Krvavi derbi

U napetoj i iskrenoj priči o davnom derbiju Dinama i Hajduka (22.09.1996.), autor bez zadrške i dlake na jeziku svjedoči o ulici, huliganizmu i navijačkim danima nekih prošlih vremena. Uživajte…

 

 

1Bio je to dosadan petak 22.09.1996.g., a ja i Karlo Zanki smo, ispijajući pivo, čekali ostatak ekipe da, po običaju, ubijemo večer u zadimljenoj birtiji Kluba zanatlija ili Tri volta. 

Karlo je već tada, sa svoje 22 godine, imao 3 godine zatvora i bar duplo više komune i popravnog doma, zbog nebrojenih delikvencija, tuča i provala (uglavnom u trafike i ljekarne). Da, bio je ovisnik od prvih dana otkada je, po uličnoj legendi, UDBA podvalila heroin splitskoj mladeži.

Kako je tri dana prije izašao iz zatvora, bio je čist i tada bi mi bio najzanimljiviji, jer bi mu mozak radio sto na sat smišljajući zabavu, samo da ne misli na dop. Promatrao sam ga kako šeta gore-dolje, kao u ćeliji, uvijek šminkerski dotjeran. Na nogama lakirane, crvene Dr. Martens cipelice, ultramoderne Mustang leviske iz sinoćnjeg izloga, plava košuljica i čičkovim uljem zaklizana kosa unazad do repa, jer se palio na južnoameričke gangstere, zbog čega sam ga i zvao Don Corleone.

Odjednom udari šakom od dlan i usklikne:
Ajmo!
Di ćemo? – pogledam ga zbunjeno telečim pogledom.
U pičku materinu. – I krene tajanstveno kroz Dioklecijanov podrum. Ja za njim. Promislim; što god bilo, sa njim neće biti dosadno.
Zaustavi se na rivi kod onog kioska „Noć i dan“ i naruči dvije boce Jure i mineralnu. Žena je povikala;
Momak, a platit? – A Zanki se nasmijao, ono, kroz usne, koje su prikrivale nedostatak zubi i odgovorio;
Evo šinjorina, taman iden po pare, ka. – i otišao. Do željezničkog kolodvora.

Tamo mi je objasnio da idemo u Zagreb i da se do nedjeljne utakmice sa Dinamom malo zabavimo, a da su njegova briga novci i spavanje. Vlak je polazio za pet minuta i nije bilo vremena razmišljati niti mobitela za javit se kući. Samo sam ušao u vlak, a putovanje se pretvorilo na cjelonoćno nadmudrivanje sa noćnom morom navijača – „Brkom kontrolorom“ .
Ipak, malo u wc-u, malo ispod sjedala i eto nas u 7.00 u maglovitom Zagrebu. Na Tomislavcu sjedamo u tramvaj i odvozimo se kod njegovog zatvorskog prijatelja u Borongaj.

Otvara lik vrata, kad ono ćelava kopija Zankija, isti pogled, godine, ožiljci po licu, a ruke izrezane i sa lošim old school tetovažama.
Uglavnom lik živi sa bratom i nekom cigankom, koju je, valjda, doveo da mu kuha i za sex. Stan derutan, prava socijalna slika velegrada, kakva odudara od uštogljenih  HTV reportaža o gospodskom gradu Zagrebu.
Brat mu zagriženi Boys mojih godina, vidi se da nas gleda sa mržnjom, iznerviran što nas je ovaj doveo u stan. Ciganka pušta nekakvu narodnu muziku, a ovaj Boys je hvata za kosu i viče;
SLUŠAJ KURVO, OVO TI JE ZADNJI PUT DA MI U KUĆI PUŠTAŠ TA SRPSKA SRANJA, JEL TI JASNO??
Brat iz zatvora ustaje, u ruci drži nož sa kojim je taman rezao kruh i prilazi mu govoreći psihopatski usporeno;
Dečko, ohladi da te ne bi morao ohladiti, kužiš?
Ne boji se ni Boys, pokazuje na vrat i prkosno mu kaže;
Reži pičko narkomanska!
U tren ih razdvajamo, a Zanki mi namigne;
Aj Juka brate, otiđi di sa momkom popit pivu, ka.

Šetamo tako u tišini put tramvajskog okretišta. Je da je deveti mjesec, ali ovo je Zagreb i hladno je pa nosimo jakne. On je tipičan Boys toga vremena, ćelav, zelena spitka, a na ramenima ušivena britanska zastava i buldog.
Oboje smo hard core navijači suprostavljenih klubova i teško nam pada ovo prisilno druženje sa neprijateljom. Sjedamo u neku birtiju na Kenedijevom trgu i pijemo pivu, razbijajući tišinu formalnim pitanjima. Ipak, nakon sat vremena i desetak piva, to više nije biće sa druge planete nego normalan momak, kojemu je pun k…c i brata i neimaštine i Tuđmana koji mu je odnio sveto ime kluba.
U razgovoru saznajem da pokušava normalno živiti, da ima curu i, za razliku od brata, pošten posao, a da mu je Dinamo smisao života.
Sad kad smo pričom odbacili tu krinku navijačkog folklora, tu zapravo isforsiranu, nepostojeću  mržnju, sad smo samo dva dvadesetogodišnjaka koji uživaju u nesvakidašnjem druženju i hvaljenjem uspjesima svoje grupe. Ljudska psiha je jebena stvar. Jutros bi me ubio od mržnje, a sada poslijepodne.. Sada bi bio spreman stati u obranu mene, ma sad da me njegovi napadnu. To je taj fenomen zvan – navijač.
U jednom trenutku me prijateljski upozorava;
Čuj frende, bil sam jučer na sastanku grupe i moram te upozoriti, veliko zlo se sprema sutra, kužiš? Pazi se!
Pokušavam mu objasniti da smo mi Torcida i da, iako je bilo čarki zadnjih par godina, ne vjerujem da se može dogoditi da nas mogu napasti tako brojne. Pali cigaru i kaže;
– Buraz, vremena se mijenjaju. Nama je dosta vašeg kurčenja po gradu i Tuđmanovih drotovskih kerova. Velim ti, zajebana se ekipa okupila i zlo je u zraku. Al kako bilo, ako sutra budemo na crti, zaobići ću te! – I nasmije se. Ja također potvrdim sa ironičnim osmijehom.
Momak je zaista bio mangup, što me iznenadilo, i vidjelo se po njegovom stavu da se taj ne povlači, ali, nek’ mi oprosti, njegovu grupu sam, bez obzira na nerede zadnjih godina u Bergamu i Auxerru, držao za cirkusantsku.

Dolazimo predvečer u stan, Boys otvara vrata i opsuje;
Isus ti mater jebal, smradu narkomanski…puj!
Zanki i kompanjon mu ušlagirani k’o dva Marleya. Svaki na svojoj stolici, ruke im u džepovima, brada na prsima, a u ustima im izgoreni opušci. Zanki se odmah pravda;
Brale, kaa, nisan ufura, povuka san, ka, na foliju malo, za priku starog, ka..
Odmahujem rukom, ni ne ljuteći se, shvativši to kao logičan slijed događaja, kad-tad.
Oko 21 je Zanki već k’o mladić dobar i na putu smo za trg, gdje idemo u kafić na Cvjetnom, kod nekog njegovog slijedećeg intelektualca.

2Kupujemo cigare na trafici kod hotela Dubrovnik i ja se okrenem, a ono sa druge strane stanice skinsi. Njih bar deset. Možda i više. I gledaju prema nama. Šapnem Zankiju;
Skinsi priko puta, ne okriči se! Ne sviđa mi se ovo. – A Zanki, hladno;
Vidija san brale. Nemamo rekvizita za borit se. Amo pomalo put Cvjetnog, tamo mi je ekipa, ka.

Mi lagano iza ugla. Oni za nama. Mi ubrzamo, oni također. Kako su bili nekakvi radovi desno prema Cvjetnom, ostalo nam je samo da idemo pravo Gajevom. Iznenada Zanki zaviče;
SAD JUKA, ŠPRINT! – I stanemo trčati Gajevom iz sve snage. Skinsi za nama. Viču;
TOVARI! DRŽ’ IH MAMU IM JEBEM!
Prolazi sto, dvjesto metara, ali skinsi ne odustaju. Nadam se da hoće. Hvata me paničan strah jer ovi ne odustaju, a putem ne nailazimo na nikakvu letvu, bocu, bilo što..
Nemam kondicije i znam ako stanem da neću imati snage za borit se. Sekunde prolaze kao vječnost, već smo najmanje petsto metara pretrčali, pogledam Zankija, on se smije. Jebote, jebeni psihopata se smije sa onim krezubim osmijehom. Što više trčimo, njegovo smijanje je bolesnije i glasnije;
Braleeeee, ubiče nas ovi lapani izad, ahahahahaaa, najebali smo ka..ahahahahahha…
Najradije bi stao pa njega počeo tuči od muke. Skrećemo lijevo ka Zrinjevcu, deset pari čizmica i dalje uporno sprinta za nama. Otkuda im takav polet u Martinsicama?
Gotovo smo već kilometar u sprintu i ja panično tražim prvi kafić u koji ću uletjeti i dohvatiti kakav nož ili bocu, kad ono ispred hotela Palace grupa temeljnih policajaca. Sram me priznati, ali prvi put sam im se tada obradovao k’o Isusu! Ulijećemo u hotel pored zbunjenih pandura, a skinsi zastaju. Ali ne odustaju.
Pokušavaju zaplašiti i policiju. Mi iza stakla uživamo u predstavi. Naravno, Zanki je sad već u pred infarktnom stanju od smijanja. U rekordnom vremenu ulijeću dva džipa specijalaca, a skinsi se konačno povlače. Mi iskorištavamo gužvu i nestajemo u suprotnom pravcu. Putem mi Zanki objašnjava da ima neobjašnjiv napadaj smijeha u opasnoj situaciji. Kakva neobična devijacija.

Na Cvjetnom prolazimo kroz neki uski prolaz, pa iza nekakvih dasaka kroz dvorište, pa kroz stambenu zgradu na drugi ulaz i tek tada dolazimo pred nekakav, ajmo ga nazvati po domaćinski – birc.

3Ilegala ljuta. Sve sami sumnjivci, oko šanka i na biljaru, a sa juke boxa svira Mišo Kovač.
Zanki se izgrli sa bradatim gazdom i nakon pet minuta priče nestanu iza nekih vrata.
Mamu mu j…em. Zato je on iša na Hajduka – Promislim u sebi i nastavim piti pivo na šanku.
Večer je prolazila zanimljivo, takvu raznoliku svitu čudaka koji su prodefilirali kafićom u životu nisam vidio. Zanki se, punih džepova novaca, nakon „sheme“ sa gazdom, zadovoljno upucavao četrdesetogodišnjoj tetoviranoj konobarici, po svoj prilici bivšoj ovisnici i tko zna što još u bogatoj biografiji.
Najneobičniji događaj večeri mi je bio zatvaranje tog kafića. Kao u nekoj velikoj, složnoj obitelji, desetak preostalih gostiju je uhodano uzelo iz neke prostorije one školske strunjače i svatko je na svome mjestu utonio u san. Do mene Zanki, a do njega ona primadona.
Tokom noći me budi neko krljanje i mumljanje, okrenem se i vidim njegov kretenski osmijeh i gospodičnu sa.., jeli, „onim“ u ustima. Strunjaču prebacim na drugi kraj prostorije, a osobnu i novce spremim u patiku.

Ustali smo oko deset i mamurno štrapali put trga na tramvaj za Maksimir, gdje smo se trebali naći sa ostatkom ekipe. Kiša je padala kao iz kabla, napunivši ljudima staru ZET-ovu dvanaesticu do raspadanja. I onda na Tomislavcu scena. Četiri Boysa okružili mulca, tuku ga i trgaju mu Hajdukov šal sa vrata. Povičem;
AJMO ZANKI, UBIT ĆE GA!
Ovaj jedva dočekao i stanemo se probijati kroz gužvu prema vratima. Odjednom mitska situacija.

4Priđe im pedesetogodišnjak u sivom šinjelu, pljunuti inspektor Clousae i pokaže značku.
Trenutačno ga napadaju šakama i nogama, ali ga ni jedna ne pogađa, jer, pazi sad, Clouse se brani karataškim katama, pa čak i jednom huliganu zadava i zadnji bočni nogom.  Stara yu škola samoobrane, urnebesno smiješno. Taman smo bili na izlazu, kad upada vod specijalne policije i gazi sve po redu. Vračamo se brzinom munje u tramvaj.

Kod stadiona se nalazimo sa Jokom, Bubijem i Kvasom, te Patuljkom iz Osijeka, Kohortašom koji ponekad prati i Hajduka. Poslijepodne nas je sto, možda i sto pedeset na potezu od parkinga do zoo-a, i uglavnom pijemo i napadamo Boyse u prolazu te im skidamo obilježja, revoltirani vijestima koji dolaze iz grada, o više napada na naše navijače i ono, što nas je najviše razjarilo – jutarnjim napadom na naše mlade igrače ispred hotela Palace. Smije se Zanki;
Brale, to biće došli skinsi po nas, pa napali balavce, hahaha…

Do nas su došle vijesti o sukobu u Tkalčićevoj, Maksimirskoj, ma o još pedeset sukoba, svako tko bi došao, imao je svoju verziju. Mi, sad već dobro pijani, niti smo to shvaćali ozbiljno niti vjerovali u to, ali nam je odgovaralo da imamo opravdanje za razvlačenje ušiju Boysima u prolazu.
U velikom parku neka gužva. Približavamo se ja, Zanki i Bubi nekoj grupi naših koji skidaju šalove dvojici Boysa. Jedan od njih zapomaže i doziva krupnog, ćelavog Boysa u zelenoj spitki i sa, brat – bratu, 10 šalova Dinama oko vrata.;
Pomozi buraz, vidi kaj nam rade!
Taman smo bili u naletu na tog lika, kad šok i nevjerica. Taj „Boys“ udara šamar zapomagaću, kači i njegov šal oko vrata i zadovoljno konstatira;
Opala, još jedan u kolekciji.
Da, to je bio dan kad sam upoznao Čika Šaju, Vukovarca iz Splita i jednog od najkontroverznijih ljudi koje sam ikada u životu upoznao.

Onda nam je, dva sata prije početka utakmice prisjeo osmijeh. Na plato kod kućica za ulaznice, na onom uglu sjevera i zapada, ulijeće ne više od 10 Boysa i na galamu i šakama tjera, gotovo stotinu naših. Da, odgovorno tvrdim, živa i tužna istina.
Naši, nenavikli na otpor BBB-a, doslovno gaze jedan preko drugog i bježe prema šumi. A nas 7-8 iz šume juriša na njih. I zatiče jadnog Patuljka, Osječana koji je jedini ostao na crti i kojeg sada cipelare zbog toga što se usudio braniti čast nas Splićana.
Odbijamo ih i Patuljka izvlačimo, ali ovi ne okreću leđa. U Igri je i bokser i palica. Lagano pušimo, ali držimo crtu još, nadajući se pomoći iz šume.
Ali pomoć dolazi njima. Od pravca Pimpeka juriša još 50 Boysa. Spašavamo živu glavu bijegom u park i tu formiramo crtu sa 80-90 naših. Kiša kamenja sa jedne i druge strane, cesta nas razdvaja.
Boysa manje, nekih 50-60, ali puno bolja ekipa, za razliku od naših koji su više od pola „alealeština“, fazani koji su jaki samo u omjeru 10:1.
Boysi lagano, zaklanjajući glave od kiše kamenja, prelaze cestu, a zadnju prepreku im radi Šajo, zatvorivši ogromna vrata Maksimirskog parka, zbog čega biva pogođen sa kamenom i opečen kroz ogradu bakljom. U cijelom tom cirkusu ostajem šokiran kada na crti, kao po nekom proročanstvu, ugledam Boysa sa kojim sam dan prije pio. Namigne mi i krene prema drugome iz moje ekipe. Ja također.
Prije pada ograde, upadamo u restoran i iz dvorišta ljudima dijelimo one velike cjepanice drva i to nas spašava, jer ih obasipamo sa tim moćnim oružjem, tako da se Boysi opet povlače na drugu stranu ulice, ostavljajući nekoliko svojih na podu. Apokalipsa i kaos je blaga usporedba sa urlicima i lupanjem kamenja i cjepanica po glavama, autima i tramvajima. Sjećam se da je komad drveta pogodio i onog nesretnog dostavljača bureka sa kolicima.

5

Nevjerovatan sukob traje gotovo pola sata. Policija je između, ali su zaraćene strane još sa jedne i druge strane, s tim da je Boysa sad i više. Kolika je razina a straha bila među našim „običnim“ navijačima, svijedoći situacija kada iz tramvaja izlazi pedesetak vojnika, a „alealeština“ spasonosno pjeva spasiteljima: „O Četvrta, o Četvrta..“, misleći na slavnu splitsku brigadu, no osmijeh im jenjava kada im ovi stidljivo priznaju da su zapravo ročna vojska.

Sat prije utakmice policija raščišćava teren i mi ulazimo na stadion. Smijao sam se kako Šajo vabi obične Boyse na putu prema istoku, nudeći im kroz ogradu jedan od svojih šalova, pa ih pljuje ili pokušava uhvatiti za vrat, kad odjednom opet nered vani. Prema naših stotinjak, koji čekaju pregled za ulaz i policiji, juri više stotina Boysa i ruši sve pred sobom. Kako mi ne uspijevamo svi proći kroz onaj uski prolaz, iznutra im uzvraćamo kamenjima i sa par baklji, koje nalazimo na podu na mjestu gdje ih je policija oduzela našima na ulazu. U tom sukobu, navodno, biva ozlijeđen i tadašnji vođa BBB – Macko. Situaciju smiruje policajac iz Splita, koji u zrak puca iz pištolja i specijalna koja nadire sa zapada.

Utakmica ništa posebno, kiša je ugasila i onako ispod prosječno dobru atmosferu. Standardni repertoar vrijeđanja, predvođen dirigentskom palicom prevaranta Vokrija sa sjevera i Macka sa juga (npr. BBB: Neka cijela riva čuje da je peder sv. Duje..“, Torcida: „Srušili smo Zagreb grad, isti je ko Beograd“, BBB: „Što ste došli, kad ste znali, da ste ovde najebali?“, Torcida; Gazi, gazi, gazi Purgere..“, zajedničko vrijeđanje Tuđmana i tako 90 minuta) i istovremena bakljada od četrdesetak baklji.

6
Utakmica završava porazom hajduka od 2:1, a nas zadržavaju na stadionu još dva sata, dok istovremeno čiste ulice u okršajima sa Boysima, koji pokušavaju doći do sjevera. Valja napomenuti da je to prvi ozbiljan sukob BBB sa policijom od samostalnosti Hrvatske.
U jednom trenutku izvana dopire jak vonj suzavca, mi se trenutačno nalazimo na travnjaku, što mnogima dolazi kao dobra zabava, pa si neke mogao vidjeti obješene o prečku, drugi guraju ambulantna kolica, treći čupaju travu…

Tek oko 23 sata nas, uz do tada neviđeno osiguranje, sprovode pješke od stadiona, preko Kenedijevog, pa sve do glavnog željezničkog kolodvora.
Kako je nemoguče kontrolirati masu od 4000 ljudi, tako putem vlada povremena anarhija, jer revoltirani pojedinci napadaju putem simpatizere Dinama, doslovno ih čupajući iz tramvaja ili kafića, a dok neki poduzetničkog duha (čitaj: Zanki) gužvu koriste za pražnjenje polica sa pićem u usputnim marketima ili obijanje običnih škrinja sa sladoledom i dijeljenje ljudima oko sebe.Na glavnom kolodvoru policija razdvaja domaće Torcidaše i one koji moraju u vlak, pri čemu je jedan zagrebački policajac poprilično brutalan. U lice mu se unosi onaj isti, ćelavi policajac, koji je pucao ispred ulaza na stadion, iznerviran regionalnim uvredama kolege. Ne moram napominjati da je do Splita isti policajac bio junak kojem su se pjesme pjevale.
Vlak je bio prepun i kako smo ušli među zadnjima, gotovo da nismo imali mjesta niti za stati na nogama u hodniku. U jednom kupeu Zanki prepozna njih osam koji su bježali u Maksimirskoj šumi;
Ajmo papci crta! Brišite!
Gledao sam kroz prozor zamišljen o tome kako su nas Boysi neugodno iznenadili. Istina, uzeli smo bod na navijačkom gostovanju, ali sa velikom dozom gorčine. Zagreb više nikad nije bio grad po kojem smo se opušteni šetali…
 
(Posvečeno neznanom Boysu sa Borongaja. Prijatelju, ako se ikad prepoznaš u ovom tekstu, javi se, bilo bi mi drago!)

Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.4/10 (136 glasova ukupno)

210 komentara na “Krvavi derbi”

 1. zapad

  Imao sam 13 godina kad se sjetim sa tramvajem koji je bio pun torcide(sasvim slučajno) idem prema maksimiru mi smi izašli stanicu dvije prije znam da je poslije bila tarapana na taj isti tramvaj hrpa pepeljara i flaša kad je došao kod maksimilijane koja su to vremena bila…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 2. šjor pere

  Brale tekst je vrh! Jedva cekan nove dogodovstine! 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 3. 99/00

  Odličan tekst,od te utakmice je definitivno bilo gotovo sa prošetavanjima gori iako se i dalje išlo neorganizirano u popriličnom broju…ako me pamčenje ne vara Bosna je kolo iza dilio nekakvi proglas po sjeveru kao reakciju na te nerede itd…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • ...

   da,a 2 tjedna kasnije su kao naši stariji otišli u zaprešić na gostovanje…ipak su purgeri i tamo operirali,nova gradiška je tamo pala.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
 4. skorpion

  ja sam se najezija citajuci…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 5. ...

  Ovaj tramvaj pun torcide je bila vojska iz čini mi se Samobora (možda i griješim), cijeli tramvaj je poskakivao od jebem te Dinamo sve dok nisu počele pucati šajbe na tram. stanici kod stadiona…jednog po jednog smo izvlačili van i lom, tu je najistaknutiji bio Č, koji je iz zelene spitke izvukao nekakav kabel i upotrijebio ga…iz tramvaja jauci, a neki deda purger stari unutra nas hrabri i urla ubijte ih dečki…kakva bolesna i romantična vremena.
  Na ulazu u maksimirsku šumu kada je kako si napisao Šajo zatvorio vrata okinula me boca Ribara bačena iz parka prema cesti po nozi…dobra vremena…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • zapad

   bio sam još mali ali bila je opća tarapana svim i svačim po tom tramvaju ako me pamčenje dobro služi kroz gornji krovni prozor je virio tircidaš misliim da je čak dobio bocom ili pepeljarom…totalni kaos

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 6. 1950

  juka nisi naveja,da su slavku izbili oko kamenom i spara uboli u stomak nogom od stolice…
  dobar tekst,samo naprid
  cekam i debrecen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • ...

   Nije to taj krvavi derbi 96 koliko se sjećam.
   Slavko je ostao bez oka, a Špar dobio po sebi na Borongaju kada ste popušili WB01 i još nekoliko transparenata…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
   • TheMladichi

    Molim ubuduce o imenima pisat sa inicijalima. Da, to je bio krvavi sukob na Borongaju čak 5 godina kasnije. 2001.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
   • jopa 88

    slavko je gospodin veliki,juka kakvo mišljenje imaš o njemu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • TheMladichi

     Nisu bitna moja misljenja o nikome. Slavko je od sredine devedesetih do danas hard core navijac i tu je svakoj prici kraj..

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +2 (od 2 glasova)
     Odgovori
  • ...

   bogte to je bilo 5 godina kasnije

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: -1 (od 1 glas)
   Odgovori
 7. Bivši navijač-Folka

  Ma tekst je stvarno zanimljiv pročita ga čovjek u jednom dahu..prikazuje jedno vrijeme koje nažalost mlađe generacije ne mogu pojmit jer takvog doba više na ovim prostorima neće nikada biti..Samo care mene zanima di ste vi toga dana uzeli bod? Vi ste taj dan dobili takve batine na jedno desetak mjesta u gradu da je to bilo čudo (ne kažem da niste i dali)..ali taj derbi ste dobrano fasovali u Zagrebu..Mislim da nakon tog derbija nikada niste više najebali tako, možda poslije onaj derbi na Borongaju..Sjećam se da su vam stradavali navijači iz Slavonije i primorskih mjesta koji kao da su na izlet dolazili..o studentima da i ne pričam…No i imali ste dobru udarenu ekipu posebno iz St koja nije ni pod cijenu ničega uzmicala pred nikim..Sve u svemu bila su to vremena kada Torca nikad brojnija nije bila, a Boysi nikad militantniji..Pozdrav od bivšeg navijača…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • cojones

   Možda zato što je gostujući teren , možda zato što se uzelo xxx šalova , možda zato što je cili grad bia pun navijača Hajduka ?!?!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
 8. nije.bitno

  svaka cast i za tekst i za sve sto si napravio do 2007., nakon toga veliki minus sto se tice uvijek vjernih !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 1 glas)
  Odgovori
 9. kotepita

  dobar tekst,realna prica.
  tu vecer posli utaknice skoro mi je prisija sladoled za cili zivot.Guralo se ledovu skrinju iz nekog malog ducana put kolodvora i lizalo,u biti ne lizalo nego trpalo u sebe jer se nije okusilo spize cili dan.Jebiga,prije bi se u đepu ima sendvic,taj put po stina u svaki đep i tako od rane zore.aaaaaaaaaaaaaaaa,koja lipa vrimena,zaj mi je jedino sta nije bilo malo vece koncentracije prave ekipe,bilo je svakakvih seljaka s nase strane

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • ...

   jesi bija dio ekipa koja se nakon izlaza sa stadiona odvojila u ulicu livo, nas jedno 30ak i maltretiranje purgera i krade puten do kolodvora. u grupi je bija i visoki momak Š sa sucidra?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 10. Kontra Ultrasa

  KAKO MOŠ ZAMINIT BORONGAJ I OVO

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 11. solo avanti

  Jel živ Zanki sada?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Je. Nedavno izaša iz zatvora, nakon tri godine (zadnje odsluženje)..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • miki kikiriki

    nemozes toga ni iz puske ubit :)…ima san jedno zanimljivo gostovanje sa Zankijevin drugaron,pok.Sumeljom 95 finale kupa…bilo isto masu pizdarija…boysi izrevoltirani do bola,Hajduk dva prvenstva za redon…torce po gradu na svakom kantunu,ruganje…ali je dosta ih po picki dobilo…valjda I kap koja je prelila casu..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • TheMladichi

     Pokojni Šumelj. Eh, neznam kako bi toga opisao sadašnjim generacijama. Kao Zanki, samo jači, luđi, opasniji i bez smisla za humor kao kod ovoga. Hodajuca opasnost. Ne postoji danas u gradu niko sličan da bi ga mogao ljudima usporediti. Zajeban do bola bio…

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
     • Anonimno

      Zankija znan iz vidjenja,a Sumelja mi je tesko I samome sebi opisat…uz misterij kako uz nacin zivota kakav je zivija nikad nije gubija na snazi ni masi..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: +1 (od 1 glas)
     • Chibs

      …naletin na crticu o šumelju..glupo je o mrtvima ista lose govorit,ali ovi lik mi je uvik bija odvratan.bija san mulac i ta ekipa đankija krajen 80 i pocetkon 90tih je žicala,u biti otimala sve od mlađih.danas in to nebi tako proslo.čamil,koji je uvik bija snjin,je u tin nastupima ima bar malo stila,a ovi..mrk,ozbiljan,ona plava rascupana kosa,oci pokvarene..ali sve je to ulica i skola.danas ovih stvari nema i teso ih je mlađima docarat.koji povratak u mladost,fala van!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
 12. aj

  Istina katoliče,samo šta me privelo zajedno sa patuljkon u toj tuči, popili prošvercanu pivu u stanici,LEGENDA,pandur ga vidio i kaže mu opet ti pa sljedeću utakmicu odma dođi ovde da se ne mučiš bezveze okolo, ionako ćeš ovde završit. Cili dan šetnja zg-om ekipe šta je došla to jutro vlakom iz st-a i lagano rasipanje ,skidanje plavih šalova a ubrzo na trgu Bana J. naleti famozni skins sa dva mulca , nas 50ak ga okružilo i lik iz ST-a mu kaže vidi napa si me u Šibeniku sa 10 svojih ja te sad puštam i niko te od nas neće taknit. Ovi se usra , lagano povuka i normalno posli kad su se skupili boysi bio glavni u tom POKUŠAJU cipelarenja patuljka. Eto drago mi je da san svjedok upoznavanju Čika Šaje i Katolika jer san vas tada prvi put vidio a bome i zapamtio.Inače u stanici dovode panduri CURU i momka,on krvav nju izbilo ajme modra cila izgubila cipelu kaže ona sidili na klupi 15ak boysa ih zgazilo jer su pričali dalmatinski.Stvarno bi volio da su oni nama tako dolazili doli.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • juco

   dolazili smo mi vama tamo dole,al sjeti se kako ste onog dečka ciglom u glavu pogodili 90e,a sve spika dva hrvatska kluba,ovo,ono,uvijek tako u Zagrebu,a onda u Splitu druga priča kad bi se mi opustili tamo dole kod vas,uvijek bi neko iskoristio priliku,al tako je kako je,bila su to neka druga vremena,danas sve se sjebalo radi love.a vidim i kod vas sranja isto,neki mlađi dolaze,koji su to učili na playstationu i slično,a to je ipak neka druga priča,koja se uči na drugačiji način,a ne preko neta.eto,pozdrav Old School

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 13. Ž.n

  Sweet memories.
  Ja smatram za sebe da sam posta navijač onog dana kad su me ispendrečili na ogradi prema istoku na starom sjeveru u maksimirskoj.Onog dana kad je Torcida Hvidra letila.
  Sad sam navijač penzioner.
  Teško mi je dozvati u pamćenje dosta detalja , uglavnom zato jer sam veći dio tog vremena bio pijan.
  Današnjim moncima je teško shvatit to doba. To je bio kaos s današnjeg pogleda.
  Dan prije krvavog derbija ja i rođak iz zagreba išli smo dočekat naše iz st-a prid vlak , eventualno im sredit spavanje. Tom prilikom sam priša nekoj dvojici i pita sam ih, na kraju me ovi jedan jebe da je on purger… a ja ono..daj odjebi hoću ti pomoć..e onda je old scool torcidaš na moje zaprepaštenje pokaza tetovažu… to je bilo službeno upoznavanje s Ićom purgerom.
  Cijelu večer se osjećala napetost u gradu. Ma ja sam to zna već puno duže.
  Drugi dan ujutro sam proša preko centra i vidio brdo naših, iz tramvaja sam vidio kako su onaj visoki sta je nosio Hajduče voli te Crna Legija Lopari taj isti transparent nosi preko ramena. Po starom dobrom običaju..netko je iša lokat, neko je iša u prike, neko žicat u hotel palace, neko krast, neko jebavat, neko srat… Nonšalancija par excellence!!
  Popili smo piće i otišli na vlak koji je dolazia oko 1-2, ja i rođak smo željeli s njima ali kad smo vidjeli da ce ih policija na noge sprovesti do stadiona odlučili smo se ić tramvajom.
  Pred sjeverom sam vrijeđa ljude, onako svi izmiješani, ljudi s dinamovim salovima idu prema istoku i pokušava sam animirati nase ali okolo većinom sta ce ih kasnije pokojni Ć nazvat alealeština. Tad u daljini rotirke ..gužva. Nakon nekog vremena dolazi poznati navijač iz siska sav krvav… i onda je počelo, znam da mi je pod noge doletila drvena daska od klupe pod noge, e onda sam je vratio jednom, onda je doletila opet pa ju je netko drugi bacio..jedno 10 puta tako. Nisu nam ozbiljno prišli. Jedan je policajac ispuca iz pištolja u zrak cijeli spremnik. pamtim jednog naseg koji je hvata one likove koji su se stisli uz ogradu prema vanka, prema dasci koja je letila.
  ah sta reći…kaos za današnje prilike..onda mi se cinilo normalno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • el_caminjo

   u ono vrijeme rab Lopar je bio na svakoj utakmici, dali se zna dali još netko ide od tamo

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 14. nebitan neko

  Oko ovog ode spominjanog skinsa….F….
  Zato šta su zagrebački skinsi imali takvoga vođu i jesu završili neslavno.Ne volin skinse nikako,ali samo zato šta ih je preko 90% idiota,koji veze sa sh ideologijom/subkulturom nemaju.U Puli skinski mlate pankere,a druže se s ciganima.Ovaj bivši vođa zg skinsa danas kako čujen dila.Masa ih je duvala vutru,masa ih je bila šupaka,koji bi napadali samo 10 na 1,ovaj spomenuti vođa je jednom tako lipo dobija po pički nevezano za utakmice da je to bila milina.Ako pričamo o istom čoviku (gušter).
  Pazi,vođa skinsa u jednom za naše prilike velegradu završio kao lokalni diler.Ako je istina,a šta reć,o tempora,o mores.
  I to sa tim napadanjem pankera,i po Zagrebu je toga bilo,to ne beren nikako.Šta,kao pankeri su komunjare?Hahahaha,glupost stoljeća,Ja znan masu pankera,strašno okej ekipa,od svih subkultura možda najotvoreniji,bez predrasuda.A politički ih ima od nacista do komunjara.Al nikako nebi reka da su globalno komunjare.Ja bi reka da su globalno liberali.
  Nego,ti skinsi jebeni,njima je socijalizam=komunizam?Nego,jesu li ikad razmislili šta znači ono “S” u NSDAP-u?

  Dobra priča Juka,imaš dara za pisanje.A za bod u gostima,purgeri moji,bod je osvojen samim nuđenjem.Šta nisu vaši iz toga vrimena prošetali Splitom u grupi od troje-četvero?Ne to,nego nisu nikako ni dolazili,useren vam se u takve “pobjede”.Jebalo vas napast par ljudi,ovo za šumu,to svaka čast,za Borongaj 5 godina posli-kapa doli,ali ić se hvalit kako su Bojsi bili strašni u to vrime i onda spominjat napadanje studenata,legitimiranja,otimanja transparenata “torcida pripizdina”…..

  Kako ste u Kijevu prošli? 🙂 tamo vas je bila grupa,kako čujem respektabilni ljudi,pomelo vas.Jebeš ti ove naše balkanske šeme,ima tu mudonja,normalno,ka i svugdi,ali ni Torcida,ni Bojsi,ni srpske ni bosanske grupe nisu jaki kao grupa.Pričan o fajtu.Sve bi ove nabrojane pomela bilo koja od prvih 10 ruskih grupa.Pomeli.I to u omjerima di naši imaju 30% više ljudi.

  Kamena s ramena,to je huliganstvo kod nas.Uz izuzetke kad je manje ljudi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 6 glasova)
  Odgovori
  • Ich

   Oko ovog ode spominjanog skinsa….F… taj čovjek mi je danas susjed,i nije istina ni to kaj si za njega ispričao,niti za skinse u zg, on je danas profesionalni ronilac,instruktor ronjenja,većinom se time i bavi,ima obitelj. smiješ se tome da su punkeri komunjare? dođi sad u zg kad prosvjeduje crvena akcija pa reci da nisu 80%punkeri,a da ne pricam o njihovom pjevanju jugoslavenskih pjesama po parkićima za vrijeme rata, i ranije spominjani je u pocetku brijao zajedno s punkerima…i još nešto o zg skinsima 90ih, najmanje su od svih ostalih skinsa u europi brijali na nacizam,tj ni nisu, i time bili najblizi sh ideologiji..raspitaj se bolje pa ces cut kako su prosli njemacki skinsi u pivnici u zg

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • fera

    vidiš, ja ga poznam iz druge priče, iz drugog grada, dok je imao irokezu na glavi… 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
   • nebitan neko

    Ovo šta san ja napisa da san čuja za dotičnoga mi je reka prije možda dva miseca jedan purger,jako poznat bojs,i mada ga osobno ne poznan,masa poznatih navijača o momku priča s uvažavanjem.A i po njegovom pisanju na jednom forumu san steka dojam da ne sere u prazno,da nije lažov.
    Naravno,ono šta osobno ne znan,uvik uzmen s rezervon,zato san i napisa “ako je istina”.
    Sad si me bacija u veliku nedoumicu.tebe ne poznan,ali ne vidin razlog zašto bi laga (osim ako nisi prika od dotičnoga,ili ex skins koji ga je gleda ka Boga),ali stvarno mi je teško povirovat da me momak slaga kad mi je reka da danas organizira lokalne sitne dilere,odnosno da je nekakav “kvartovski polu-kum”.

    Znači,ostaje da ne pričamo o istom čoviku,a opet,to je isto nevjerovatno,jer jedan je bio općepoznati “vođa skinsa”,tu mu je naveden i inicijal,a ja san nadoda baš radi toga i guštera kao hint.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • Ich

     o istom pricamo sigurno, nisam mu frend,upoznao sam ga tek kad se doselio na kvart prije 4,5godina, ne kazem ni da tvoj izvor laze ali ovo kvartovski polu-kum me stvarno nasmijalo :))) sve 5 😉

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
     • Ich

      a nisam ni skins nikad bio 🙂 samo utakmice…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    • Nebitan

     Nije bitno tko se cime bavi!!! Nemojte takve stvari ovdje iznositi!!! Doticni skins nikada nije bio pravi navijac i nije imao puno gostovanja. Al ga poznam i cjenim i malo je takvih deckiju. To je covjek koji kad imas problem u 3 ujutro dolazi spreman i kaze ajmo brate sta treba?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
   • bukovacka

    pokojni Fleki, Uho i R. šipac bili komunjare?? a svašta ćut 😀 generaliziraš čovječe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
  • P.T.T.B.

   Skinsi (tj. velika večina) slušaju punk i druže se sa pankerima jer su i sami pankeri!!! Podvrsta punka (Oi!) je najpopularnija među skinsima i navijačima, skinsa ima nekoliko vrsta (trade, sharp, rash, nazi itd.)…pravi skins neće nikad napast pankera, to će napravit samo budala obučena u skinsa…NISU SVI SKINSI NACISTI, SVATITE TO I ZAPANTITE JEDNOM ZAUVIK!!!!!!!!!!!!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • Ich

    onda vas pozivam na kvart uz pivicu da čujete iz prve ruke od čovjeka koji je bio i punkeri i skins:)) usput da čujete i o par manjih sukoba skinsa i bbb-a:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
   • bukovacka

    odličan bješe gig u vintažu benda ti iz imena 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
 15. -1982-

  dobar tekst, srića da je sve to zapisano i dosta toga i poslikano.i ja san vodija zapise skoro svake utakmice di san iša, a i slika ima nešto.više neiden, nije to više torca kakvu san volija.katoliče tebe znan, vjerovatno te i iman po nekim slikama, al otvoreno ću reć da vas je masu iz splita bilo baš pravi debili.evo priložit ću jedan moj tekst iz tih slavnih dana.pozdrav

  ZAGREB-KRANJČEVIĆEVA, 30.10.2004.

  KRENIJA SAM SAM NA GOSTOVANJE A KOLEGA KOJI JE KAO REGISTRIRA AUTO I ” I SVAKA JE SAD NAŠA” SE NE JAVLJA A S OSTALIMA SE NISAM NITI ČUJA.
  IŠA SAN OKO 7 UJUTRO I ČIM SAM PRVI PUT DIGA ŠKARTOC SA ZG ODMA JE STA AUTO, ČOVIK IZ VINKOVACA SE VRAĆA KUĆI I BACIJA ME SKROZ U ZAGREB. DOŠA SAN NAKON NEŠTO VIŠE OD PO URE PO TRAMVAJIMA I TAMAN JE POČELA KIŠA LAGANO. SREA SAN NEKE POZNANIKE I ČEKAMO DA DOĐE BUS I KOMBIJI.KIŠA POČINJE SVE JAČE PADAT A JA SA ONIH 20 KN KOLIKO SAN IMA IPAK SAN TIJA UĆI BEZ TROŠENJA, MEDUTIM PLATIJA SAN. CILU UTAKMICU KIŠA, POKISA SAN S OSTATKOM EKIPE DO KOSTIJU, NA KRAJU ME IVATILO I TREST JER JE POSTALO LEDENO.UZ TO U PAR NAVRATA JE BIJA TAKAV PLJUSAK DA TO NIJE BILO ZA VIROVAT A NAVIJANJE JE NA PRVI TAKAV BILO NAJBOLJE.KASNIJE SE NAVIJALO POVREMENO A U DRUGOM SKORO NIŠTA.TRANSPARENATA NA OGRADI KA U PRIČI, ZASTAVU SAN STAVIJA SKROZ NA KRAJ, VIDILA SE NA TV ČUJA SAN.INAČE NISAM NI JEDNU SLIKU RJEŠIJA ZBOG KIŠE KOJA BI GARANT UNIŠTILA DIGITALAC TAKO DA JE TO MINUS UZ NARAVNO DVA KOMADA U NAŠOJ MRIŽI.MOGLI SMO DOBIT U ZADNJIH 15 MINUTA DA SU IDIOTI DALI 3 MRTVE PRILIKE OVAKO TUGA I IZNIMNO ŽALOSTAN, MOKAR DAN.KASNIJE SAN IŠA DO PAIĆA, PO PUTU SU BOJSI ČEKALI ALI ME NISU SKUŽILI A I ZASTAVU SAN POSLA PO VRCIĆU.ČEKA SAN GA PRIKO URU IPO, NIJE DOLAZIJA PA SAN TLAČIJA NJEGOVE SUSJEDE DA GA NAZOVEM A I KOD NJIH SAN PROMINIJA ROBU, JOŠ MI JE NJIHOVA TUTA OSTALA, NEMOŠ VIROVAT DA SU DALI DA ZOVEN IZ KUĆE I JOŠ MI DALI SUVU ROBU.KASNIJE JE DOŠA KOLEGA PA SAN PRESPAVA I ONDA UJUTRO NA AUTOBUSNI DA ME NEKO BACI DO NAPLATNIH.TAMO ČIM SAM IZAŠA IZ BUSA STA MI JE TIP SA KOMBIJEM DUBROVAČKIH REGISTRACIJA I RJEŠIJA SAN PUT DO KNINA, UZ TO DA JE ČOVIK KUPIJA SENDVIČ I PIĆE OBOJICI.U KNIN SAN DOŠA OKO 2 URE, TAKO NEGDI, SLIKA STARE GRAFOVE I ODMA USTOPA AUTO.KAD SAN UŠA TEK SAN SKUŽIJA KARDUMA FITOVCA, ON SE ČUDI DA ŠTA RADIM ODE, ONDA STANDARNO PREPRIČAVANJE PROTEKLOG DANA, KOMENTARI UTAKMICE I ZA URU SAN DOŠA KUĆI, BACIJA ME DO GIMNAZIJE.NEVJEOVATNO GOSTOVANJE, POTROŠENO SAMO 20 KUNA, KIŠA KOJA ĆE SE DUGO PAMTIT KAO I SAMO GOSTOVANJE.SLIJEDI DOMAĆA SA MEDIMURJEM A POSLI TOGA NE ZNAM ŠTA ĆE BITI JER IMAN JOŠ ZADNJIH 20 KUNA, TAKO DE JE UPITNIK VELIK ŠTA SE TIČE DALJNIH UTAKMICA, DOMAĆIH POGOTOVO.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 4 glasova)
  Odgovori
 16. AMF

  Dobar tekst. Imaš dara za pisanje. Svaka ti cast na razdoblju do uvijek vjernih. Al ovo sa UV ti nije tribalo! Iman osjecaj da si jednostavno namirisa miris love i izabra to sta si izabra. Mozda i griješim. Napiši štagod o ovome, bilo bi zanimljivo čuti. http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040812/crnakronika01.asp

  Pozdrav i opameti se, odjebi te plačenike UV.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   10. Siječanj 2014 (Edit)Opisat cu sve zanimljivo iz svog zivota zapisano i slikano, sta sam dozivija od sjevera 1988. do UV, bez zadrske, iskreno i kao uvijek, realno.Taj mostarski događaj cu sa posebnim gustom, samo pomalo, jer ne zelim dovest stranicu na glas kao huligansku. Mora biti i lijepih, normalnih prica malo. Sve u svoje vrime.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
  • nije.bitno

   AMF definitivno se slazem s tobom! Covjece legenda si, mnogima si bija uzor, i meni si jos uvik uzor sa stvarima koje si napravija dok nisi osa u uvijek vjerne, zar nisi moga, kad si vec tija ic na reprezentaciju ic sa torcidon?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
 17. Stariji čovik

  Odličan tekst. Pročita od gušta.
  Jedino mi nisu jasni ovi komentari tipa „Eh stara dobra vremena“. Ja danas da 37 godina u dupetu i dvoje dice nikako nemogu skontat šta je tu bilo dobro osim šta smo bili dica sa promajom u glavi i tada nam je to bilo pod normalno. Iz današnje perspektive se užasavam činjenice da sam fasova pivsku bocu i pepeljaru u glavu, skoro bija izboden nožen, završija u marici a zašto? Zakurac doslovno. Višak krvi u donjoj, a manjak u gornjoj. Srića da su mi dica pametna na mater, bar za sada. Živili vaučeri 

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Pa da. Mi smi bili magarad bahata i nrorganizirana do bola. Ovi danas bar imaju zavidnu razinu organizacije. I hijerarhije, koju sam uvik zagovarao bez obzira na nevjerovato glup stav da T kao grupa ne smi imat vođu!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 1 glas)
   Odgovori
   • nije.bitno

    Jasan mi je tvoj stav, ali ako si ikad bija iskreni navijac nemos podrzat vaucere! bar ovakve kakve oni oce zapisi, zapisi i onda “vidis ovaj je bija na 4 od 5 gostovanja sigurno je bacija bengalku aj ti njega stavi na crnu listi”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
    • Stariji čovik

     Đava je za vaučere! Treba je na kraju rečenice bit smajli 🙂
     „Živili vaučeri“ je bija u smislu da ipak možemo stat jedni kraj drugi na tribini iako je i to samo trenutno u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Ne mislim da današnja dica tibaju ili će bit anđeli i da se triba isfurat nekakvo bratstvo i jedinstvo, mladost je uvik bila ludost i tako i triba bit, ali danas ka roditelj užasavam se pomisli da će mi dica prolazit kroz sve ove pizdraije. Uostalom ono što smo mi radili u ono vrime i nije bilo navijanje već zajebancija di je balun bija skoro pa usputni događaj. Neka njih danas na Lučkome u pratnji štrunfova, a tata će im pričat „Eee nije bilo tako u moje vrime“. Nek šeću po Zadru, ko im jebe mater 🙂

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +1 (od 1 glas)
     Odgovori
     • nije.bitno

      Oprosti, krivo san te svatija. Zivio!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Ocjena: 0 (od 0 glasova)
 18. Fas

  Juka ti si zapravo nešto izmedzu nove i stare torcide, kako godine idu ljudima nisu samo pizdarije u glavi, kako čovjek stari tako i scena evoluira…Pratim UV od početka i u tome nevidim ništa loše, oni su odabrali svoj put, (mir, puno članova,službena udruga HNSa)…No na kurac mi ide pozerstvo sirih razmjera, navijači sa tuđim mišljenjem, grupa važnija od kluba, u čast i poštenje se kunemo, a časti nigdje, mogao bi nabrajati do ujutro…Pozdrav muka i drži se, ex Torca Zagreb

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
  • 99/00

   Sa ovim GRUPA VAŽNIJA OD KLUBA je sve rečeno…na sjever san počeo ič 94-e,a na gostovanja 97-e,od prvog dana u ultra điru s velikin zanimanjem za sve šta tribina nosi,danas danas obiteljski đir,svaka na poljudu,3-5 gostovanja po sezoni,ali HAJDUK je bio jedini razlog zbog kojeg san krenio i zbog kojeg iden…jebiga i rezultati su ajme,pa donekle i razumin ovu dicu koja se morala za nešto uvatit da bi ostala na tribini…a opet kad se sitin sjevera od 96 do 2000 god,nekako lakše podnesen da je večini dice grupa isprid kluba…i pošteno je reč da je Katolik i max 30-40 ljudi u drugoj polovici 90ih držalo ugled grupe na životu,a šta se poslije dešavalo…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
 19. Malac

  Svaka čast, odličan tekst, samo naprijed!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 20. nije.bitno

  Koliko god mi se vise svidja to starije vrime u navijackon svitu (spitke, vlakovi, svercanje, tucnjave, i prije svega nosenje salova) opet ova rec cemo sadasnja torcida je najvise stvari ucinila za hajduk kao klub, jer ipak bi hajduk trebo bit ispred grupe!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 21. lola

  Svaka čast,dobar tekst.Bija san na sjeveru jer nas pedesetak je tamo utirala pandurija uru dvi prije utakmice nakon šta su nas boysi gađali stinama i bocama isprid ulaza.Dosa san sam iz Zadra buson i onda tramvajen do maksimira.U Zadru san bija poslon i puklo me ujutro da iden na utakmicu.Malo povirija nekog priku kod cibone i onda ka debil sija na tramvaj i priko trga sve do maksimira.Kad su boysi počeli ulazit u tramvaj po stanicama tek tad san skužija koju san glupost napravija.Proša san lišo jer me niko ništa nije pita a i šta će me pitat kad su bili zabavljeni navijanjem.Nije in ni palo na pamet da bi u tramvaju moga bit rođeni Splićanin.Svejedno san se pita di mi je pamet bila i molija boga da me ne skuže.Kad smo se iskrcavali isprid stadiona oni svi na jednu stranu a ja lagano na drugu.Kad su me skužili i počeli trčat zamnon uspija san uletit među pedesetak naših navijača koje je osiguravala specijalna policija i tad je počelo po svima.Ovi su nas uveli na stadion bez da su pitali karte.Glavnina navijača je došla na sjever kasnije.Pričalo se da su bili u Karlovcu na danima piva.Kad su se pojavili iz šume bija je lom isprid ulaza na sjever di su boysi izvukli deblji kraj i izgubili nekoliko rekvizita.To san gleda s tribine.Pantit ću utakmicu po tome kako je Mas Saar gurnija malog šta kupi balune jer mu ovi nije tija dat balun.Mali je pa ka pogođen snajperon.Mora bit da mu ćaća radi u HNK.A sudac je jedva dočeka da našen igraču da crveni karton.Posli utakmice su doletale stine na našu tribinu i bačen je suzavac negdi blizu tako da smo svi krenili priko ograde na travu.Tu san doživija vrhunski straj dok se ograda kojoj su na vrhu metalni šiljci ljuljala a ja sa jednon nogon priko a šiljci mi deset centi od jaja.Gledan kako će mi noga kliznit a ne mogu pribacit drugu nogu.Na travi su nas dočekali panduri i neke počastili pendrekom priko kostiju čisto da ne stoje bezposleni.
  Sve u svemu poprilično zajeban dan a sad simpatična uspomena!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 22. nadimak

  ljudi ti seru za UV ali svi mi znamo da svi izvlace kunu di god uspiju pogotovo u danasnje doba i nemoze se tu sta puno zamirit jebiga prije su bila drukcija vrimena i ja bi da sve da se u nekon pogledu vrate ,, fale mi vrimena svercanja vlakon stopiranja i setnja po gradu,sjever u svom stilu : narancaste spice , salovi priko face… to je bija dir koji je originalno bija torcidin a ne danas neka kopiranja ”hool,ultra,hooligan” sema ..ko je prije zna za te pizdarije prije.. prije se islo tri dana prije i ostajalo dva posli utakmice a ne ko danas , dodes uru prije otides uru posli i amen … i za kraj , od mene OGROMNA pohvala je sta znas primit jebenu kritiku , ljudi znaju ko si sta si i znas primit pljuvacku u lice , ostavit tude misljenje iako ti nije ni najmanje drago a za to se odredena ekipa iz ”torcide split” moze pokrit usima jer smatraju da mora bit onako kako su oni zacrtali a torcida to nije , torcida nema vođu niti ga je ikad imala ,, sve se bazira na koliko-tolikoj sloznosti a ne komandiranju odredenih osoba ”s vrha” …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Ubit će te romantika, majke mi. 🙂 Šala.
   Pa vjerovatno sa godinama dođe i ozbiljnost i realno i pošteno sagledavanje na život, mada sramno moram priznat (i rodbina i dite mi ovo čitaju! :), ali i dan danas bi me se lako zavelo nakon par boca Debita i dan danas bi se zaliječao glavom na Landrovere. TAkav sam i takav ću biti za 20 godina. eto. (Sine, oprosti. Ozbiljniji si od oca:).

   A sad ozbiljno. Ne ljutim se, niti sam se ikad ljutio na mulce koji su protiv mene i mog djelovanja ovih godina u UV. Ljutim se na neke starije koji su mi bili prijatelji i koje sam doveo na Sjever bez da ih je iko znao i poznavao (Bula & Co, pusa!:), ali na mulce ne.
   Pa, pobogu, da je meni neko 1992. pumpa glavu da je, npr. (primjera radi nadimak jednog od najčasnijih ljudi u Torcidi) Vele pička, druker ili plačenik, pa ladno bi ga pogodio ciglom u potiljak. To su takve godine. A vrime će suditi svima, pa i meni…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +3 (od 3 glasova)
   Odgovori
  • nebitno

   Pa ko kaze da danas mladi neidu stopon vlakon bilo kako 2-3 dana na gostovanja?? Ima i krada i svega i setanja po gradovima…al istina je da ima ovih cudnih ultra direva al opet nemos nikako rec sa su svi takvi

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
 23. croatia

  samo naprid kad ce rim ultras katolik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 24. Mućki

  Juka aj napiši malo o krvavom Borongaju… da čujemo tu priču i istinu sa miljun verzija!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 25. TheMladichi

  U planu je još sigurnih 18 dokumentarnih priča, a za dalje ćemo viditi, ovisno o interesu za nastavak kolumne… Znači, 2014.-a godina je sigurna, a za dalje ćemo viditi..

  VN:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
Stranica komentara 2 od 4«1234»

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output