Sveta zemlja

O Izraelu su stotine knjiga napisane, tako da moja foto reportaža neće promijeniti pogled na tu državu, ali će vam dočarati njenu povijesno/političko/zemljopisnu zbilju na poznati, humoristični način.

 

Kako je Hrvatska igrala kvalifikacijsku utakmicu sa Izraelom, to je bio povod da preko udruge Uvijek vjerni rezerviram kartu za sebe i brata Antu i da počnem pakirati stvari. Taj put mi je značio puno više od utakmice. Zapravo, ovo i nije navijačka priča, nego moj doživljaj te kontroverzne i zanimljive zemlje, karakteristične po više stoljetnim ratovima, centru moći i vjerske raznolikosti

 

Četvrtak, 07.10.2010.

Autobus Promet Makarske je za Zagreb krenuo u 16.45, a od Autopoduzeća Imotski u 17.00. U prvome ja, u drugome Antiša. Dva brata u dva različita autobusa. Svađa u samom startu zbog banalnosti. Klasika.

Ljudi iz udruge dolaze na kolodvor po nas u dva različita termina. Za njihov temperament neshvatljivo, ali već su navikli na lude Dalmatince.
Čak je i repertoar isti. Ja kod jedne ekipe, brat kod druge. Ja zbog ranog ustajanja u ponoć na spavanju, on tada tek izlazi na igranku.

 

Petak, 08.10.2010.

Ustajem u 5.30. Na aerodromu smo oko 6. Ante, naravno nema. U 7.00 smo svi temeljito pregledani, zbog poznatih Židovskih problema sa terorizmom. Pred ulazak u avion eto i Antiše. Vidno veselog. Sjedamo, naravno, jedan do drugoga i pričamo kao da se ništa nije desilo.
U avionu uglavnom predstavnici raznoraznih firmi, hohštapleri i uštogljenici. Bilo bi mučno da nije bilo starih prijatelja sa utakmica, posebno Ilije iz Vinkovaca, te Žiže i Babilona iz Osijeka. U 9.30 nam se ukazuje predivna panorama Tel aviva.

01

 

Stojimo u redu za provjeru putovnica na nacionalnom aerodromu Ben Gurion. Iz dosade svi uključuju mobitele. Uključuje i Babilon. Ko po vragu, odmah ga neko nazove. Ma nije vrag što ga netko zove, nego koja mu je melodija zvona. A melodija je znameniti Munchenski govor “Wir oder die Juden” iz 1932.g. Hvata me luđački napadaj kašlja uz aktiviranje tipke mute na njegovom mobitelu. Srećom, izraelski policajci nas gledaju čudno, ali ne uspijevaju doznati za Babino poimanje povijesti.

Mijenjamo eure u njihove šekele. Živopisno oslikane njihovim prevarantima, bankarima i državnicima.

02

 

Oko 10.30. sjedamo u prvi od tri autobusa koji nas čekaju i krećemo ka Betlehemu, koji je na palestinskoj Zapadnoj obali. Vozač je Palestinac i na simpatičnom engleskom nam govori da tamo stižemo za otprilike sat i pol. Nije samo vozač, već se i zaista trudi sve zanimljivosti puta pokazat i objasnit. A na putu se zaista ima što i vidjeti. Sve je drugačije, od potpuno različitih životinja, do naselja. Svaki centimetar stambenog prostora je iskorišten, baš kao i svaka kap vode za navodnjavanje i upotrebu.

03 4

 

Prolazimo crtu razgraničenja i ulazimo na Zapadnu obalu i u Palestinski Betlehem. Slijede klasično glupiranje tipa fotografiranja sa arapskim policajcima i vojskom.
Možda je u pitanju slučajnost, ali mi Arapi izgledaju nekako srdačniji. Ili imaju nekakvih sklonosti, kao na primjer ovaj brko, koji me gleda na čudan način.

05

 

Iako pod kontrolom Izraela, a autonomijom Palestine, bazilika Rođenja Isusova nije u vlasništvu ni jednih ni drugih. Svojataju je Grčki i Armenski pravoslavni patrijahat, te franjevci kao čuvari u ime Svete stolice. Da, komplicirano kao sve na tim prostorima.

Nekršćanski i sa očitim nedostatkom kućnog odgoja, zaobilazimo trosatne redove hodočasnika i izbivamo na čelo kolone, koji nas u skladu sa kršćanstvom ne razapinju zbog zlodjela.
Klanjamo se nad Zvijezdom, koja je izgrađena u špilji i predstavlja mjesto Isusova rođenja.

06

 

Napuštamo krug crkve spuštamo se u centar grada. Sjedam sa mojim vinkovačkim prijateljem Ilijom u neku zalogajnicu i uživam u najboljem pivu ikad. Ne zbog kvalitete, nego zbog savršeno odabranog trenutka. Vani jako vruće, a usta puna prašine. Uživamo i u pogledu na kolorit te žive ulice.

07 08

 

Nakon pića uživamo u obilasku tog tipičnog arapskog grada. Pred polazak, eto nam u susret Babe. Sav zadihan i sa kilogramom krunica u ruci.
– Vidi lega, nabavio sam krunice za cijelu rodbinu i pola Osijeka. – Kaže nam onim svojim hrapavim glasom u osiječkom slengu.
Kako su izuzetno skupe tu u blizini crkve, posumnjam da ih nije ukrao, pa mu kažem;
– A brate, nisi ih valjda, ono, kužiš…znam da smo radili svašta, ali ipak sveto misto, ovo ono…a? – A brat babo odgovori kao iz topa;
– Ma jesam lega, ali ne brini, sve sam ih uronio u onu svetu vodu na ulazu. Sad samo što ne svijetle od čistoće. – I raskrevelji se od smijeha skupa sa nama.

09

 

Na izlasku sa autobusnog parkinga umalo tragedija. Vozač drugog autobusa išao u rikverc i udario u nas autobus.
Izašli su oba gledati štetu. Prvo naš vozač ovome da je on قرد. Pa mu taj uzvratio da je on القمامة البشرية. Onda su prijetili jedan drugome stisnutih šaka.
I kad je izgledalo da situacija izmiče kontroli, prišao im je neki treći lik i šapnuo nešto na uho. Nakon toga su se svi nasmijali, izgrlili i u prijateljskom raspoloženju nastavili svako u svome pravcu. Što im je taj rekao, ostaje mi jedno od većih misterija u životu.

10

 

Prije odlaska na izraelsku stranu zastajemo ispred jedne suvenirnice. I tada ugledam otužan prizor. Ogroman osam metarski zid sa stražarnicama i bodljikavom žicom. Saznajem da ga je 2002.g. počeo graditi, palestincima mrski, Ariel Sharon.
– Dužine je 650 kilometara i de facto fizički odvaja dva naroda, duboko zadirući u palestinski teritorij. – Žali se ogorčeni trgovac.
Nameće se sličnost sa nekim davnim vremenima, ali na štetu Židova.

11 12

 

Dolazimo opet na kontrolnu točku razdvajanja i čekamo da nam graničar otvori rampu. Ispred mene dvoje Purgera. Zabavljaju se na račun vojnikinje onim njihovim odvratnim humorom tipa;
– Isus mater, nemreš bolivit Štef, kak bi ga ova pljugala…ihihi…ahaha...
Dok ih djevojka nije pogledala onim sablasnim pogledom, kad je shvatila da se njoj krevelje. Trenutačno su izgubili smisao za humor, a lice im je poprimilo predivnu bijelu boju, kao da ih netko izvadio iz bačve Varikine.

13

 

Oko 17.00 dolazimo pred hotel, ali u njega ne možemo uči jer sobarice nisu pospremile sobe. Navodno se radi o židovskom blagdanu Šabatu, koji je kao dan za odmor i nitko prije noći ne smije ništa raditi. Uzalud smo im objašnjavali da smo platili sobe i da…Sve je opet krenulo svojim normalnim tokom u prvim minutama iza zalaska sunca. Još smo izašli vani par sati, u neki obližnji restoran i to je bilo sve za taj dugi i naporni dan.

16

 

Subota, 09.10.2010.

Ustajemo rano, oko 7.00, jer je ovaj dan prepun planova, tako da smo već oko 8.00 na vidikovcu iznad Jeruzalema. To nije samo prekrasan milijunski grad sa starim zidinama između kojih bliješti najstarija muslimanska građevina – Zlatna kupola ili Omarova Džamija. To je istodobno grad sa najviše podjela i duhovni centar svijeta.

Na jednoj zajedničkoj fotografiji nam se pridružuje i Igor Štimac. Što god mislili o njemu, meni je ostavio dojam jednog velikog gospodina i zajebanta, bez imalo umišljenosti kakve su česte kod poznatih osoba.

171615

 

I na ulasku u jezgru grada opet podijele. Naime, Jeruzalem je Palestinski glavni grad. Isto kao i Židovski. Spor rješavaju podjelom grada na istočni Palestinski i zapadni Židovski.
Tako da opet bodu oči te nesretne ograde, barikade i vojska na crtama razdvajanja. Za utjehu Palestincima, istočni dio je ona iskonska jezgra sa gotovo svim važnijim znamenitostima, a zapadni dio je uglavnom novi dio grada sa doseljenim Židovima iz Europe. Mada na obje strane ima i jednih i drugih.

Svaki korak grada je neprocjenjivi povijesni lokalitet, tako da ne znaš gdje bi prvo pogledao i fotografirao. Prolazimo kontrolnu rampu i izbijamo na najsvetiji lokalitet Židova – Zid plača ili Solomonov hram, porušen 70. godine u vrijeme rimskog osvajanja.

18 19 20

 

Postoji vjerovanje kako će ti se ispuniti želja ako je napišeš na papir i uguraš u pukotinu zida. Ja sam napisao svoju želju, samo je nisam mogao ovjekovječiti zbog zabrane fotografiranja zida i vjernika oko njega. Naime, ortodoksnim Židovima vjera zabranjuje biti na fotografiji ili bilo kakvoj drugoj slici gdje im se vidi lice.
Ma zajebajem se! Naravno da sam se fotografirao…

21

 

Čujem lijevo do sebe neko mrmoljanje. Okrenem se, a ono opet Štimac. Totalno u vjerskom zanosu. Bilježim i taj detalj, ne prekidajući ga u razgovoru sa Jahvom, te nastavljam dalje. Bez onog buvela (gumeni dio od lopte, op.a.) na glavi, naravno.

22

 

Slijedio je uspon kroz uske uličice svih četrnaest postaja Križnog puta prema Golgoti, mjestu razapinjanja Božijeg sina.
Stao sam i naslonio se rukom na mjesto gdje se po predaji On naslonio, kao i na većinu postaja. Nisam veliki vjernik niti pohodim crkvu, ali priznajem da je pozitivan osjećaj.

23

 

Konačno dolazim pred drevnu baziliku Svetoga groba, mjestu Isusove sahrane na Golgoti. Prvo obilazimo kamen gdje se smatra da je bio križ zabijen, a odmah do njega i kamen na koji je, navodno, položen nakon smrti.

2425

 

Pred mauzolejom Isusovog groba bar pet stotina hodočasnika. Pokušavamo se poslužiti starim, dobrim balkanskim trikom, ali ne prolazi.
Kako je ispred nas bila velika grupa Talijana, oni su temperamentno isukali očnjake pri našem pokušaju pretjecanja, za razliku od prošlog puta kada smo namagarčili naivne Skandinavce.

26

 

Iako je bazilika u zajedničkom vlasništvu pravoslavaca, katolika i Armena, izgleda da pravo na organizaciju posjete grobu imaju Saladinovi potomci. A to je već biznis. Jebeni biznis. Jer samo onih desetak minuta, koliko sam bio ispred ulaza, svjedočio sam masovnom mitu za puštanje preko reda. Radilo se o novčanicama od kojih je najmanja bila ona od pedeset eura.
Strašan biznis, ali u potpunoj suprotnosti sa kršćanstvom.

U 13 sati se nalazimo na dogovorenom mjestu i krećemo prema Mrtvom moru. Putem se susrećemo sa pustinjskim i polu pustinjskim okolišem. Iznenađuje broj nomadskih naselja.

27

 

Susrećemo na desetke vojnih patrola. Zajebavam jednog balavca da mi da pušku da se ubijem. Šokiran odbija. Na lošem engleskom mu kažem da ću mu je sam oteti. On na još lošijem da će pucati. Guram mu prst u cijev i smiješeći govorim kako je on jedan “litl maus vithout bulets”. Na kraju se nasmiješeni fotografiramo. Njemu kao vojniku to vjera očito ne brani.

28

 

Dolazimo na pjeskovitu obalu Mrtvog mora. Prirodne depresije i do deset puta slanije od prosječnog mora. Vodič nam objašnjava da je zbog tih karakteristika jako ljekovit. Pomaže u liječenju kožnih bolesti, zacjeljuje rane, ali treba paziti da ne uđe u oči. Očaran plavetnilom i prekrasnom obalom Jordana sa druge strane, skačem poput idiota u more.
Naravno, otvorenih očiju. Krv…mliko…diple…standardan repertoar psovki uz desetominutno ispiranje očiju i opet sam kao nov.
Uživam u plutanju na toj gustoći mora i majmuniranju blatom.

29

 

U Tel Aviv dolazimo u 18.00 i odmah nalazimo hotel. Razrogačenih očiju od straha upitamo recepcionara dali je kakav blagdan, zbog soba. Presretni negativnim odgovorom, presvlačimo se u rekordnom vremenu i za deset minuta smo ja, Ante i Babilon na taksi stanici.
Upita ljubazni taksista;
– Where? – A odgovori Babo, već pomalo nacvrckan;
– Nir d stejdium end nir d alkohol šop!
– All right! – Smije se taksista.

Odjednom Babo počne pjevati “domoljubni” deseterac;
– Pravi Hrvat, pravi Hrvat, on ne pije viiiina, nego krvi, nego krvi, četnika iz Kninaaa…”
Zainteresira se taksist pa upita;
– Great song! What is it? – A Babo nagne bocu pa mu odgovori;
– It iz tradicional Kroejšn lav song..
– Wanderful! – Zaključi mudro taksista.

Ostavlja nas ispred nekog ogromnog dućana. Od tisuća raznih marki vina uzme, kao po preporuci, tri boce nekog crnog i reče;
– Lega, ovo je pravo. Osjećam.
Nakon pola sata smo povraćali svo troje. I to istovremeno.

30

 

Na stadion ulazimo u prvim minutama utakmice. Naših navijača oko 1000. Dobro. Više debila, manje navijača.
Iznad nas Izraelci, ali nikakvih problema nema. Osim što pijani Babo diže desnicu, pa mu objašnjavamo da se ovdje za to automatski ide na višegodišnju robiju.
Izrevoltiran, zabavlja se krađom sladoleda iz košare prodavača, te zamalo upada i u teren kad Kranjčar zabija gol u 36. minuti.
Isti igrač zabija još jedan, a Izraelci do kraja samo počasni.

31

 

Ispred  stadiona mali incident. Ilija izvlači uho nekom svome iz Vinkovaca, pa dolazi do male gužve, koju snage reda rješavaju na krajnje demokratski način. Repetiraju svoje IMI Tavor jurišne puške u nas, pa nam preostaje samo da se zviždukajući raziđemo.

 

Nedjelja, 10.10.2010.

Masovno idemo na plažu gdje su Tel Avivski noćni klubovi. I onda iznenađenje. Totalno drugo lice Izraela.
Koliko god da po Betlehemu i Jeruzalemu koračaju vojske zakrabuljenih vjernika, u ovom gradu koračaju jedino vojske kurvi, dilera i bludnika. Oscilacija do bola.

Većina hrvatskih navijača zauzima jedan ogroman klub i partija do zore. Naravno, prednjačimo nas par cirkusanata.
Pred zoru smo na šanku i pijemo svako iz svoje boce Wiskeya. Tko ih je platio, ne sjećam se. Pobožne Izraelke stoje u redu sa čašama da im ulijemo malo.
DJ pušta uglavnom naše pjesme, tako da domaćini skaču sa nama na stihove: “Večeras je naša fešta”…totalno ludilo.

Zadnje čega se sjećam je da sam sa Antišom guralo neki kontejner po ulici. Budi me alarm u 12.00…otvaram oči i…šok!
Nos nekog muškarca do moga. Skočim kao oparen, ali shvatim da je to moj brat. Pored svih bludnica Tel Aviva ja se kraj njega budim?

m

 

I dok kroz prozor aviona gledam noćnu panoramu grada, donosim svoj zaključak o Izraelu. Ne, to definitivno nije Sveta zemlja. Bog je tu, nažalost, umro prije više od dva tisućljeća.
Zemlja je rastrgana između pohlepe, mržnje i zaostalosti. To je na prvi dojam.

A opet, kad pogledaš onu drugu stranu. Toliko ljepote, duhovnosti, raznolikosti i nesvakidašnjih prizora. Svijet u malome.

Vrijedilo je posjete, vrijedno je vraćanja ponovo.

33

 


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 8.8/10 (26 glasova ukupno)

24 komentara na “Sveta zemlja”

 1. Charlie

  Odličan putopis, kao i svi do sad

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 2. Tinchy

  Na momenat mi se činilo da sam i ja bila tamo 🙂 Odličan!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 3. IC

  Zanimljiv putopis, i Goran Milić bi ti zavidio 😉
  Imaš talent, samo tako nastavi! Pozdrav iz Istre!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 4. TheMladichi

  Drago mi je da vam se sviđa!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 5. Forgas

  Hvala na ispravku! Katolik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 6. Dado

  Odlično putovanje…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 7. Davorin Bogović

  Dado ima li što za nacrtat….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 8. lezilad

  meni je jedino u kurcu šta svi ne kuže pravi point!!!!….ali anticiklona definitivno!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 9. Anonimno

  Bio i bilo fenomenalno….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 10. irud

  Dali je Babilon u Kohorti i UV ili samo UV? Inace lud lik skroz…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Babo je prije svega svoj i originalan.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • irud

    Apsolutno… bilo bi fora da ste našli one naci skinse iz Tel aviva. Inače židovi al eto napadali druge židove i umislili da su wafen ss haha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
 11. Madre

  Odlićan slikovito opisan putopis

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 12. sike

  Jebome pas, zajebi sva ova ultras sranja ovi UV su super.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 13. Slavonac

  Bravo KATOLIK

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 14. cicio

  hahaha stimac moli jahvu da markovic crkne..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 15. nogometaš

  kako dobro zakon si.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 16. prika

  ma marš degenu s portala u svoju navijacku skupinu,prepunu postenja i morala…mentalita ultras pickice

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 17. nogometaš

  ok šefe, ostavi post koji ti odgovara

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 18. Japanac

  “Susrećemo na desetke vojnih patrola. Zajebavam jednog balavca da mi da pušku da se ubijem. Šokiran odbija.” hahahah da mi je bilo vidjeti njegov izraz lica…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 19. bubi

  odlicno!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 20. speed

  Krvi…mlika…dipli…hahahha

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output