Krvavi derbi

U napetoj i iskrenoj priči o davnom derbiju Dinama i Hajduka (22.09.1996.), autor bez zadrške i dlake na jeziku svjedoči o ulici, huliganizmu i navijačkim danima nekih prošlih vremena. Uživajte…

 

 

1Bio je to dosadan petak 22.09.1996.g., a ja i Karlo Zanki smo, ispijajući pivo, čekali ostatak ekipe da, po običaju, ubijemo večer u zadimljenoj birtiji Kluba zanatlija ili Tri volta. 

Karlo je već tada, sa svoje 22 godine, imao 3 godine zatvora i bar duplo više komune i popravnog doma, zbog nebrojenih delikvencija, tuča i provala (uglavnom u trafike i ljekarne). Da, bio je ovisnik od prvih dana otkada je, po uličnoj legendi, UDBA podvalila heroin splitskoj mladeži.

Kako je tri dana prije izašao iz zatvora, bio je čist i tada bi mi bio najzanimljiviji, jer bi mu mozak radio sto na sat smišljajući zabavu, samo da ne misli na dop. Promatrao sam ga kako šeta gore-dolje, kao u ćeliji, uvijek šminkerski dotjeran. Na nogama lakirane, crvene Dr. Martens cipelice, ultramoderne Mustang leviske iz sinoćnjeg izloga, plava košuljica i čičkovim uljem zaklizana kosa unazad do repa, jer se palio na južnoameričke gangstere, zbog čega sam ga i zvao Don Corleone.

Odjednom udari šakom od dlan i usklikne:
Ajmo!
Di ćemo? – pogledam ga zbunjeno telečim pogledom.
U pičku materinu. – I krene tajanstveno kroz Dioklecijanov podrum. Ja za njim. Promislim; što god bilo, sa njim neće biti dosadno.
Zaustavi se na rivi kod onog kioska „Noć i dan“ i naruči dvije boce Jure i mineralnu. Žena je povikala;
Momak, a platit? – A Zanki se nasmijao, ono, kroz usne, koje su prikrivale nedostatak zubi i odgovorio;
Evo šinjorina, taman iden po pare, ka. – i otišao. Do željezničkog kolodvora.

Tamo mi je objasnio da idemo u Zagreb i da se do nedjeljne utakmice sa Dinamom malo zabavimo, a da su njegova briga novci i spavanje. Vlak je polazio za pet minuta i nije bilo vremena razmišljati niti mobitela za javit se kući. Samo sam ušao u vlak, a putovanje se pretvorilo na cjelonoćno nadmudrivanje sa noćnom morom navijača – „Brkom kontrolorom“ .
Ipak, malo u wc-u, malo ispod sjedala i eto nas u 7.00 u maglovitom Zagrebu. Na Tomislavcu sjedamo u tramvaj i odvozimo se kod njegovog zatvorskog prijatelja u Borongaj.

Otvara lik vrata, kad ono ćelava kopija Zankija, isti pogled, godine, ožiljci po licu, a ruke izrezane i sa lošim old school tetovažama.
Uglavnom lik živi sa bratom i nekom cigankom, koju je, valjda, doveo da mu kuha i za sex. Stan derutan, prava socijalna slika velegrada, kakva odudara od uštogljenih  HTV reportaža o gospodskom gradu Zagrebu.
Brat mu zagriženi Boys mojih godina, vidi se da nas gleda sa mržnjom, iznerviran što nas je ovaj doveo u stan. Ciganka pušta nekakvu narodnu muziku, a ovaj Boys je hvata za kosu i viče;
SLUŠAJ KURVO, OVO TI JE ZADNJI PUT DA MI U KUĆI PUŠTAŠ TA SRPSKA SRANJA, JEL TI JASNO??
Brat iz zatvora ustaje, u ruci drži nož sa kojim je taman rezao kruh i prilazi mu govoreći psihopatski usporeno;
Dečko, ohladi da te ne bi morao ohladiti, kužiš?
Ne boji se ni Boys, pokazuje na vrat i prkosno mu kaže;
Reži pičko narkomanska!
U tren ih razdvajamo, a Zanki mi namigne;
Aj Juka brate, otiđi di sa momkom popit pivu, ka.

Šetamo tako u tišini put tramvajskog okretišta. Je da je deveti mjesec, ali ovo je Zagreb i hladno je pa nosimo jakne. On je tipičan Boys toga vremena, ćelav, zelena spitka, a na ramenima ušivena britanska zastava i buldog.
Oboje smo hard core navijači suprostavljenih klubova i teško nam pada ovo prisilno druženje sa neprijateljom. Sjedamo u neku birtiju na Kenedijevom trgu i pijemo pivu, razbijajući tišinu formalnim pitanjima. Ipak, nakon sat vremena i desetak piva, to više nije biće sa druge planete nego normalan momak, kojemu je pun k…c i brata i neimaštine i Tuđmana koji mu je odnio sveto ime kluba.
U razgovoru saznajem da pokušava normalno živiti, da ima curu i, za razliku od brata, pošten posao, a da mu je Dinamo smisao života.
Sad kad smo pričom odbacili tu krinku navijačkog folklora, tu zapravo isforsiranu, nepostojeću  mržnju, sad smo samo dva dvadesetogodišnjaka koji uživaju u nesvakidašnjem druženju i hvaljenjem uspjesima svoje grupe. Ljudska psiha je jebena stvar. Jutros bi me ubio od mržnje, a sada poslijepodne.. Sada bi bio spreman stati u obranu mene, ma sad da me njegovi napadnu. To je taj fenomen zvan – navijač.
U jednom trenutku me prijateljski upozorava;
Čuj frende, bil sam jučer na sastanku grupe i moram te upozoriti, veliko zlo se sprema sutra, kužiš? Pazi se!
Pokušavam mu objasniti da smo mi Torcida i da, iako je bilo čarki zadnjih par godina, ne vjerujem da se može dogoditi da nas mogu napasti tako brojne. Pali cigaru i kaže;
– Buraz, vremena se mijenjaju. Nama je dosta vašeg kurčenja po gradu i Tuđmanovih drotovskih kerova. Velim ti, zajebana se ekipa okupila i zlo je u zraku. Al kako bilo, ako sutra budemo na crti, zaobići ću te! – I nasmije se. Ja također potvrdim sa ironičnim osmijehom.
Momak je zaista bio mangup, što me iznenadilo, i vidjelo se po njegovom stavu da se taj ne povlači, ali, nek’ mi oprosti, njegovu grupu sam, bez obzira na nerede zadnjih godina u Bergamu i Auxerru, držao za cirkusantsku.

Dolazimo predvečer u stan, Boys otvara vrata i opsuje;
Isus ti mater jebal, smradu narkomanski…puj!
Zanki i kompanjon mu ušlagirani k’o dva Marleya. Svaki na svojoj stolici, ruke im u džepovima, brada na prsima, a u ustima im izgoreni opušci. Zanki se odmah pravda;
Brale, kaa, nisan ufura, povuka san, ka, na foliju malo, za priku starog, ka..
Odmahujem rukom, ni ne ljuteći se, shvativši to kao logičan slijed događaja, kad-tad.
Oko 21 je Zanki već k’o mladić dobar i na putu smo za trg, gdje idemo u kafić na Cvjetnom, kod nekog njegovog slijedećeg intelektualca.

2Kupujemo cigare na trafici kod hotela Dubrovnik i ja se okrenem, a ono sa druge strane stanice skinsi. Njih bar deset. Možda i više. I gledaju prema nama. Šapnem Zankiju;
Skinsi priko puta, ne okriči se! Ne sviđa mi se ovo. – A Zanki, hladno;
Vidija san brale. Nemamo rekvizita za borit se. Amo pomalo put Cvjetnog, tamo mi je ekipa, ka.

Mi lagano iza ugla. Oni za nama. Mi ubrzamo, oni također. Kako su bili nekakvi radovi desno prema Cvjetnom, ostalo nam je samo da idemo pravo Gajevom. Iznenada Zanki zaviče;
SAD JUKA, ŠPRINT! – I stanemo trčati Gajevom iz sve snage. Skinsi za nama. Viču;
TOVARI! DRŽ’ IH MAMU IM JEBEM!
Prolazi sto, dvjesto metara, ali skinsi ne odustaju. Nadam se da hoće. Hvata me paničan strah jer ovi ne odustaju, a putem ne nailazimo na nikakvu letvu, bocu, bilo što..
Nemam kondicije i znam ako stanem da neću imati snage za borit se. Sekunde prolaze kao vječnost, već smo najmanje petsto metara pretrčali, pogledam Zankija, on se smije. Jebote, jebeni psihopata se smije sa onim krezubim osmijehom. Što više trčimo, njegovo smijanje je bolesnije i glasnije;
Braleeeee, ubiče nas ovi lapani izad, ahahahahaaa, najebali smo ka..ahahahahahha…
Najradije bi stao pa njega počeo tuči od muke. Skrećemo lijevo ka Zrinjevcu, deset pari čizmica i dalje uporno sprinta za nama. Otkuda im takav polet u Martinsicama?
Gotovo smo već kilometar u sprintu i ja panično tražim prvi kafić u koji ću uletjeti i dohvatiti kakav nož ili bocu, kad ono ispred hotela Palace grupa temeljnih policajaca. Sram me priznati, ali prvi put sam im se tada obradovao k’o Isusu! Ulijećemo u hotel pored zbunjenih pandura, a skinsi zastaju. Ali ne odustaju.
Pokušavaju zaplašiti i policiju. Mi iza stakla uživamo u predstavi. Naravno, Zanki je sad već u pred infarktnom stanju od smijanja. U rekordnom vremenu ulijeću dva džipa specijalaca, a skinsi se konačno povlače. Mi iskorištavamo gužvu i nestajemo u suprotnom pravcu. Putem mi Zanki objašnjava da ima neobjašnjiv napadaj smijeha u opasnoj situaciji. Kakva neobična devijacija.

Na Cvjetnom prolazimo kroz neki uski prolaz, pa iza nekakvih dasaka kroz dvorište, pa kroz stambenu zgradu na drugi ulaz i tek tada dolazimo pred nekakav, ajmo ga nazvati po domaćinski – birc.

3Ilegala ljuta. Sve sami sumnjivci, oko šanka i na biljaru, a sa juke boxa svira Mišo Kovač.
Zanki se izgrli sa bradatim gazdom i nakon pet minuta priče nestanu iza nekih vrata.
Mamu mu j…em. Zato je on iša na Hajduka – Promislim u sebi i nastavim piti pivo na šanku.
Večer je prolazila zanimljivo, takvu raznoliku svitu čudaka koji su prodefilirali kafićom u životu nisam vidio. Zanki se, punih džepova novaca, nakon „sheme“ sa gazdom, zadovoljno upucavao četrdesetogodišnjoj tetoviranoj konobarici, po svoj prilici bivšoj ovisnici i tko zna što još u bogatoj biografiji.
Najneobičniji događaj večeri mi je bio zatvaranje tog kafića. Kao u nekoj velikoj, složnoj obitelji, desetak preostalih gostiju je uhodano uzelo iz neke prostorije one školske strunjače i svatko je na svome mjestu utonio u san. Do mene Zanki, a do njega ona primadona.
Tokom noći me budi neko krljanje i mumljanje, okrenem se i vidim njegov kretenski osmijeh i gospodičnu sa.., jeli, „onim“ u ustima. Strunjaču prebacim na drugi kraj prostorije, a osobnu i novce spremim u patiku.

Ustali smo oko deset i mamurno štrapali put trga na tramvaj za Maksimir, gdje smo se trebali naći sa ostatkom ekipe. Kiša je padala kao iz kabla, napunivši ljudima staru ZET-ovu dvanaesticu do raspadanja. I onda na Tomislavcu scena. Četiri Boysa okružili mulca, tuku ga i trgaju mu Hajdukov šal sa vrata. Povičem;
AJMO ZANKI, UBIT ĆE GA!
Ovaj jedva dočekao i stanemo se probijati kroz gužvu prema vratima. Odjednom mitska situacija.

4Priđe im pedesetogodišnjak u sivom šinjelu, pljunuti inspektor Clousae i pokaže značku.
Trenutačno ga napadaju šakama i nogama, ali ga ni jedna ne pogađa, jer, pazi sad, Clouse se brani karataškim katama, pa čak i jednom huliganu zadava i zadnji bočni nogom.  Stara yu škola samoobrane, urnebesno smiješno. Taman smo bili na izlazu, kad upada vod specijalne policije i gazi sve po redu. Vračamo se brzinom munje u tramvaj.

Kod stadiona se nalazimo sa Jokom, Bubijem i Kvasom, te Patuljkom iz Osijeka, Kohortašom koji ponekad prati i Hajduka. Poslijepodne nas je sto, možda i sto pedeset na potezu od parkinga do zoo-a, i uglavnom pijemo i napadamo Boyse u prolazu te im skidamo obilježja, revoltirani vijestima koji dolaze iz grada, o više napada na naše navijače i ono, što nas je najviše razjarilo – jutarnjim napadom na naše mlade igrače ispred hotela Palace. Smije se Zanki;
Brale, to biće došli skinsi po nas, pa napali balavce, hahaha…

Do nas su došle vijesti o sukobu u Tkalčićevoj, Maksimirskoj, ma o još pedeset sukoba, svako tko bi došao, imao je svoju verziju. Mi, sad već dobro pijani, niti smo to shvaćali ozbiljno niti vjerovali u to, ali nam je odgovaralo da imamo opravdanje za razvlačenje ušiju Boysima u prolazu.
U velikom parku neka gužva. Približavamo se ja, Zanki i Bubi nekoj grupi naših koji skidaju šalove dvojici Boysa. Jedan od njih zapomaže i doziva krupnog, ćelavog Boysa u zelenoj spitki i sa, brat – bratu, 10 šalova Dinama oko vrata.;
Pomozi buraz, vidi kaj nam rade!
Taman smo bili u naletu na tog lika, kad šok i nevjerica. Taj „Boys“ udara šamar zapomagaću, kači i njegov šal oko vrata i zadovoljno konstatira;
Opala, još jedan u kolekciji.
Da, to je bio dan kad sam upoznao Čika Šaju, Vukovarca iz Splita i jednog od najkontroverznijih ljudi koje sam ikada u životu upoznao.

Onda nam je, dva sata prije početka utakmice prisjeo osmijeh. Na plato kod kućica za ulaznice, na onom uglu sjevera i zapada, ulijeće ne više od 10 Boysa i na galamu i šakama tjera, gotovo stotinu naših. Da, odgovorno tvrdim, živa i tužna istina.
Naši, nenavikli na otpor BBB-a, doslovno gaze jedan preko drugog i bježe prema šumi. A nas 7-8 iz šume juriša na njih. I zatiče jadnog Patuljka, Osječana koji je jedini ostao na crti i kojeg sada cipelare zbog toga što se usudio braniti čast nas Splićana.
Odbijamo ih i Patuljka izvlačimo, ali ovi ne okreću leđa. U Igri je i bokser i palica. Lagano pušimo, ali držimo crtu još, nadajući se pomoći iz šume.
Ali pomoć dolazi njima. Od pravca Pimpeka juriša još 50 Boysa. Spašavamo živu glavu bijegom u park i tu formiramo crtu sa 80-90 naših. Kiša kamenja sa jedne i druge strane, cesta nas razdvaja.
Boysa manje, nekih 50-60, ali puno bolja ekipa, za razliku od naših koji su više od pola „alealeština“, fazani koji su jaki samo u omjeru 10:1.
Boysi lagano, zaklanjajući glave od kiše kamenja, prelaze cestu, a zadnju prepreku im radi Šajo, zatvorivši ogromna vrata Maksimirskog parka, zbog čega biva pogođen sa kamenom i opečen kroz ogradu bakljom. U cijelom tom cirkusu ostajem šokiran kada na crti, kao po nekom proročanstvu, ugledam Boysa sa kojim sam dan prije pio. Namigne mi i krene prema drugome iz moje ekipe. Ja također.
Prije pada ograde, upadamo u restoran i iz dvorišta ljudima dijelimo one velike cjepanice drva i to nas spašava, jer ih obasipamo sa tim moćnim oružjem, tako da se Boysi opet povlače na drugu stranu ulice, ostavljajući nekoliko svojih na podu. Apokalipsa i kaos je blaga usporedba sa urlicima i lupanjem kamenja i cjepanica po glavama, autima i tramvajima. Sjećam se da je komad drveta pogodio i onog nesretnog dostavljača bureka sa kolicima.

5

Nevjerovatan sukob traje gotovo pola sata. Policija je između, ali su zaraćene strane još sa jedne i druge strane, s tim da je Boysa sad i više. Kolika je razina a straha bila među našim „običnim“ navijačima, svijedoći situacija kada iz tramvaja izlazi pedesetak vojnika, a „alealeština“ spasonosno pjeva spasiteljima: „O Četvrta, o Četvrta..“, misleći na slavnu splitsku brigadu, no osmijeh im jenjava kada im ovi stidljivo priznaju da su zapravo ročna vojska.

Sat prije utakmice policija raščišćava teren i mi ulazimo na stadion. Smijao sam se kako Šajo vabi obične Boyse na putu prema istoku, nudeći im kroz ogradu jedan od svojih šalova, pa ih pljuje ili pokušava uhvatiti za vrat, kad odjednom opet nered vani. Prema naših stotinjak, koji čekaju pregled za ulaz i policiji, juri više stotina Boysa i ruši sve pred sobom. Kako mi ne uspijevamo svi proći kroz onaj uski prolaz, iznutra im uzvraćamo kamenjima i sa par baklji, koje nalazimo na podu na mjestu gdje ih je policija oduzela našima na ulazu. U tom sukobu, navodno, biva ozlijeđen i tadašnji vođa BBB – Macko. Situaciju smiruje policajac iz Splita, koji u zrak puca iz pištolja i specijalna koja nadire sa zapada.

Utakmica ništa posebno, kiša je ugasila i onako ispod prosječno dobru atmosferu. Standardni repertoar vrijeđanja, predvođen dirigentskom palicom prevaranta Vokrija sa sjevera i Macka sa juga (npr. BBB: Neka cijela riva čuje da je peder sv. Duje..“, Torcida: „Srušili smo Zagreb grad, isti je ko Beograd“, BBB: „Što ste došli, kad ste znali, da ste ovde najebali?“, Torcida; Gazi, gazi, gazi Purgere..“, zajedničko vrijeđanje Tuđmana i tako 90 minuta) i istovremena bakljada od četrdesetak baklji.

6
Utakmica završava porazom hajduka od 2:1, a nas zadržavaju na stadionu još dva sata, dok istovremeno čiste ulice u okršajima sa Boysima, koji pokušavaju doći do sjevera. Valja napomenuti da je to prvi ozbiljan sukob BBB sa policijom od samostalnosti Hrvatske.
U jednom trenutku izvana dopire jak vonj suzavca, mi se trenutačno nalazimo na travnjaku, što mnogima dolazi kao dobra zabava, pa si neke mogao vidjeti obješene o prečku, drugi guraju ambulantna kolica, treći čupaju travu…

Tek oko 23 sata nas, uz do tada neviđeno osiguranje, sprovode pješke od stadiona, preko Kenedijevog, pa sve do glavnog željezničkog kolodvora.
Kako je nemoguče kontrolirati masu od 4000 ljudi, tako putem vlada povremena anarhija, jer revoltirani pojedinci napadaju putem simpatizere Dinama, doslovno ih čupajući iz tramvaja ili kafića, a dok neki poduzetničkog duha (čitaj: Zanki) gužvu koriste za pražnjenje polica sa pićem u usputnim marketima ili obijanje običnih škrinja sa sladoledom i dijeljenje ljudima oko sebe.Na glavnom kolodvoru policija razdvaja domaće Torcidaše i one koji moraju u vlak, pri čemu je jedan zagrebački policajac poprilično brutalan. U lice mu se unosi onaj isti, ćelavi policajac, koji je pucao ispred ulaza na stadion, iznerviran regionalnim uvredama kolege. Ne moram napominjati da je do Splita isti policajac bio junak kojem su se pjesme pjevale.
Vlak je bio prepun i kako smo ušli među zadnjima, gotovo da nismo imali mjesta niti za stati na nogama u hodniku. U jednom kupeu Zanki prepozna njih osam koji su bježali u Maksimirskoj šumi;
Ajmo papci crta! Brišite!
Gledao sam kroz prozor zamišljen o tome kako su nas Boysi neugodno iznenadili. Istina, uzeli smo bod na navijačkom gostovanju, ali sa velikom dozom gorčine. Zagreb više nikad nije bio grad po kojem smo se opušteni šetali…
 
(Posvečeno neznanom Boysu sa Borongaja. Prijatelju, ako se ikad prepoznaš u ovom tekstu, javi se, bilo bi mi drago!)

Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.4/10 (136 glasova ukupno)

210 komentara na “Krvavi derbi”

 1. vitar

  Odlična priča! Meni osobno mnogo bolja od Genove,jer me zanima kako je to prije bilo. Ja sam mulac i idem na utakmice (Hajduk naravno),pa nisam protiv tebe. Čuo sam masu priča (velikim djelom negativnih) ali sam odgojen da ne mogu suditi osobi koju ni ne poznajem. S velikom nestrpljivošću čekam tvoju verziju priče od djelovanja u Torcidi pa do znamo čega. Što se tiče pisanja oduševio si me svojom pismenošću,izražavanjem,bez ljutnje ali mislio sam da ne možeš spojiti dvi rečenice,ne znam zašto 🙁 Nastavi s pisanjem,pozdrav!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 2. TheMladichi

  Gle momče, kao šta vidiš, priče pišem književnim jezikom, a dijaloge likova slengom. Zato šta je ova kolumna na dar svim navijačima, bez obzira na boju kluba ili regiju.
  Tako da mi ne pada na pamet ovde se kome pravdat ili unesit kakav nemir u bilo koju navijačku grupu.
  Također mi je pravilo da priče budu do bola iskrene, pa maker mi to ne odgovaralo ili bilo kome, kao i da šta manje o sebi pišem, bilo u komentarima ili tekstu. Naravno, kako pišem isključivo doživljeno, naravno da me mora tu biti.

  Iznimno ću još sad odgovorit vezano za sebe, jer ima dosta sličnih upita, pa da razriješimo to. Kažeš ta si do sada mislija da sam nepismen. Pa kako da ti kažem, predrasude su zajebana stvar, a ako ti neko još puni glavu protiv mene, onda ni ne možeš imati bolje mišljenje.
  Vidi, mene su stariji na ulici učili da su Boysi pičke, svi Srbi četnici, da Musilmani smrde ili da su crnci životinje. To su brate tlapnje, budalaštine, primitivizam i isključivost.
  Nije dobro niti zdravo biti isključiv. Moraš u ćivotu u svemu, a tako i o meni sam doniti svoje mišljenje. Mene ono ne zanima niti ce me ikad dirati, ali to je zdravo zbog tebe.
  Jebena je stvar kada si od nkog bolji u nečemu, pa makar to bilo samo pismeno izražavanje, a da ne kažem nešto više. U prirodi je ljudi, a pogotovo ovog podneblja da te tad mrze.
  Da se razumimo, itekako sam u životu imao nebrojenih grešaka, ali sam bio i vizionar u nekim stavrima. Da nisam bio, sigurno nebi puno prije drugih osnovao prvu Torcidinu podgrupu, bio zagovaratelj da Torcida mora imat karizmaticnog vođu, da ne bude anarhija i magareče njakanje po gostovanjima, nego red i disciplina (Lekić je, bez obzira na naš sukob, priznajem, bio na dobrom putu, mada je uvik bilo onih koji su mu trud osporili sa tlapnjama tipa: “Brale, nije on nikakav vođa, on je samo onaj koji se diže na štangu” i sl.). Kada sam 2006. iznajmio dvoranu za kickbox i zvao ekipu da trenira, da znamo stat na crtu i tehnički, ne samo stinama, onda sam opet bija lapan jer “Brale, mi nismo Poljaci, ka..”
  Šta da ti kažem. Viruj u šta očeš, meni je ionako više svejedno, jer svatija sam da ljudima ionako nikad nećeš moći udovoljit.
  Zadnja bolesna prozivka je da ja ovo pišem samo zbog izdavanja knjige i uzimanja para na račun imena Torcide. I isto će biti i ako istu i napravim, a sve zarade se odreknem i prodaju knjige prepustim pod autorskim pravima KNT ili nekoj humanitarnoj zakladi.
  Zato, sratan sam ako uživate čitajući ovo, a za ostalo me zaboli ona stvar, kao i do sada. HŽV ZDS

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • mlađi

   Ima nas koji bi sad uživali trenirat u dvorani i spremati se za tučnjave,nismo poljaci al neželimi da nas 200 premlati ekipa od 20 ljudi

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • TheMladichi

    …šta ti je samo po sebi dokaz da sam u NEKIM stvarima ipak bio u pravu. Rad, red, stega, trening i najbitnije – hijerarhija. A ono sta te ne cini Poljakom je splitska zajebancija. Viruj mi.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
 3. vitar

  Ja osobno uživam tekstovi su predobri i samo nastavi! Ma shvaćam šta želiš reći,trebam imati svoje stavove i mišljenja! Nekako mislim da žališ zbog svojih postupaka i da bi htio da se to nije dogodilo, ja bih volio da se vratiš na tribinu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Gle, da mi je sa dobrom, starom ekipom odradit neko kvalitetno gostovanje Hajduka, kao nekad, i to nakon ovoliko godina, q…c bi da. Ali to bi bilo za sebe, za svoju nostalgiju.
   I shvati, pojedinac ti ne minja ništa, a vizionara ka šta su bili mali Čipe i Pekar, ionako više, nažalost, nema.
   Sorry, brutalno sam iskren, a to i je moj problem…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
 4. 909

  http://oi42.tinypic.com/1z3rrxf.jpg ??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 1 glas)
  Odgovori
 5. Anonimno

  di je autostoperica na youtube?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 6. Citac

  http://m.slobodnadalmacija.hr/Scena/Najnovije/tabid/298/articleType/ArticleView/articleId/232659/Default.aspx EVO JOS JEDAN ZASTITAR SE UZIVIJA U PISANJE UVEA SI VELIKE POMAKE ZA VASU STRUKU. Ipak priznajen da si ti puno bolji.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 1 glas)
  Odgovori
 7. Kontra Ultrasa

  Srića pa je ovo satiričan i šaljiv blog

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Da. I ako nema elemenata humora i zajebancije, ne pisem o toj temi. Da neko ovo nebi nedajboze shvatio kao huligansko uporiste..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 8. ...

  Zašto se baš ovaj derbi nazvao krvavi???

  To je zbog članka o toj utakmici u Tifo magazinu, da samo upotpunim priču.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 9. cfc

  nije u tifo magazinu, nego u tribini (ili navijačkoj tribini)…….mali ispravak

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 10. nf

  torcida triba bit torcida pretjerana organiziranost gusi grupu danasnja torcida ima masovnost ali nema dusu ulice na sjeveru ima puno zastava sta je dobro ali nakon utakmice nemozes vidit da neko tu zastavu nosi doma pjeske ili busom npr na kman mertojak itd ima puno ljudi sta su poceli ic na hajduka sa 24 27 30 godina oni nemogu nikako bit torcida ma koliko god dobri bili u tucnjavama i redovni na gostovanjima ko nije isa ka dite ne triba nikako to nije ljubav nego dir ima torcida i odlicnih momaka njima svaka cast hajduk zivi vijecno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • nije.bitno

   aj sve al di ce neko nosit sam zastavu?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • nf

    sve je ovo bitno triba je nosit nose je samo u karuselu a nakon cibalije ili belupa da nekog vidis u gradu sa zastavom reka bi vidi lika alealestina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
  • TheMladichi

   Znaci, predlazes anarhiju, i zagovaras da dica bace kompjutere i kale se sa 12 godina na ulici sa kesama lipila ka i mi po krajem osamdesetih? Vracamo spice i repe?

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • nf

    nije to anarhija vec torcida kakva triba bit nikad pojedinci ispred grupe niti triba bacat kompijutore ni ic na lipilo nije normalno da pojedinci daju izjave nakon ziline za in magazin gostuju na raznim emisijama pojavljuju se u svakakvim novinama isto tako ne triba trenirat za tuce to nije nas standard ko se oce tuc neka trenira boks za sebe poljake i sugave ruse ne smatram navijacima jer nemaju tradiciju nisu ni postojali prije
    10 godina i kao takvi nisu ni dostojni da se usporeduju sa torcidom modu navijanja triba pratit ali u odredenim granicama 0000 torcida su momci koji su kao dica isli na hajduka i odrzali se do danasnjih dana svi ostali su uljezi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
  • nadimak

   kralju APSOLUTNO te razumin i podrzajen ali nadan se da se razumimo … ”vodstvo” torcide nedozvoljava ( sta je smjesno ) takve stvari kao sto su donosenje zastava , transparenata i slicnih stvari na sjever … po meni je ovo postalo mazanje ljudi ono … jedan rece da se to i to mora ispostivat i pola ljudi cemu da prostis pusit kurac jer je on taj i taj …… pa meni je sranje sta tribina izgleda isto u 90% utakmica godisnje

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • nadimak

    i plus to ono postaje strava da je to ”ludilo” doslovno od zvizduka do zvizduka … posli utakmice svak svojoj kuci

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
   • A e ka

    bravo, ti sve razumis, objasni ti , nego sta bi tribalo i dalje nosat krpetine kako kome se kurac digne?? ograda izgleda bolje nego ikad, a to sta ti ili neko drugi ne razumi, jbg…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
    • nadimak

     tribina izgleda odlicno , ali jednako odlicno izgleda na svakoj utakmici uz minimalne promjene … i ta ustaljenost postaje dosadna npr ti da ti neko pokaze slike tribine nebi ima pojma koja je koja utakmica jer je sve varijacija na istu temu …… i taj svoj bezobrazluk cuvaj za druge prilike neznan koliko ti je godina al ovako mi se necinis ka neki zreli momak

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
    • nf

     ne triba nosit svak krpetine ali zastave triba to je torcidina tradicija od davnih vrimena prije mene i tebe nisu navijaci vojska da sve ide ka po spagu ogradu nisan ni spomenija ona je stvarno dobra navijat triba za hajduk torcidu a ne za ultras tifo net

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
    • nf

     care reci mi koja je torcidina podruznica kroz cilu povijest najbolja po tebi najaktivnija

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
   • Mcml

    Torcida nikad nece imat pravog “vođu” jer 80% ljudi boli k iskreno ko je ili ko su vođe.U to je uzivljena donekle samo mularija i ekipa koja se smatra nekakvim vođama.Cinjenica je da nema nas sa strane (van st-a) prosjek ljudi na sjeveru bi bija mozda tisucu,ako i tolko.Sta se tice transparenata to je ok,sta se tice navijanja isto,masovnosti ne fali upravo radi toga sta prosjek godina na tribini sigurno nije ispod 20 a mozda i vise,ove zadnje dvi sezone dosta ekipe se ili vratilo na sjever ili pocelo dolazit sta je za svaku pohvalu.Smatran da tribina nije od nicijeg cace pa da je ima pravo svojatat,sta se tice autora neznan koji mu to mlatimudani zabranjuju dolazak ali predpostavljan.To mi je smisno jer zna se nas mentalitet,mi ne jebemo nikakve “velicine” pa ni te koje misle da imaju pravo odlucivat ko je torcida a ko nije,nije nas 30tisuca na Rivu dosla radi “Mate” ili radi “Ante”,nego radi Hajduka,a dobrobit Hajduka bi tribala bit svakom pravom navijacu iznad svega.Moga bi i ja osporavat moralni kredibilitet mnogim pojedincima do sutra ali necu,ocito su oni u svojim glavama bezgresni.
    Svaki navijac,pretplatnik i clan je jednako vazan,a ovi sta misle da su vazniji od drugih neka i dalje to misle.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +2 (od 2 glasova)
    Odgovori
 11. Kontra Ultrasa

  Ima li šta nova?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 12. TheMladichi

  Kolumna ide dva puta mjesečno. Tako da smo cilu godinu pokriveni.

  Birajte slijedeću temu iz tri različita desetljeća:
  1. Hajduk – Partizan 90/91 (prekid)
  2. Hajduk -Dinamao play off 99/00 (suzavac)
  3. Debrecen – Hajduk

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 13. wb

  debrecen-hajduk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 14. Split

  Katolik, iz teksta se moze zakljuciti kakvi su bili boysi u to doba a kakva torcida. Boysi relativno organizirana grupa pretezno skinjara kojima je napad na tovare po zg-u jedino u glavi. Torca neorganizirana grupa pokojeg ex-yu old school hoolsa/đankija, new age ultrasa u potrazi za organiziranom ultras grupicom hajdukovaca i hrpa alealestine. To je moje mišljenje. Zanima me tvoje mišljenje sad s ove distance na torcu u to doba i purgere u to doba, te koliki je po tebi minus njihovo ne dolaženje u split neorganizirano tih godina.Fala

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Na meni je da pisem vjerodostojne priče, a ne da procjenjujem necije minuse, odnosno pluseve. U svijetu navijaca je to relativno, a samim time i nezahvalno za analizirati…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • nf

    torcida je 90 tih imala oko 60 tak aktivnih navijaca sad ispada po pricama da su svi isli

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • Anonimno

     ma kakvih 60…
     to ti je opće stanje uma,ljudi misle ako su išli u maksimir ili ne daj Bože na koje gostovanje u ligi prvaka – da su oni zapravo išli na gostovanja u devedesetima…

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
     • nf

      slazem se ali je ekipa postojala ka grupa ma koliko je neki danas osporavali

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    • t94

     Da, otprilike 60, ili manje. Tu ne računam gostovanja kod Dinama, plus bi nešto ljudi došlo u Kranjčevićevu, i još nešto više u Rijeku. Na sva ostala gostovanja u unutrašnjosti, od Varaždina preko Siska i V Gorice do Vinkovaca išla je ista ekipa od 50-60 ljudi plus još isto toliko povremenih. Od tog broja na ljude iz Splita i okolicu otpadalo je max 10%. Govorim o vremenu sredine 90-ih, +- 2 godine. Torcida Zagreb je u to vrijeme držala gotovo sve, P. i ekipa su organizirali neke dobre koreografije, radile su se velike zastave, a bogami su se iskazali i u nekim akcijama, npr veliki napad Boysa i onda “kvalitetan” odgovor u V Gorici prije Radnik – Hajduk. Ovo pišem jer mislim da se o toj ekipi treba više znati, jer je u to vrijeme, a posebno iz današnje perspektive, ta ekipa bila odlična

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +2 (od 2 glasova)
     Odgovori
 15. philly

  Hajduk -Dinamo play off 99/00 (suzavac)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 16. ernest

  bitno je da smo MI danas manekeni..a “staroj” gardi i danasnjim dezurnim kriticarima voljene grupe se jos nisu pete oladile od bjezanja kroz 90e..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 17. TheMladichi

  Haha…pa devedesetih je brat brata zna ostavit na crti i uspentrat se na neko stablo ili balkon, hahaha…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • ernest

   ja to znan i ti to znas..mitomanija o napusenim i prikendanim tovarima koji ruse po zg i ostalim gradovima je za mene smjesna..svaka cast na rim..vise vridi jedna podgorica,jedan maribor,jedan izlet iz kombija na ceku na tomislavom trgu danas nego 10 zagreba kroz 90e..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
   • TheMladichi

    Srecom sam bio i u Rimu i zatuka sa Velom jednog od vodja romanista i u Podgorici poslao na “patos” onog specijalca sta je sa kolegom udara našeg mulca, a bogami i vodio 100 ljudi prema trgu, pa imam pravo glasa pricati. Tako da odgovorno tvrdim daje Torca od 1992 do 1998 bila (cast izuzecima!) najveci putujuci cirkus bahatih magaraca i gubitelja transparenata!
    Po meni, najbolja ekipa Torce je bila 1986-1991. i 1999-2003.
    U taj izbor nisam svrstao Torcidu 2008-2014 jer u tom vremenu nisam dio ekipe, a samim tim ni kopetentan za donit ocjenu!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +2 (od 2 glasova)
    Odgovori
    • nf

     nikad jezgra torcide nije putujuci cirkus sta mozda su tribali bit ka rusi danas to nikako

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
     • TheMladichi

      Kakvi crni Rusi? Je, sredinom devedesetih je Torcida imala vrhunske pojedince i individualce, ali su nazalost bili u manjini. Ostatak je licio na putujuci cirkus. Ma o kojem ostatku zapravo pricam??
      Kranceviceva 1996:
      – ja
      – Đani
      – Alo Alo
      – Slavko Š.
      – Andrija Prirad
      – Žele Uzelac sa Brda.
      Jos dva, tri i to je to. Danas je bar masovnost i kakav-takav red, ali onda… Boze me oslobodi!!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     • Batuga

      A Melvan? Takvih je malo bilo…..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: +1 (od 1 glas)
 18. Komandant Mark

  Sjajan tekst, uživao sam čitajući kako je to nekada bilo.. Samo mi nije jasno čemu toliki animozitet glede vašeg angažmana u ‘uvjek vijernima’ ? Stječe se dojam da bi ste imali manje neugodnosti kad da ste prešli u ‘grobare’ ili ‘delije’.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 19. rope

  jel mi mos poslat ovu sliku ispod?
  http://themladichi.com/wp-content/uploads/2014/01/5.jpg

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 20. Krščanin

  A sto se tice kule i pokojnih prijatelja pitaj me i imat ces za storiju od min 10-tak prica za nagradu Kiklopa dobit;-)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 21. Nebitan

  Jedna od najboljih sora!!!! Kakva organizacija, svi bez kune i mobitela;) Gladni i zedni u punoj spremi vec od petka! Juka cestitam na objektivnosti i iskrenosti! Stvarno je gust citat samo takav!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 22. Krščanin

  A i zaboravija si napisat da smo u onom shema bircu upoznali jednog glumca iz poznate serije Smogovci di je bija jedan od glavnih likova. Covik je tada ima dugu kosu i malu bradicu i brkove kao da je izasa direktno sa snimanja samo stariji. Nazalost odao se alkoholu i kad nije imao novaca za platit popijeno jer je opalija ociglednu brokvu (Dalmatinski naziv za zajeb:)) od konobara je dobio samarcinu nasto je Smogovac poceo s nekim pjanim katama shema ala Bruce Lee. Nasto smo ja i ti skoro popadali od smija obranivsi doticnog karate gosp. od jos vecih batina iznerviranoga konobara. Dali se sicas te scene?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • bukovačka

   nosina ogromna malog Bonga je glumil m,ožda?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 23. fera

  http://iv1.lisimg.com/image/4351217/600full-djordje-rapajic.jpg

  Pokojni Đorđe Rapajić koji je glumio Nosonju

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 24. edo.h.zg.

  prica je istinita do jaja

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 25. edo.h.zg.

  frende dobra storia.bilo bi mi drago da nas posjetis .fakat se nismo dugovidjeli.pozdrav svim splicanima.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
Stranica komentara 3 od 4«1234»

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output