Fenomen zvan – nogometni navijač

Cijeli život sam, na ovaj ili onaj način, u navijačkom svijetu, pa da napišem par riječi i o tome. Onako, duhovito, ali iskreno i iz duše.

1

 

Teška tema za početi. Zapravo komplicirana. Koliko god “normalni ljudi” držali navijače za nebitne, jedno moraju priznati – o njima ništa ne znaju, a itekako im utječu na život.

Budući da sam preko dvadeset i pet godina na ovaj ili onaj način u navijačkom svijetu, pokušat ću analizirati taj fenomen iz same srži.

Ajmo ovako, da pojednostavnim tematsku građu za sve ljude van tog svijeta, tako da me i trafikantica Tonka može shvatiti.
Kad kažemo navijač, onda uglavnom mislimo na nogometnog navijača. A i ako je kakvo organizirano navijanje na nekom drugom sportu, primjerice košarke ili vaterpola, tada također možete biti sigurni da tu atmosferu rade nogometni navijači.
Trafikantica Tonka kaže da joj ništa nije jasno. E tek joj neće biti. Idemo dalje.

Zašto je fenomen navijača vezan uglavnom za nogometnog, ostaje tajna, a u nastavku probajmo dati definiciju te subkulture.

U prosjeku se radi o mlađem pripadniku Homo sapiensa i to muškog spola. Ponavljam, u prosjeku.

Tako da dolazimo do konačne definicije: “Nogometni navijač je mlađi muškarac, koji se na sve načine trudi vizualno (pirotehnički ili koreografijom) i akustično (pjevanjem i pljeskanjem), ne bi li svom klubu pomogao da pobijedi u utakmici.

E sad mi izgleda jednostavno. – Kaže naša vrijedna trafikantica Tonka.
Bojim se da su stvari po tom pitanju kudikamo kompliciranije. – Odgovaram joj. A ona od zbunjenosti razrogači oči na korak do prskanja.

Onda joj pokušam staloženo objasniti da je hrvatski nogometni navijač je, u prosjeku;

– Klošar, uležina i šunjavac. Sumnjivih moralnih kvaliteta, a s intelektualne strane i nije baš prebistar. Sklon je pretjerivanju i laži. Često sudjeluje u tučnjavama, ali uglavnom se skriva u masi. Zapravo je kao pojedinac kukavica. U sukobe najčešće ulazi u većem broju u odnosu na protivnika i koristi rekvizite, od baklje i palice, do boksera i boce. Slijepo sluša vođu.

Svrha postojanja je zapravo sam sebi, a za klub, iako mu se kune u vječnu odanost, navija samo deklarativno. I više je skoncentriran na vrijeđanje protivnika, nego na bodrenje svog kluba. Na putu za drugi grad gdje mu igra klub, ide svim sredstvima, od kombija, autobusa i motora, do vlaka i aviona. Koji god prijevoz koristio, gleda ga ne platiti. U drugom gradu ima jedini cilj sačuvati transparent grupe i poniziti protivnika šetanjem kroz neprijateljski teritorij. Ako je u drugoj državi, onda obavezno posjećuje i javnu kuću.

Iako neradnik, lijepo je obučen i odjeven kvalitetnim brandovima koje kupuje novcem od krađe ili žicanja igrača. Po nacionalnosti je Hrvat, vjeroispovijesti katolik, a po političkom uvjerenju desničar. Nacionalista i šovinista, s ozbiljnim elementima i rasizma. Ukratko, Ustaša.

Sklon je psovanju, krađi, otimačini, nanošenju teških tjelesnih ozljeda policiji ili suparničkim navijačima. Iako se kune u ideale, rado će uzeti novce od bilo koga.
Na utakmici uopće ne prati nogomet na terenu, već gleda samo na gostujuću tribinu. Često ne zna ni protiv koga njegov klub igra, zbog oduzetosti drogom i alkoholom do besvijesti. Zapravo, on je težak narkoman.
U društvu nakon utakmice nikad ne priča o njoj niti komentira igru. Glavna tema mu je tko je odnio pobjedu na tribinama. On, zapravo i prezire nogomet. Iako u pjesmama ispada da bi dao i život za taj sport.

O Gospe moja draga, pa ti navijači su onda neka kriminalno-sotonska organizacija!?? Ijuuuuuu... – Usklikne naša Tonka.
Moglo bi se reći. Ali postoji i druga strana lepurice moja. Poslušaj. – Poručim našoj pronicljivoj Tonkici.

Isti ti navijači su prvi kada treba izaći na ulicu, kada se treba boriti protiv moćnika ili okupatora zemlje. Oni ne zabijaju glavu u pod i ne bježe od problema. Neće se poput tebe povući kao pizda od policije u uličnim prosvjedima. Svome prijatelju će dati i krv ako je treba.
Novinar ga neće obrlatiti kao tebe, jer zna da mu je i posao da te napravi budalom u tisku zbog tiraže. Navijač putuje, druži se, živi svoj život svaki dan u tjednu, za razliku od nekih koji žive samo zato što moraju. Oni je prvi rušili države, sisteme i tirane.

– Dobro, jesu onda oni dobri ili loši, sad više ništa ne razumim?? – Zbunjeno upita Tonka.
E moja Tonka, ništa ti ne bi razumila ni da ti nacrtam. – Lagano pjenim, a onda udahnem, skoncentriram se i nastavim;
Sićaš li se ti ono kad sam nakon prošlog Dinama kupovao novinu u tebe? – Upitam je.
E jesan. – Odgovori.
I ja se sićam da si mi rekla kako smo pretjerali sa onim bakljama na utakmici i da je to sramota. Onda sam te pitao otkud ti da je to sramota, pa si mi mudro odgovorila da je to isto potvrdija i spiker na utakmici. Jeli tako bilo? – Upitam je a ona potvrdno klimne glavom. Pa nastavim;
E onda smo za par dana išli tvom bratu na pir, pa sam ja onu baklju zapalija i stavija u usta. Tada si dotrčala i fotografirala prizor. Zato si to učinila Tonkice? – Upitam je.
A ona mi sva sretna odgovori;
A zato šta mi je to bija baš cool prizor!
A bija ti je cool kažeš, a? O vrag te odnija s ludom materom… – Opsujem i ostavim je uplakanu u trafici.

Neke stvari se nekim ljudima ne mogu objasniti, pa je najbolje i ne pokušavati.


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.1/10 (28 glasova ukupno)

46 komentara na “Fenomen zvan – nogometni navijač”

 1. Kontra Ultrasa

  Stari stvarno ne znam šta bi reka

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 2. Korkyra

  neću komentirat tekst …kratko i jasno.. sve pet za tekst…. samo mi je najžalije šta danas je sve manje navijača a sve više “Servantesa” na tribini …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
 3. lezilad

  Kume iskreno mislija sam da ceš zagazit malo dublje u tematiku,ne mogu rec da se slažem u potpunosti….ali živila razlicita mišljenja!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Poštivam. Ali da pišem za “Ćao tifo”, nspisao bi antologijski tekst i postulat navijački. Ovako je to crnohumorni sprd iz kolumne “Postomlat”.
   Realne tekstove sa manjom dozom humora pišem u kolumnama “Priče sa tribine”. 😉

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
 4. Irud

  U kost i direktno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 5. mile

  ma di su ti navijači po ulicama kad triba? izlaze samo kad in se gasi klub il nesto vezano uz domovinski rat/ustaše/partizane, nešto što je totalno nebitno s obzirom na stanje u društvu/državi. a kad je za čovika i komad kruva svaki dan, onda nema nikoga..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 5 glasova)
  Odgovori
 6. bbb

  tako bi to bilo otprilike

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 7. UltraSpalato

  U nekim djelovima se bas nebi slozija s tobon al sve u svemu ok je tekst.
  Pozdrav iz Splita

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 8. Pulezan

  Da bi bijo dobar Navijac moras biti prvo Covijek. Medjutim….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • cojones

   Kad si već moralista ti i nisi baš najbolji primjer …

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • TheMladichi

    Nisam moralista, već rugač! 😉
    Nisam dio navijačke bratije već neko vrime, pa se mogu narugat malo i sa sobom i sa vama.. 😉

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
 9. cojones

  Nije bilo upućeno tebi , nego “bečkom fajteru” (a sudeći po načinu pisanja to je on) 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   A bolje da si se obratio meni nego njemu. Iskreno.
   Ja sam nekad bio u UV. A on nije bio nigdi osim di triba.

   Ako je neko iz njegove ekipe sta i uzeo, Pulkać nije sigurno. Kad je došlo stani-pani, trebao je okreniti leđa svojoj ekipi kao mnogi?
   Respekt za Puležana, navijača sa mudima i navijača koji ima najviše tuča u šakama.
   A kako i ne bi imao kad se i dan danas tuče minimalno jednom tjedno po livadama za Rapid.

   Respekt velikom navijaču, čoviku i pratu Dragecu, bez obzira na plavi dres!!

   P.S. Dregec, jebem te sakata. Ne sramoti me. ne piše se ni biJo, ni čovIjek.. 🙂 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +3 (od 3 glasova)
   Odgovori
   • dotur Watson

    Ne znan kako drugima, meni je objektivno ovo tvoj daleko najlošiji tekst, a iskreno, sve ono prije na blogu, i ovo novo je odlično, gušt te čitat.
    I koliko god si mi posta bliži kroz svoje pisanjei, ili bar manje odbojan, toliko se iz ovog komentara na drageca vidi da ti ipak ne kužiš niš, ma nego šta je triba nego okrenut leđa ekipi koja je uzela… pa takvim potezima, pojedinci i ekipe, su okrenule leđa svojim grupama, i tribalo bi stat sa njima?! Majko mila…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • TheMladichi

     Doture moj. Kako pisem iskreno, tako iskreno i mislim. Da ista drugo kazem, lagao bih.
     Zelis li da pisem ono sto ne mislim?

     Ponavljam. Poznajem tog momka. I znam da nije uzeo nista.
     U svoj svojoj naivnosti, ostao je dosljedan prijateljstvu sa nakim ljudima i stao je sa njima na crtu ne zato sto je vjerovao u tog šupka Mamića niti zato što je imao ikakav interes, već samo zato što je sa tim ljudima jeo, putovao, druzio se, bio i kum.

     Kazem ti, shvacam da ga ti kao tako mrzis, ali vjeruj mi, njegovo srce najvise pati zbog nekih stvari na koje nije mogao utjecati. Zao mi je jer znam da je to momak koji bi u trenutku dao svoj zivot i za njih i za tebe i za grupu i za Dinamo.
     Moje iskreno misljenje…

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
    • Pulezan

     Tebi cu reci ko i ovom gore.
     Mozemo se nac,stavit karte na stol pa cemo vidjet ko je bijo u pravu. Ne zelim ovdje raspravljat jer nije mjesto. Ko kod zeli moze se javit.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
     • old

      iskreno…ti gec,gluza,tolic,domazet,stoja,leon,ludi,vukas itd bi ste obiljezili desetljece hr,bbb scene…al tolić van je glavna budala grupe bia,totalni ludjak…bas steta sta vas nema.tebi juka naklon do poda,old school.vrati se..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: +1 (od 1 glas)
    • istok

     kad mu u face to kazes onda je to-to…

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
    • TheMladichi

     Da ti objasnim Doture još nešto.Ja sam Juka, iskren sam i dosljedan, cak i ako sam u krivu.

     Primjerice, da kojim slučajem imam prijatelja od djetinjstva Srbina i da sam se odgojio sa njim od vrtića i srednje škole, da smo zajedno izlazili i vatali cure i da se sutra zarati i da ga naši žele likvidirati, ja bi ga oružjem branio isto kao i svoju domovinu Hrvatsku!

     Možda ti zvuči skandalozno i glupo, ali to sam ja, to je Juka i to su TheMladichi.

     Zbog toga će me trecina ljudi mrziti, trecini cu biti cetnik, agent ili nesto trece, ovisno o temi teksta, ali ona trecina koja je ostala su pravi fanovi TheMladicha.

     A to su oni koji cijene moju iskrenost, moj nacin pisanja, a ima ih od Kanade do Kine, neoptereceni klubskim, nacionalnim, vjerskim ili spolnim problemima.

     Oni su jednostavno NORMALNI LJUDI i na TheMladiche dolaze iskljucivo DA SE ZABAVE!

     Lip pozdrav!

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +8 (od 8 glasova)
     Odgovori
     • dotur Watson

      I sam primam ovu stranicu ka zabavu, pa mi se ni ne razvlače ove teme…ali… svako normalan bi branija prijatelja, al da tom srbinu vidim doma radio stanicu, da skužim da rovari, da je peta kolona, sam bi mu presudija…

      Skužaj na intermezzu i samo nastavi u zabavnom tonu..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   • znatiželjan

    Pozdrav,kažeš”ja sam nekad bio u UV”,jesi li baš za stalno otišao od njih?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
   • cojones

    Pa oslovio sam ga “bečki fajteru” ! A u ovom drugom nam se mišljenja razilaze.. Ne želim sad započinjat neku debatu , ali razmisli malo o tome 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
   • SD369

    je, proslavija se posebno na utakmici music hall -brigade nassau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • BSef

     Kakve veze ima brigate nassau i zenit hall s ovim? Ako mozes me uputit… 🙂

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
  • slucajni prolaznik

   Dečka koji piše pod imenom Puležan pamtim samo po dobrome. Nebitno ko je danas na kojoj strani, treba biti čovjek i priznati svakome njegove zasluge, a iz doba od 2005. na dalje Puležan je imao zasluga koji današnji “vođe” zajedno neće imati ni upola. Sjećam se kako je negdje tamo 2007. ako se ne varam Puležan bio svjedok dok su jednog iz tadašnje mlađe garde u čudu gledali jer je došao u Dinamovoj polo majici na utakmicu. To je bilo po njima jako šabanski, fura se fred pery, lonsdale, kakve klupske majice s obilježjima. I nikada neću zaboraviti pognute glave kada im je Puležan uletio, stisnuo ruku dečku u Dinamovoj majici i rekao nešto u stilu: “Tebi svaka čast, a vi ste obične pičke koji se sramite nositi Dinamov grb na majici”… Eto, jedan mali detalj kojim je on pokazao kakav je čovjek, a vi bezgrešnici sudite njemu koliko hoćete.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +6 (od 6 glasova)
   Odgovori
   • NORTH SQUAD

    Svaka cast, sve receno, a i koliko vidim svi pametuju da je placenik, ja ga ne vidim noti sam ga ikad vidii na slici sa njima na tribini.. civjek je napisao na nekom forumu sam citao da je vidio da je grupa krenula u losem smjeru i otisao je jednostavno sto je po meni i najpametnije.. nebi Juka bezveze rekao “respekt za Pulezana navijaca s mudima” (to je rekao covjek koji ima toliko staza na tribini, koji je prosao sve i svasta, pa onda razmislite malo) pozzz Pulezane respekt..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +3 (od 3 glasova)
    Odgovori
 10. 99/00

  Katoliče ko i obično,u sridu.smišni su mi ovi šta odma idu u kost,pa ovo je zajebantska stranica a ne hho…je,stvarno je fenomen bit nogometni navijač.Svakodnevno me salijeću pitanja tipa pa kako možeš,.imaš malo dite,odakle pare,sjebat ćeš posal itd…Ima sad ovi sociologa na karijole pa nek in objašnjavaju,ja odo put tribine.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 11. birtija

  …Iako neradnik, lijepo je obučen i odjeven kvalitetnim brandovima koje kupuje novcem od krađe ili žicanja igrača. Po nacionalnosti je Hrvat, vjeroispovijesti katolik, a po političkom uvjerenju desničar. Nacionalista i šovinista, s ozbiljnim elementima i rasizma. Ukratko, Ustaša…i tako je stvorena definicija hahaha vrh

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 5 glasova)
  Odgovori
 12. corky

  birtija ni ti ovo tribalo ….neradnik nije znam da je radija na tri četri strane odjednom ,,,ali nažalost ljubomornih pojedinaca pametan je.. samim komentarom vidi se da ga znaš površno i po priči.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • birtija

   na moju žalost nismo se razumili, govorin općenito za navijača kao pojam naravno u kontekstu vrhunske zajebancije (čitaj: ruganja), autora jako dobro poznajem i kao navijača izuzetno cijenim jer sam se i sam našao s njim na crti u drugoj državi protiv neprijatelja, a za ove bojse itd. ne želin trošit riči oni imaju svoju borbu i svoje poglede na svoje bivše istaknute pojedince, ljudi zabavljajte se i guštajte u pravoj vlaškoj zajebanciji na sve i svašta, nije ovo stranica za filozofiranja nego da vam izmami osmjeh na ružna lica 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 13. bosna

  Primi se ti Jure lopate

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 14. Sprzun

  Osoba koja zivi u gradu Splitu,a nemoze ovaj tekst poistovjetit s bar jednim dobrim prijateljem iz ekipe,nije zivila u Splitu 😀 i koliko god ja svom prijatelju govoria da je primitivac,mongoloid i stalno se koljemo da je on glupi ustasa,a ja zatucana komunjara,iduci dan bi ubili jedan za drugog

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
 15. Anon

  e da je bit musko..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 16. Svjetski putnik

  Trafikantica švera iz Kolumbije il Perua?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output