“Šuti i navijaj!”

To je bila povijesna izjava jednog bistrog pripadnika “narodne milicije”, prilikom upada na tribinu “Torcide”, negdje u Bosni, sredinom osamdesetih godina. Rat je završio, Hrvatska je samostalna, nesretne milicije, zajedno s još nesretnijom Jugoslavijom, više nama, pa se nameće zaključak kako nam je u demokraciji bolje, barem što se ljudskih prava tiče. A dali je tako, prosudite sami iz istinite priče vezane za “Zločeste dečke” iz Zagreba.

60946479-bbb(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)


Prva priča

Plavi tramvaj, broj dvanaest, zaustavlja se na stanici kod Trešnjevačkog placa. Ulaze životom ispijeni putnici, ulazi i Matija. Sredovječni gospodin, očito zagrebačkih korijena.

Pogled lijevo, pogled desno, ali karta ne ulazi u aparat za poništavanje. Iako je crven u licu zbog toga, zaključuje kako je mirovina mala, a kontrolore ionako ne vidi. Valjda će izdržati dvije stanice do Cibone. Odjednom;

Daj stari kartu na uvid!

Bio je to kontrolor. Trenutak tišine, a drhteća ruka pruža neponištenu kartu.

Mogu vam gospodo objasniti i voljan sam... – objašnjavao je Matija, a ogromni kontrolor usklikne;

Jasmine, imamo švercera!

A Jasmin, nalik na Safeta Sušića, ali mnogo ružniji, u tri koraka pretrči tramvaj, uhvati nesretnika s leđa i blokira mu ruke ispod pazuha, te viknu;

SAD GA, SAD GA HALILE!

Pokušao je Matija protestirati, ali mu je Halilova šaka u želudac izbila zrak, tako da je iz nesretnikovih usta izašao samo uzduh: “Khhhhhhhhhh…”

Nakon još nekoliko takvih udaraca, gospodinu je na nos izašla krv, a iz usta je izletio komad “Konzumovog” batka s akcije.

Jedna žena se pobunila – “Što radite, ubit ćete čovjeka?” – a Jasmin joj je zaprijetio – “Odstupi bona da ne bi i ti degenek dob’la!”

Srećom, tramvaj je stao na stanici, a Matiju su izvukli za kragnu vani i doveli do dva policajca, koji su tu očito čekali po dojavi.

Znači, to je taj zločinac? – upitao je policajac, a Matija šokiran odgovori;

Kakav zločinac, pa pogledajte što su mi učinili? – te pokaže na krvavi nos.

Vidi, još je i bezobrazan! – reče policajac, te mu savije ruku i počne ga vući put auta. Drugi ga je tukao u leđa i potiljak, a i veseli kontrolori su ga još nekoliko puta šutnuli nogom u guzicu.

Na kraju su se policajci rukovali i zahvalili svojim kolegama iz “ZET-a”, te odveli zlotvora pred sud.

Za svoje monstruozno nedjelo je, zbog starije dobi, dobio samo dvije godine uvjetne, ali je zato kaznu platio punih 14 000 kuna, uz obvezan trogodišnji rad za opće dobro.

Nakon isteka kazne, osuđenik više nikad nije ponovio slično djelo, što bi mogli okarakterizirati kao potpuni uspjeh jedne odgojne mjere.

Druga priča

Martin je bio ulični prodavač pereca i uštipaka u centru Zagreba. Uvijek nasmijan i vedar, spreman i ne naplatiti, samo da ga se poštiva kao čovjeka.

Ali taj dan to nije bio slučaj. Dok je pričao s mušterijom, nevaljanci su mu otkočili kolica koja su jurnula niz Dolac i zaustavila se u obližnji zid.

Bog vam jebal majku! – opsovao je, više za sebe, vrijedni Martin.

Dok je sastavljao razbijena kolica, neki kažiprst mu nekoliko puta tapne po ramenu.

Gospon, jeste li vi to opsovali Boga, prosim vas lepo? – obratio mu se neki fini muškarac u skupom štofu.

Ma jesam, ali od muke. Znate, djeca su mi… – PUF!! – AJOOOJ!! – bio je bolni vapaj Martina nakon udarca šake u bradu.

Ti ćeš vrijeđati Gospodina, a kmetu jedan? – pa ga pritisnuo nogom za pod i počeo vikati;

LJUDI, LJUDI, UHVATIO SAM HERETIKA!!

A bijesni narod je dotrčao i okružio ga. Pokušao je ustati, ali su ga zasuli i nogama i šakama.

UBIJ NEVJERNIKA! – vikale su kumice s pazara dok su ga vukle za kosu i udarale onim drvenim klompama po tijelu.

U IME BOGA STANITE LJUDI, UBIT ĆETE ME!! AAAAAj!! – zapomagao je Martin, a netko mu je dobacio;

A sad Ga dozivaš, a Judo? OBJESIMO GA!! – a narod je potvrdno klimao glavom.

Stanite ljudi. Nemojte tako. Mi smo dobri kršćani i odvesti ćemo ga u prvostolnicu pa neka mu kardinal pošteno sudi! – spasio ga je linča muškarac u štofu.

Tako je i bilo. Dovukli su ga do Zagrebačke katedrale, gdje je poglavar odlučio da ga se išiba po dlanovima i uroni u krstionicu.

Glu..krklj..gluu… – ispuštao je Martin zvukove borbe za život, dok ga je zvonar gnjurio u svetu vodu, praćen nadahnutim govorom debelog kardinala;

Izlazi zloduše iz tijela ovog poganog čovjeka, IZLAZIIII!!

Nakon sat vremena egzorcizma, svećenik je zadovoljno protrljao rukama i rekao;

Sveta crkva je napravila sve što je imala u svojoj moći. Sad ga predajte svjetovnom sudu!

Ubrzo je došao kombi interventne policije, ugurao ga šakama u vozilo i po hitnom postupku izveo pred dežurnog suca.

Psovač, jeli? Hm... – rekao je sudac, pa mu odredio kaznu od dvije godine i šest mjeseci strogog zatvora. Bez mogućnosti pomilovanja.

Odležao je gotovo dvije, prije nego se objesio, shrvan nepravdom.

Bila je to Božja volja! – rekli su zatvorski čuvari dok su ga skidali.

Treća priča

Treća priča zapravo i nije priča, jer ako ste se na prve dvije zgražali ili hihotali s tim kretenskim osmjehom, komentirajući kako je to nemoguće i kako je to samo plod autorove bolesne mašte, sada vam predstavljam jednu istinitu i ništa manje nevjerojatnu, a događa se, vjerovali ili ne, četrnaeste godine dvadeset i prvog stoljeća – u jednoj demokratskoj državi i članici Europske unije.

Da se puno ne osvrćemo na navijačku tematiku, svi ste čuli za navijače Dinama, zloglasne Bad Blue Boyse i za njihove svinjarije i nerede diljem hrvatske i Europe.

Tema ove priče jeste navijačka, ali se zapravo radi o ljudskim pravima i ne funkcioniranju pravne države.

Na stranu to što su oni u ratu s Mamićem, savezom, policijom i samim sobom – budući da su čak dobili konkurenciju u plaćeničkim ili kartonskim navijačima istog kluba, ne bi li se stvorio privid da su tribine pune, a navijački puk zadovoljan – pravi problem je zapravo puno veći.

A to je moć pojedinca. Moć koju su osjetili “BBB” na svojim kostima, a čiju snagu će sutra osjetiti bilo tko od građana ove države, makar imao veze s nogometom kao i Prosinečki s čarapama “Udarnik”.

Nekim moćnicima kao da nisu bile dovoljne godine i godine sustavnog pljačkanja, uništavanja i razjedinjenja navijačkog puka, pa su se počeli i bahatiti.

Na utakmicama se protiv Njih ne može vise ni skandirati, a da službeni spiker ne zaprijeti kako će se prekinuti utakmica zbog rasizma ili remećenja javnog reda i mira.

Ako nekome skandiraš “da je lopov i da je nešto sjebao”, to nije remećenje ničega. Imaš sud, pa dokaži da nisi ništa ukrao ili upropastio.

A ako pak nekome vičeš da je Cigan, to je, po meni, još manje prekršaj ili rasizam. Rasisti ste Vi jer mislite da su Cigani prljavi ili što ja znam kakvi, pa ih želite zaštititi kao etničku skupinu na takav način da branite klicanje naziva njihove narodnosti, a niti ne pomišljate da povike tipa – “Dopredsjedniče Šveđanine!” ili “Sudac Kanađanine” – ne bi ni primijetili. To gospodo govori o Vašim svjetonazorima, a ne o navijačkim.

Bila je i Jugoslavija, pa se zviždalo na minut šutnje ili političarima, pa bi najebao samo pojedinac, ukoliko bi ga se tajna služba dočepala, ali se nikad nije prekidala utakmica.

I “predsjednik Partizana” je imao svoje metode ušutkivanja navijačkog puka, ali mu nije palo na pamet prekinuti utakmicu, čak ni onda, kada mu je u ratnim godinama, cijeli Poljud skandirao “Cigane” (opet najebaše Romi ni krivi ni dužni, op.a.), i “srušit ćemo stadion!”, uz skakanje do te mjere da je objekt podrhtavao.

A danas…danas plaši moć jednog čovjeka.

Za novac je kupio političare, pravosuđe i policiju. Nakon toga je potjerao navijače koji su mu bili oporba, a platio pedesetak živih, koji mu, zajedno s onih deset tisuća kartonskih, predstavljaju vesele tribine. Nije Potemkin, ali “baca” malo na njega po stilu.

Međutim, oni oporbeni dinamovci, ujedinjeni pod nazivom “No profit” ili pristalice udruge “Zajedno za Dinamo” su odbili biti dio kartonskih sa sjeverne tribine, pa su se grupirali na istočnoj tribini i nastavili prkositi karizmatičnom liku.

Odmah je uslijedila neviđena represija policije i zaštitara, kojih je na utakmicama bilo angažirano duplo više od buntovnih navijača, što je, osim financijskog apsurda, bilo i evidentno kršenje ljudskih prava – od prekomjerne uporabe sile, provociranja sukoba, višestrukih pretresa i skidanja do gola, do snimanja kamerama i bezrazložnih zabrana prilaza stadionu.

Svu tu silu osiguranja treba platiti. Ok, sa zaštitarima se iskompenzira za male novce, ali kako usmjeriti svu silu policije za svoje potrebe? Jedino objašnjenje je da oni moraju raditi što im se naredi. A naređuje “komandir” koji je podebljao svoje mjesečne prihode. Stostruko.

Ali ništa nije urodilo plodom. Buntovnici s istoka još glasnije traže ostavku.

I tada dolazi do situacije koja me natjerala da reagiram ovim tekstom.

Naime, 07.05.2014.g. je na Maksimiru gostovala Rijeka, a buntovni navijači su, po običaju, kupovali ulaznice za istok. Nije ih zbunilo to što su im prodavali karte za različite sektore.

Pa naći ćemo se ionako svi na sredini. – razmišljala je većina.

Međutim, tu i jeste bila zamka. Čim je utakmica počela, službeni spiker je tražio da svi obavezno sjednu na svoje mjesto.

Ekipa se, naravno nasmijala i ostala zajedno, kako je i običaj kod navijačkih grupa.

Osmijeh im je pao s lica kada je završila utakmica i kada su shvatili da su okruženi brojnijim policajcima i zaštitarima. Tek tada su shvatili najnoviji monstruozni plan “Gazde”.

Svim navijačima, na izlazu “sektora 4”, pogledati karte i uhapsiti one koji je nemaju ili je za neki drugi sektor.

A takvih je bilo puno. I najinteresantnije, odredba je važila jedino za, gle čuda, tu tribinu s “oporbom”, dok su “seronje” sa zapadne i ostalih tribina  bez problema napustili stadion.

I sada najveseliji dio, koji je zapravo i srž ovog problema.

Par mjeseci kasnije, svi ti navijači, na kućne adrese, dobivaju poziv od suda u kojem piše da se za njih TRAŽI KAZNA ZABRANE PRISUSTVOVANJA UTAKMICAMA DINAMA I REPREZENTACIJE, U TRAJANJU OD JEDNE GODINE I UZ OBAVEZNO JAVLJANJE U POLICIJSKU STANICU, TE MOGUĆNOSTI ODLASKA I U ZATVOR!

Dakle, zaključimo priču. Dali je činjenica da se zbog sjedenja na krivoj stolici stadiona mogu dobiti propisne batine, gubitak posla (zbog učestalih boravaka u policijskim postajama u vrijeme utakmica, op.a.) te zatvorska kazna? Jeste! – odgovorit ćete.

Onda, koja je razlika u sudbinama nesretnika iz prve i druge priče – za koje ste bili uvjereni da se ne mogu dogoditi – sa sudbinom jednog navijača kojeg je uistinu zadesila takva bizarna nesreća?

Plaši li i vas tolika moć u rukama pojedinca? Ne bojite se da bi i vas, normalne ljude, sutra moglo snaći nešto slično, ako se svi skupa ne odupremo nepravdi?

To su sve pitanja o kojima bi svaki građanin Hrvatske trebao promisliti, a ne odmahnuti rukom u stilu: “Briga me za prava nekih navijača!”

I za kraj, kažu da postoji neka Sjeverna Korea u kojoj ne postoje nikakva ljudska prava.

Istovremeno, djecu u školama te iste totalitarne države uče da postoji neka mala, ali kriminalna država – zvana Hrvatska – u kojoj možete otići u zatvor čak i ako zabunom, na stadionu, sjednete na pogrešnu sjedalicu.

Pametnom dosta.


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.6/10 (112 glasova ukupno)

99 komentara na ““Šuti i navijaj!””

 1. volin hajduk

  Odlican tekst!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 2. Ka je ono

  BBB starac je dobro zakljucija da je DKZ dekster, tj, pandur pod siltericom koji budno prati utakmicu, pardon,tj, navijace. Tako da kako sam procita sve komentare kako su vec ljudi zakljucili. Gazda je produzena ruka nekog tko mu daje podrslu milicije, pardon,tj, policije i interventne pa cak i agenata ubaceníh na tribinu. Tako da je vidljivo kako je Gazda puka od koke koje se pre-jeo. Tako da puca po savovima verbalno psujuci sve oko sebe dok od svoje ne-profitne udruge daje zub mocniku na vrhu ljestvice. A to je politika. Neko kaze kurva, a zašto? Zato sta se prodaje i krade od nas siromasnih da bi se imalo za buducnost pa brat, bratu jedno 10-tak buducih generacija od onih 200 bogatih familji koje drmaju Hrvatskoj. Ja sam dalmatinac i Hajduk je moj klub ali postivanje medu navijacima po mome je ok. Tako da ne dopustimo da nas neko zavadi priko komentara ovog portala koji je ok i koji se bori za nas NAVIJACE! Tako da cu samo ponovit: Pametnom dosta! Bez komentara molim. Samo tako nastavi brate, Juka, pozz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
 3. Ka je ono

  P.S. Šuti i navijaj!?;-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 4. Ist

  Bravo Juka, ti si ikona ultras klinaca, “svršavaju” na ovakve članke, možeš u kolo sa Šip…, Alač.., Režič… i sl. “Moć pojedinca” koja super alibi fraza, znači on je moćniji od predsjednika, premjera, naređuje sdpovim ministrima, određuje danskim i rumunjskim policajcima koga da puštaju od navijača iz hr na stadion, vjerovatno ima hotline sa Obamom i Putinom, razmješta galaksije…koliko svima vama zapravo treba ZM, on vam je svrha postojanja, bez njega bi bili ništa. Kad klince u zg pitaš vole li više Dinamo ili više mrze ZM, bljedo te pogledaju, jer ih Dinamo uopće ne zanima, što da tebe pitam? Spominješ represiju u bivšim vremenima, znaš 82. je milicija imala običaj skupiti nas par, odvesti u Vlašku u stanicu, uzeti platnene vrećice punjene pijeskom i time nas mlatiti po bubrezima, ne ostaju modrice, a imaš unutrašnje ozljede…ili kad već spominješ Franju, to bi mogao potvrditi i gosp. koji se ponekad ovdje javlja, po noći su njegovi agenti uletavali u stanove, kuće ljudi iz jezgre BBB tog doba i pred djecom i familijom im pljucaljke gurali u usta…da ne spominjem da su nam pred stadionom skidali majce sa dinamovim grbom, oduzimali rekvizite, zatvarali nas na par dana bez ikakve obavj. ikome itd. Dinamovih navijača ima više od 1,5 mil, niti su zaslužili ovakvo vodstvo kluba, a i pun im je ku… ovih kojih se uz svu reklamu, i na državnoj partiskoj televiziji, i uz sveopcu mobilizaciju sakupi 3000 (a bili smo i mi na Šalati koji ih ne podržavamo). Nas je 96. kad smo vas tovare potjerali iz zg, na jugu bilo 6500 i na istoku 8000, a zašto nismo uz ove sa Šalate. Još jedno pitanje Juka, ZM je sa prekidom 94-2000 u Dinamu od 89 (nosio nam je vodu i klopu još u BL), bio je gori nego danas, pa je ipak sve negdje do 2006. ekipici od 100-150 ljudi koji su predvodili Šalutu bio super. Ajd pitajih ih, dobar si sa nekima, možda im je plaćao do tada putovanja, smješta, kurve, a onda prestao…možda, ajd ih pitaj

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -3 (od 5 glasova)
  Odgovori
  • NKDZ

   Jel to opet onaj Ist koji piše s više nickova i iz inozemstva 🙂 Minken bojna?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
   • Ist

    O cemu ti to, jednom sam greškom napisao Isi umjesto Ist. Juka zna po IP adresi tko piše pod kojim nickom i od kud. Bio sam u bojni, ali ne u toj. Jucer na tekmi je Tedy imao Ciboninu trenirku, eto mali dokaz gdje sam. Uvijek sam za dogovor i pomirenje, pa cak i onda kad su nam suzavac bacili ili kad je Jukin drugar T… na nas 50+ “starce” krenuo sa palicama…uvijek. ZM bi vec bio poko… da smo se na onom sastanku dogovorili.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
    • TheMladichi

     Ne opterećujem se s IP-om sve dok neko nije uporan u zlonamjernosti. Ovo je liberala portal i svaka zdrava diskusija je poželjna. Pa i kritika i drugačije mišljenje…

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
    • NKDZ

     Pa prije jedno 2-3 mjeseca je pisao isto jedan Ist. Slučajnost ili ne, frajer je bio iz inozemstva 🙂 I vrlo sličnim stilom 🙂

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
 5. DTK

  BBB Starac jadan li si… Bijedniče nisi vrijedan komentara, znači tako razmišlja šljam ovog društva. Mamičevi plačenici se čuvaju na stadionu a u gradu su slobodni – pa šta čekaš?
  Odgovor je vrlo jednostavan, muda ne rastu u teretani i ne dolaze s godinama… niti s pivama ili s društvom..

  zakaj? Bio sam pijan – prvo i osnovno ti ljudi koji se deložiraju su sami krivi jer se zaduže bankama, dignu kredite, ostanu bez posla ili uopće ne rade. Neka uzimaju novce ako nemaju kako vratiti. Tako je svugdje u svijetu. A uostalom, ako ti nešto smeta, žali se ministarstvu i hrvatskom saboru, oni donose zakone a policija ih provodi. ali ti si očito preglup da to shvatiš kao i puno tvojih neškolovanih prijatelja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 5 glasova)
  Odgovori
  • zakaj? Bio sam pijan, raspolozen.

   Kak je sve ruzicasto kod tebe u glavi. Ti si produkt kapitalizma i takav ti je i odgovor ako se to tako moze nazvati. Dom je nepovrediv. Ljudi se zaduzuju jer imaju premala primanja i prevelika potrazivanja i uzimanja od drzave i/ili izgube posao… Ali otisli smo preopsirno, Juka isprike za to ali ako odes na moj prvi upis vidjet ces da sam napisao da sa ovakvima treba od pocetka pocet. A misli da su pametni.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 6. Isi

  Juka u svom licemjernom tekstu zaboravio si napisati što je bio povod toj akciji policije i zaštitara nakon tekme Dinamo-Rijeka, naime prilikom juriša prema sredini istoka pred početak same utakmice, netko je od klinaca gurnuo zaštitara niz stepenice i on se teško ozljedio. Eto, možda nekoga i istina zanima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • NKDZ

   Ne laži,bio sam tamo. A ti?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • Ist

    Zanimljiv način komunikacije. Imam fotke mobom sa te tekme, imam godišnju za istok od pr. sezone, imam fotke onih par marica ispod, Rukav… je bio na “štangi”…bilo je par starijih koji inace ne dolaze…Ed. sa Rav… Ž. Sovr iz Tigr… prema jugu skupina …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
    • NKDZ

     Da su htjli reagirati mogli su odmah. Počeli su se grupirati iza poluvremena. Uostalom, dečec se srušio u gužvi, svi mediji su prenijeli da je u najmanju ruku izboden, propucan itd. Ko mu kriv kaj ima 33 kile s krevetom. Žao mi ga, radi svoj posao, ali mogao je komotno biti sa strane. Kao i ostali redari. Što bi mi trebali? Sjesti svako na svoje mjesto? Jedan u Zološkom, drugi na Ravnice? A mogli bi i sve čikove pokupiti da djea ne dobiju bronhitis. Što policiji treba neki povod? Pa što ne kažeš da se dogovoraju s Antolićem, koji prijeti da će biti još i gore. Taj dio isto nije zanemariv

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 3 glasova)
     Odgovori
    • NKDZ

     Uostalom, što treba reagirati, to je bio splet nesretnih okolnosti

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
 7. XXYY

  Juka ajde molim te odgovori mi nešto?

  Ideš s Uvijek Vjernima na tekme. Njih plača i financira HNS. HNS je pod direktnim nadzorom od Mamića. Mamić praktički tebe plača, a ti ako ideš s grupom koju on financira daješ mu podršku. I onda imaš obraza i karaktera pisat o BBB-ima i o plačenicima?

  Jel ima ovo smisla?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • NOVI PRIMITIVAC

   Bez uvrede prika , al evo primjera zasto nan je ovako kako je … znaci umisto da svi mozgamo ko jedan , umisto da se svi slozimo oko goruce teme a to je kriminalac za komandama necega sta nam je vecini hobi , razbribriga , ljubav pa nekima i nesto najvaznije u zivotu…. , uvik se nadje neko ko ce pitat Juku za UV ili agenture i slična sranja .. poanta: micemo se sami od glavnih problema … već san reka jednom da me zaboli neka stvar sta je Juka radia il nije .. njegova stvar … cinjenica je da je njegov blog i da pise sam , nama se moze svidit il ne … i nemoj mislit da san ja njegov dezurni branitelj ovdi , ne pada mi napamet .. samo mi skoči zivac kad se cinjenice stave na papir ,pa se opet potezu pitanja i teme koje nemaju veze s pricom… opet kazem bez uvrede …

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
  • TheMladichi

   Nigdje i s nikim ne idem. Pa – pa je utakmicama što se mene tiče. Pišem s distance kao slobodan građanin. Niti dajem BBB podršku niti imam problem s tim Mamićem. Jedini bit teksta su ljudska prava tj. – kako je moguće da nekom prijeti zatvor zbog ne sjedenja na svojoj stolici? Eto. Pozz

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • Ist

    Moguće je zato što je takav zakon, to i piše na poleđini ulaznice. Zato što je 2014. godina, zato što su nepovratno iza nas neka romantična navijačka vremena.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • TheMladichi

     Ali dragi prijatelju, zašto ista pravila nisu primijenjena i na ostale tribine, nego samo na buntovnike s istoka? I slažeš li se da je kazna zatvora prestroga za taj prekršaj? Unaprijed hvala na odgovoru!

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +2 (od 2 glasova)
     Odgovori
     • Ist

      Bilo je postavljeno to pitanje i Mupu i klubu, odgovor je da se za navijačke tribine zakon/propis ne odnosi. Na zapadu već godinama se ne može sjediti nego na svojoj stolici. Bio sam na dosta stadiona vani gdje je isto. Zatvor za takav prekršaj je van svake pameti, neću vrijeđati, ali normalan takav zakon ne može donjeti.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
 8. ?

  Clan sam UV,placam ulaznice i put sam,tako cu i za Milano..
  Moze li mi netko objasniti,kako da i ja dobijem sve placeno ?
  Hvala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 9. XXYY

  Hvala na odgovoru Juka. Prije svega imaš neki bonton i lijepo se razgovaraš za razliku od mnogih tvojih prijatelja. Sve se može reći bez vrijeđanja i bez bezobrazluka. Bravo za to. Nadalje, što se tiče sjedenja na mjestima može se raspravljat danima, oni koji su za bit ce na jednoj strani a koji su protiv na drugoj. Takav je zakon RH, došao si u Maksimir koja je očito kuća GNK DINAMA i vrijedi po nihovim pravilima. Pošto se pravila ne poštuju onda intervenira policija. Iskreno za mene je pretjerana kazna zatvora za to, to je apsorudna glupost pogotovo kad svakakvi kriminalci hodaju slobodni po ulicama i provlače se s uvjetnim kaznama. Jedna novčana kazna od 500e po stolici bila bi sasvim dovoljna. Ovo je napisano isto kao i ti, s aspekta pogleda građanina RH.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Hvala i Tebi na kulturnom odgovoru. Sve rečeno s tim: stadion GNK Dinama – njihova pravila. A tko je šef, zna se! Ipak, novčana kazna (po meni) za to nije oprevdana. Toga nema ni u UK. Jedino ako se navijač opire i remeti javni red i mir pri upučivanju zaštitara na njegovo stvarno mjesto. Ma dalo bi se diskutirati. Lijep pozdrav

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
  • Irud

   Stadion je od grada Zagreba, a ne Dinama. To što je našmrkani privatiziro stadion i klub ne zakonito to je druga stvar

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • Ist

    Stadion je od GNK, a zemljište od grada.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • Irud

     Haha kao je to moguće, ko da kažeš da je zemljište moje, a tvoja kuća

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
     • Ist

      Sve je moguće, nakon završetka gradnje stadiona, tadašnja vlast je prepisala/darovala vlasništvo nad objektima Dinamu, vrlo zamršena pravno-vlasnička prica sa današnje tocke gledišta. Dinamo je u stvari dobio pravo korištenja stadiona i infrastrukture do kraja svijeta (Grad Zg se nakon 90te, kad se društveno pretvaralo u privatno, već pokušao upisati, pa nije uspio). U jednom godišnjaku Dinama (oko 80te) je sve opisano i dokumenti objavljeni, imam ga ali ne tu u Zg, baš ću pogledati.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
 10. lola 87

  Tekst je u potpunosti na mjestu.Danas oni sutra mi.I ne samo na stadionima već na svakom mjestu gdje to kojem lokalnom moćniku odgovara.A policija ova ili ona (čast iznimkama) pleše kako vlast svira.A usput liječi svoje primitivne i malograđanske komplekse i mlati hrvatsku mladež po stadionima,mlati i deložira hrvatske radnike iz stanova,po Vukovaru mlati i zatvara hrvatske branitelje,iz zasjede iskače na cestu i kažnjava hrvatske vozače…!Najgore je što sve to rade uz određenu dozu uživanja a svoju savjest pravdaju time da provode zakon.Loše sluge loših gospodara!Može naša policija u Europu ali tko će iz njih Balkan istjerat? A šta se tiče naših moćnika,sami smo ih birali.Kad jednom budemo izabrali poštene i normalne ljude onda će Mamić i takvi pobjeći iz države ili istrunit u hrvatskim zatvorima ako se prije sami ne objese.A dotad nam ostaje jedino dizat glas svaki put kad hrvatska policija i sudstvo odrade posao za kakvog lokalnog šerifa ili političara.Čisto da ne pomisle da nam je svejedno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 11. covjek

  Katoli, citaj inbox na forum.hr

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 12. Ka je ono

  XXYY i Lola 87 su potvrdili drugim rjecima ono sto sam ja htio reci. Dajem Vam glas! Pozz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 13. Black Sabbath

  Potpuno promašen tekst “Treća priča”, ne da ne drži vodu već…ah nema smisla jer i ja bih volio da mi se plati da idem na tekmu, plaćenici, na sudu se osim nevinosti dokazuje i krivnja a ne na stadionu i da “cigane” je povik za kulturnog gospodina a ne kao uvreda nekome….strašno koliko gluposti u jednom tekstu. Ne kaže se “zabrana prisustvovanja” u HR i Dali se piše odvojeno (Da li….)….i da ja sam Mamićev plačenik i dobijem soma eura po tekmi (kakve gluposti…)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -7 (od 7 glasova)
  Odgovori
  • Joakinjo

   Spodobo neobrazovana, kome ćeš ti govoriti o pismenosti? Da li? Hahahah izrode jedan, kada već govoriš o pismenosti, DA LI ne postoji još od raspada bivše države, JE LI je ispravno. Ne krivim autora, niti me zanimaju tako mali lapsusi, nego tebe jazavče nepismeni, ideš se praviti pametan, a glup si ko kurac.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +3 (od 3 glasova)
   Odgovori
 14. 88

  Ovaj clanak je izasao na indexu sto je dovro za promociju mladicha al je dovukao brojne komentatore koji “nisu u priči” pa se ne obazirite na njihove gluposti.. to su samo ovčice koje slijepo prihvaćaju sistem nisu svjesni svoje maloumnosti

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 15. ToJe

  Nema šta katoliče,text na mistu. Sramotno je kako se Hrvatska pretvorila u Hrvatistan.
  I šta je najgore ne vidi se kraja propadanju.Jednostavno urbani,osvišteni svit je u velikoj manjini…..od moje generacije 1974. od nas iz razreda koji je ima 32 učenika manje od pola ih je ostalo živit u Hrvatskoj…..gledan podatke,Hrvatska je od 2008. do 2014. izgubila 37 000 prvašića,ej ?! Jednostavno ljudi su digli ruke,otišlo se linijom manjeg otpora-vani a državom su zavladale seljačine (ne vriđan seljake) mentalitet skakavca,bezobzirnost,gramzivost……moš kupit koga ko oćeš…..Moral ne postoji,kolektivna svijest je nula…..Hrvatistan je sramotna država.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 16. traktor

  Ahahaaha…..tooo juka, svaka cast

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 17. propela

  U duhu konstruktivne rasprave jedno pitanje za navijače i autora: na koji način očekujete potporu od, kako je napisano, normalnih ljudi, ako je poznato da su navijači krajnje netolerantni i nerijetko nepeijateljski raspoloženi prema drugim grupama ili zajednicama koje također vape za ljudskim pravima (srbi, pederi…)?
  Okej ako se ova priča odnosi samo na navijače, samo članak poziva na osviještenje i onih koji nisu od tribine. A isti ti navijači itaju bovane na gej parade?! Ili dižu skroz miroljubive i filantropske poruke na tribinama poput klanja pivca, kolinja…. a o huliganstvu koje diže rejting navijačkim grupama ne triba ni govorit.
  Vama je navijanje hobi i zato šta vam neko ometa uživanje u hobiju zazivate opću mobilizaciju, a pedera koji se rodija ka peder ili srbina koji se rodija ka srbin zakidate za ta prava za koja se svi tribamo borit?! Ili nekima vride jedna prava, a nekima druga?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • TheMladichi

   A šta’š mene pitat diko moja.. Ja sad pišem o toj temi, a sutra o ko zna čemu… gmo krastavcima.. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
  • NOVI PRIMITIVAC

   Fin osvrt ,dobro pitanje propela … ja ti mogu pokušat odgovorit al opet nevirujen da ces razumit – ne zato sta te smatran kratkim ( ni u kom slucaju) , vec zato sto malo ko ” sa strane” zeli razumit navijaca ….
   1. nije svaki navijač huligan
   2.nije svaki huligan navijač
   3.u nasoj drzavi pa i malo sire mozda postoji svega par ljudi za koje se spravom moze rec da su huligani…ovo sve ostalo je preelosa kopija …. oliti wanabee hool 🙂 opet sam pojam huligan ima malo dublje znacenje od onoga kakvim ga svi opisuju a to je tucaros , dno dna , klosar …onaj koji razbija izloge i tako….
   Zasto san napisa ove tri stvari ? Zato sto se po nasin tribinama moze dobro vidit koliko pojedinaca je potrebno da par tisuca ,mahom mladjih osoba , razmislja onako kako to dosad nisu, ili govore omo sta dosad nebi… i to su lose stvari da se razumimo ….navijac san i razumljiva su mi vridjanja na bilo kojoj osnovi ako je na suprotnoj strani drugi navijac…koliko god to suludo zvucalo … idem na gostovanja , nisam tucaros ,ni razbijac ni huligan samo znam da mogu ocekivat sve i svasta kad krenem, pa i tuce bez obzira sta ih ne trazim.. sve ovo sta si reka za gay parade i srbe- ako se ne varam nijedna navijacka udruga nije decidirano rekla da ide u rusenje gay parada i slicno a svi prozivaju da su je u St-u napali navijaci… kazem , nije tajna da su to i bili 90 % navijaci al se vracamo na one mlade momke sa tribine za koje neko drugi razmislja.. a za srbe in i netribas previse punit glavu da bi se uspjenili… s druge strane ti srbi , geyevi ,ovi oni , nisu pod krinkom svojih udruga ,drustava.. itd nikad javno sudjelovali u nekoj humanitarnoj akciji, pomoci drugima , obrani od poplava , odavanju pocasti zrtvama nekoga ili necega, polaganju vjenaca nekome, cestitkama , sucutima ,raznoraznim donacijama…… Ne prika uvik ali bas uvik su se ti geyevi i manjine borili samo za SVOJA prava ..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
   • propela

    Fala na odgovoru. Svijestan sam te tri stavke koje si napisa i ne bi tija da me krivo razumiš. Ne smatram navijače retardinjosima ili gorilama ka neki, a onda kad Torcida baci bazu, npr. show na 100 godina Hajduka ili neku batudu koja je svima draga, onda smo to “mi”, “Split je najluđi” ili “nije nam niko ravan” i svaki se papak ide okitit perjem od kojeg inače ka zazire i sere po tom điru. Ekipi sa tribine svaka čast na điru, hobiju, ljubavi… kako god bilo, ja se u to ne diran i nemam nekakvih licemjernih predrasuda. “Priče s tribine” volin čitat, ka uostalome i ostatak portala, ali ne ubacujem se u navijačke rasprave jer neman tu šta tražit i nije mi tu misto. Ali kako ima ekipe ovde koji se znaju kvalitetno izrazit i tema je okrenuta prema svima postavija sam pitanje na koje me odgovor zaista zanima ka “civila”, bez podjebavanja ili provokacije. Širok je spektar individua među navijačima pa mi poziv na borbu za ljudska prava djeluje pomalo neartikulirano iz više razloga. Ali slažen se da je maltretiranje nekoga ko nije sija na svoje misto represija, pa bija to navijač ili starac u busu. I teško će se borba protiv glava koje guše našu egzistenciju i uzimaju nama i našoj dici budućnost dobit bez međusobne tolerancije i uvažavanja. Lip pozdrav.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
    • NOVI PRIMITIVAC

     Gledaj po mojoj nekoj teoriji navijaci su uvik bili glas naroda svidilo nam se to il ne … jer npr ja bi se okladija da je HR u biti homofobna drzava – barem vecinski.. sta se tice manjina , na srbe su manje -vise svi bar u nekoliko navrata bili alergicni , cigani ko cigani 🙂 … al ce se uvik kroz navijacki puk to iznit na svitlo , nece kroz sabor neboj se … tebi svaka cast na komentaru..sve stoji.. razumin sta si tija rec al ja pravi odgovor nemam .. jebaji ga tako nam je kako je.. 99% smo si sami krivi za sve sta nan se dogadja .. godinama uvik neko nesto muti u svim sferama zivota, mi normalno mucimo ,jer je to od “striceve prve rodice susid” il su moja i njegova baba ,neznan ..dvi babe.. pa mozda i bude kakve koristi, a kad taj izmuti do te mire da se moze obranit od svih napada jos za dva zivota i sustavno unistava sve dobro sta mu se nadje na putu…onda tek reagiramo .. ka i uvik … kasno ..maa mi smo svi u biti gamad .. eeei kad sam vec primitivac…. MAMICU GICANE !!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +2 (od 2 glasova)
     Odgovori
  • Irud

   Zato šta smo fašistička bagra 🙂
   Pa sa srbima smo ratovali, a gayeve ne volimo iz objesti 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • propela

    daj nam prava jeba ti tito nev’stu 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • Irud

     Nema , nema prava… Mos samo noge točat na golom otoku 🙂

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
     • propela

      a da je išta 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
 18. bbb starac

  dtk
  ak ih ja počnem tražiti po gradu nebu dobro ni tebi ni njima, vjeruj mi.
  kaj se tiče mojih muda,pitaj za njih od Bgea prek Niša,Subotica,N.Sada,Sarajeva do Splita.vjeruj mi imam više uličnih tuča nego i ti i tvoji,svi skupa zajedno.ili hočeš o mojim mudima koja nisam ostavio od Dubrovnika do Vukovara u 4.g.rata.pa bogami ih nisam ni na robiji zaboravio.jel ti to dosta.di se to onda kupuju muda frajeru.hočeš li možda uživo probati moja muda.nisam ja da tu nekog tražim po gradu,imam previše godina a i dosta mi je i rata,robije i svega.a najviše mi je dosta debila poput tebe.
  a ja debilu govorim o jednom drugom dinamu,iz npr 82.g.o jednom gospodskom kajkavskom klubu,kada je bilo biti dinamovacznačilo biti isto tak državni neprijatelj.o ponosnom klubu kojeg je volilo pola hrvatske.to je tvoj,vaš gazda uništio.taj ponos,tu purgersku finoču.to ti,i svi njegovi poltroni ne kužite.niti bute ikad skužili seljačine jedne.Aj Marš iz Mog Dinama. Eto to vi kužite.
  Ist
  Idi na tribinu pa se bori za grupu i klub,a ne ovdje pričati.išli su dečki iz vrha grupe danas,nekad sa ovima plačenicima na tekme,pa kaj? i svi današnji smradovi političari su odškolovani u kumrovečkoj političkoj školi.pa opet su danas velike demokrate i borci za ljudska prava.brane pedere danas,a nekad je biti peder bilo zakonom kažnjivo.zakonom koji je njihova partija donjela.i kaj sad? ne čujem da ih se proziva zbog toga.mi hrvati a izgleda posebno purgeri ili znamo šutiti ili pljuvati jedni po drugima.a bitke nek nam vodi neko drugi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Svaka čast!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
  • Ist

   Prijatelju, na tribini sam, svaku jebenu tekmu, mučno mi je od svega, nitko nije nevin u ovoj prici…hocu samo nazad svoj jaki Dinamo, hocu opet jake BBB koje smo stvarali, hocu da budemo svi zajedno u tome. Bilo je toliko zlotvora u povijesti koji su bili u vodstvu kluba, ali nikada toliko razjedinjenosti. Nije nam to nitko kriv, sami smo krivi, a opet neki zabadaju glavu u pijesak i traže alibi krivce. Prijatelju tko je bio kriv kad su se makljali po gradu i po sjeveru Udruga i KN, makljali, mrzili, pa su opet manje-više zajedno, tko je kriv za onaj debilni bojkot od 13 mjeseci…toliko je bilo suludih odluka u vrhu grupe koje su nas pogurale prema samouništenju. Sada opet bojkot, a opet bez odgovora

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 19. amstaf

  policija bi trebala sluziti narodu a ne politicarima i kriminalcima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 20. svirepi podrep

  A to tie prija bilo drukc’je dodjes na led’nu ispr crkkve kad bude di koa festa pa udr bovaninan a cues diko dikod das dikod primis i et’ga djavle a vid ove drkadzie danas sve neke placipizde svima ugrozena prava a nek men dodje ko oce ka ga zavrljacin…ma stas poc govor’t ka da me ko razumi ajte kvragu svi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 21. Sapa

  Evo cu ja malo off-topic prvo a opet i malo povezano. “Dakle kupis karte za europsku utakmicu, i to onu skuplju, dodjes ti i tvoj prijatelj na stadion, malo pred pocetak i na tvojim mistima sidi malo veca skupina vec veselih navijaca. Na primjedbu da su to tvoja mjesta ekipa se izruga i provedes utakmicu na skalama iznad ulaza.”
  Bilo mi ih je zaj gledat al cim je utakmica pocela, zaboravia sam na njih;)
  Vezano uz tekst, zivimo nazalost u takvo doba da vise nista nije sveto i postivanja prema nikom/nicemu nema. Mjerila vrijednosti su poremecena a idoli su neke reality show spodobe. Krsenje ljudskih prava je samo predizborna fraza koja se zaboravi prebrojavanjem glasackih listica. A da navijaci moraju bit “slucaj” pa to van je odavno tribalo bit jasno. Idealni su za spin, i cim imas neko sranje u drzavi, isprovociras na tribini neki nered i eto 10 dana svi mediji samo o tome bruje. A isto vrime sleperi zita/umjetnina/ojrica potiho nekom u podrumu zavrse…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 22. Ka je ono

  Alo BBB starce, zar ne vidis da je DTK agent provokator za tipkovnicom!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 23. to-war

  Degenerični Tupi Kretenu,

  živim u ZG-u godinama. Mrzin dinamo i sve šta ima veze s njim. Mrzija san i Boyse do bola. Kako li p. ti materina možeš hvalit policiju? – ovane degenrični pa samo sliku naslovnu pogledaj. Kako li možeš o njima koje mafijaš plaća pisat da su u superlativima? Korektan je navijač onaj koji ne vrijeđa upravu kluba i policiju koja ga je*e na svakom kantunu? – ma bravo, očito i ti voliš da ga ti se metne zguza, a da bezpogovorno šutiš.
  Danas mi je dinama ža’ radi prijatelja koje sam steka živeći tu godinama, a i Boysa još više. Uopće ne razbijam glavu bi li oni nas podržali ili ne bi, zaboli me. Za mene je ljudski da se podržavamo. Do takvih stavova možeš doć kad živite skupa pa se tija ne tija zbližiš s nekima od njih (jbga, koncerti, faks, izlasci, posal, zajednički prijatelji, slični ideali…). Kvartaši će se uvik vraćat na teme o mlaćenju studenata, Dugopolja i sl. Meni je iskreno ža šta in se događa, potpisa san im peticiju i molin Boga da se svi riješimo ovog smrada.
  Razočaran sam stavovima poput tvojih, muka mi je kad vidim kakve su male šanse da nam društvo napreduje i kako smo nemoćni da ujedinjeno maknemu gubu iz HNS-a i politike.
  Pi*ka mu materina, ovo je naša država !!! – shvatite to, nema više druga ni Golog Otoka!

  p.s. ovo ti pišem ja, navijač, magistar s dvi diplome, s dobrom plaćom. proputova san, vidija, družija se i s političarima i lovašima. ali uvik su mi draži bili navijači, ljudi s mudima i stavom, i zato i danas s njima stojim na tribini i je*en mater ‘ciganu’ zdravku i hns-u!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 5 glasova)
  Odgovori
Stranica komentara 2 od 2«12

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output