazaru, a dežurni policajac Đogaš je viknuo – STOJ! Naravno da nismo stali nego smo protrčali kako nas noge nose i u Krešimirovoj skrenuli desno. Ostalo je povijest.

Park vs Siromašna

Tinejdžerska priča o kvartovskom ratovanju između Parka (Bol) i Siromašne (Plokite), s kraja osamdesetih godina.

Tri volta

Nostalgična priča o legendarnoj splitskoj konobi, lukavom gazdi Anti Prkiću i o vremenu koje bespovratno nestaje. Vratimo se na trenutak u 1992. godinu.