Borongaj

Taj derbi protiv Dinama – 14.10.2001. godine – navijači Hajduka, nažalost, neće pamtiti po pobijedi Hajduka u gostima – i to nakon punih devet godina – već po propisnim batinama i gubitkom desetak transparenata, od kojih jednog nikad nisam prebolio…

2001.10.14

Bilo je to doba kada su Bad Blue Boysi bili na vrhuncu snage i ludila u onom, svome imidžu ćelavih glava i zelenih Alpha jakni. Doba kada im nije bilo problem potegnuti nož na navijače bilo kojeg kluba, a posebice Hajduka.

Nakon “Krvavog derbija” iz 1996. godine, samouvjereno su gospodarili gradom i kažnjavali Torcidaše kojima je u glavi još bila devedeseta i spontano lutanje po Zagrebu. Bili su brojni. Nikad brojniji i pojavom mobitela jako organizirani.

Desetak brojnih podgrupa naspram jedne naše. Podgrupe čije ime sam ja smislio i osnovao zajedno s petnaestak tadašnjih ekstremnih članova, mahom iz podružnica Zagreba, Osijeka, Mostara…

Musa, Mrcina, Vedran, Mucić, Brca i Pilić su bili samo neki od istaknutijih članova grupe “WB01” (“White Boys 2001, op.a.), čije ime se prvi put pojavilo na smiješnoj plahti u srpnju 2001. godine, protiv Ferencvaroša u Budimpešti, a dva mjeseca nakon je novi transparent preživio i krvave napade Poljaka u Krakowu.

U Splitu WB01 zaustavljaju mini-bus s desetak “Sharksa”, te im naplaćuju za “krakovske oštrice”.

U zanosu novonastale grupe, jednoglasno donosimo odluku kako na derbi u Zagreb idemo dan prije.

Subotnja noć uoči derbija. U vlak za Zagreb ulazimo ja, Musa, Jozo Mucić i mali Bila, zajedno s dvadesetak ostalih navijača, a ostatak ekipe ostaje na kolodvoru piti, do ulaska u zadnje autobuse redovne linije za isti grad. Mjesto sastanka je okretište tramvaja na Borongaju.

Već prvim zviždukom željezničara smo shvatili da smo okruženi uglavnom idiotima ili maloljetnicima, pa ne čudi što ih je trećina otpala već u Kaštel starome, nakon poznatog glasa “Brke kontrolora”;

– Amo ekipa, karte na pregled!

Netko mu je mudro dobacio;

– Brko, Brko, bi li mi ga drko? – pa se revnosni kontrolor zajapurio u licu i naredio policajcu iz vlakopratnje;

Ajde Mate, goni to sve vani!

Ostatak putovanja nastavljamo uz pijuckanje nekog kiselog vina i raspravu o navijačkim temama.

B…b…budi se. Karlovac. – bio je to lakat i smiješno lice još smješnijeg Joze Mucića koji je, jebem li te ironijo, zaista mucao. Ali je kao navijač bio mudonja bez premca.

Još nije bilo dobro ni svanulo kada je vlak pristao na glavni kolodvor, a mi smo priljubljenih nosova na staklo promatrali kada će početi napad Boysa na nas, ali se on srećom ili na žalost – ovisno kako gledate na to – nije dogodio.

Osim par temeljnih policajaca i prodavača novina, nije bilo nikoga na stanici, pa smo se čak malo i razbahatili pjesmom i pobjedonosnim fotografiranjem kod kipa kralja Tomislava.

2001.10.14.001a

Ubrzo dolazi policijski kombi i mi bivamo uvedeni u tramvaj koji vozi prema stadionu Maksimir. Netko je pametan zamislio da dočekamo popodnevne sate na autobusnom stajalištu ispod Maksimirskog juga.

Naravno da se naš plan nije podudarao s njihovim. Na okretištu Borongaj primjećujem nekoliko lica u mraku. Poznatih lica koja se pokvareno smiju.

Redom, to su bili Đani, moj brat Ante, Jurka, Špar i još nekoliko njih u kafiću. Policija ih uopće ne registrira, a nas vode lijevo prema jugu.

Torbu s transparentom stavljam Bili na leđa, a nas četiri se, gle čuda, odvajamo desno i već za par trenutaka udaramo “bese” (šaka o šaku, op.a.) svojim kompanjonima. Ubrzo nestajemo u nekoj ulici par stotina metara iza istočne tribine.

Ulazimo u neki kafić gdje gazda ne vjeruje da su mu Torcidaši gosti. I to ne baš rado viđeni.

Guta knedle i glumi prisnost pitanjima tipa;

Jeli dečki, dobar je Hajduk ove sezone, a? – a Đani mu odgovara pokvareno;

Ma ne pratim ti ja balun. To debili prate. Aj ulij ti nama jednu na kuću..

A do dvanaest ih je ulio i previše. Toliko da smo se osjetili baš ono moćni.

Kreče pjesma putem do okretišta Borongaj. A kada krene pjesma u takvim okolnostima, tada je jasno da smo spremni na zlo i naopako.

Ispred kafića “Dinamo” zatičemo još desetak nepoznatih navijača Hajduka, posprdno zvanih “alealeština”, a onda na kraju ipak prepoznajemo Getara Melvana, Slavka, Wolfa iz Drniša, pijanog Pepu i šlag na kraju – kosatog gorštaka Keru – koji je, s onom zemljoradničkom šapom, dijelio pljuske navijačima u plavome.

Naravno, radilo se o njihovoj “alealeštini”, pa iako takav način borbe nisam opravdavao, ipak mi je pijanom bilo smiješno. Neki čak uzimaju to novo čudo tehnike – mobitel – i prozivaju Boyse: “Di ste Purgeri?”.

Neće ovo na dobro… – kažem bratu i potegnem gutljaj piva, zagledan u autobusni parking, udaljen pedesetak metara, gdje je naših dvadesetak bilo pod policijskim osiguranjem još od jutra.

I odjednom mi misli presiječe zvuk kamena od staklo kao nož u srce. – KRAŠŠŠŠ…

Koji kurac sad? – pomislim, a odjednom ugledam tridesetak Boysa kako trču prema nama.

AJMOOOOO…UDARIIIII… – i zaspu nas svime, od kamenja do boca. Nalet je tako silovit da se goloruki povlačimo u kafić, čija stakla padaju pod kišom projektila.

Uzvraćamo iznutra, zbijeni kao miševi i bez mogućnosti za neki manevar. Boysi nas još jedno deset, petnaest sekundi – koji traju kao vječnost – gađaju, a onda se zalijeću prema ulazu, očito odlučni da nas zgaze do kraja.

2001.10.14

U grozničavoj borbi za vlastite živote, bacamo mahnito sve čega se možemo dočepati u kafiću – pepeljare, boce, čaše, pa čak i dozere od žestokih pića, stolice… – tako da prvih nekoliko Boysa biva pokošeno, pa čak i naših od “prijateljske vatre”.

Primjerice, Jozo Mucić pogađa Špara ispred sebe, pa kad shvati što je napravio, digne ga s poda i crvenih obraza reče;

O…oprosti. N…nisan tija brate!

Špar ustaje i krvave glave opet izbija na čelo ekipe. Zaista srčan momak s velikim mudima. Viče;

AJMO TORCAAA!! – pa izlijećemo pod adrenalinom vani i tjeramo Boyse do tramvaja. Primjećujem da nas je upola manje, mnogi su pobjegli put zgrada ili se skrili u okolnim kafićima.

2001.10.14.002

Mi ne možemo pobjeći ni da hoćemo. U potpunom smo okruženju. Boysi ponovo nalijeću na nas, ne zaustavlja ih ni naše direktno gađanje bocama u tijelo.

Potpun fanatizam s kojim se nisam sreo do sada. Prepoznajem neke od njih. Prva ekipa, Tolić, braća Rukavina, Petinjci…

Opet smo u bijegu i opet se jedva izvlačimo od njihovog ulaska u kafić bacajući stolice na njih, čime se uski ulaz kafića nekako blokira. pa rijetki njihovi, koji zagaze preko praga, bivaju lako izudarani.

Tek tada primijetim da se nešto i na autobusnom stajalištu dešava. Nevjerojatan prizor. Niti tri, četiri Boysa nisu u naletu, a dvadeset naših bježi, zajedno s ona tri nesretna temeljca koji su ih, kao, čuvali.

Kruv ti jebem, transparenti! – opsujem, pa zadnjim snagama ponovo potiskujemo Boyse. Zadnje što vidim je Đani sa stolicom na glavi kako sam stoji ispred njih desetak, jedan je na podu, a i Špar opet ima ranu na tijelu, tako da je cijeli u boji crvene “Kappa” trenirke, iako je gol do pasa.

NA POD…ULAZI U KAFIĆ…UZA ZID... – bile su neke od naredbi interventnih policajaca koji su udarali koga god su stigli.

Ta nova postrojba je bila nešto potpuno drugačije od dosadašnjih “zelenih” policajaca sa slabim štitom i malim pendrecima. Izgledali su tako robusno u tim oklopima, a opet pokretni i opasni s onim velikim “tomfa” pendrecima.

To nije spriječilo Boyse da ih zaspu sa kamenjima, ali su se itekako iznenadili brzinom kontranapada.

To nam je dalo malo predaha da se osvrnemo oko sebe. A volio bi da nije bilo tako. Jer prizor koji je slijedio mi se zauvijek urezao u pamćenje.

Naime, Špar je, ionako cijeli krvav, držao rukom novu ranu na boku – i to ubodnu od noža, a jadni Slavko za oko. I tek tada sam shvatio užasnu činjenicu.

O Bože, pa on je ostao bez njega! – rekao sam za sebe i osjetio kako mi se u grlu grči, a oči pune suzama.

Untitled-1

U jednom trenu sam shvatio sav besmisao smisla naših sukoba i mržnje, u jednom trenu sam rekao sebi da mi to više ne treba i da ne želim biti dio nečega zbog čega će jednog dana nekome pasti glava, a nitko neće znati objasniti kako je i zbog čega došlo do toga.

Crne misli su mi prolazile kroz glavu i gledao sam kako ih hitna odvodi, potpuno nesvjestan da nam policija savija ruke. Nas desetak je stajalo ispred “marice”, a dežurni šaljivdžija – neki kreten iz Šibenika, kojem je ovo vjerojatno bilo prvo gostovanje – je oduševljeno govorio;

Ajmo ljudi, uđite, ima još mista... – pa je ušao prije mene i to čizmom u leđa.

Nas četvero je ostalo čekati novu, a ja sam korak po korak ustuknuo nazad i našao se u obližnjoj trafici. Međutim, sloboda nije dugo trajala. Naime, mlada gospodična je počela vrištati, očito uvjerena kako sam pljačkaš, pa sam se ubrzo našao vezan.

Držali su nas u nekoj garaži gotovo cijelu utakmicu. Nas u jednome uglu, isti broj Boysa u drugome. U početku smo režali jedni na druge, a do kraja utakmice smo zajedno sjedili i pušili cigarete. Toliko o toj mržnji.

I njima je bilo jako žao, pogotovo zbog Slavka, tako da je nestalo tog naboja i prkosa. Osjetio sam da im je krivo i da bi sve na ovome svijetu dali da se to nije desilo.

Tu mi se u razmišljanju posebno svidio Rukavina, mlađi od dvojice poznate braće BBB. Do prije sat vremena je stajao na crti i hrabro jurišao na nas, a sad je bio tako žalostan zbog događaja i razočaran životom koji živi, a išao je na fakultet i ovakve stvari mu nisu trebale.

Sat vremena nakon završetka utakmice su došli novi uhićenici. Prvo smo saznali da je Hajduk konačno pobijedio i svi smo skočili u zrak od sreće. Ali sljedeće informacije su nas opet šokirale.

Naime, Boysi su napravili rekord u otimanju naših transparenata. Nabrajao je lik;

Zapalili su nam brale Senj, Imotski, Gomilicu, Sesvete… – još ih je nabrojao nekoliko, ali kada je na kraju rekao WB01, skoro sam se onesvijestio od šoka.

Šta pričaš Gospu ti napušenu? WB01 su zapalili?? – rekao sam mu nervozno, a lik mi je odgovorio;

– E njega nisu. Neman pojma zašto. Samo su ga objesili na ogradu…

2wee

Samo sam sjeo na pod i zapalio cigaru. Dobro sam znao da gubitak transparenta znači kraj za grupu, iako je ukraden u onom naletu ispod juga.

Gledao sam u daljinu odlučan da više ne želim biti dio te okrutne supkulture, mržnje bez razloga i gubljenja vremena po nogometnim tribinama Hrvatske.

Sutradan nas je pustilo kući i ja sam hrlio svojoj obitelji, voljenom sinu i novom životu punom pozitive.

 

Dva tjedna kasnije bio sam na putu za Veliku. Kamen Ingrad se ne propušta…


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.7/10 (121 glasova ukupno)

121 komentara na “Borongaj”

 1. Cener

  Gledao sam u daljinu odlučan da više ne želim biti dio te okrutne supkulture, mržnje bez razloga i gubljenja vremena po nogometnim tribinama Hrvatske.

  Hm, pa bio si aktivan i dio grupe još godinama kasnije, do UV tako da…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 2. Anonimno

  Ako sam dobro shvatio podgrupa White boys nije trajala ni godinu dana,neka me ispravi neka aki nije tako..?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   White Boys 2001 možda 4 mjeseca.. 🙂 Ali treba razlikovati tu podgrupu od White Boysa (bez 01) iz dijaspore,koji su nastali malo kasnije i nisu imali ovakve mrlje…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 2 glasova)
   Odgovori
   • apbt

    Ali nije WB01 obnovljen koju godinu iza?i napravljen trans sa white pride(clockwork orange)??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • TheMladichi

     White Pride je napravljen 2004., a na svakom od likova je napisano jedno slovo za sjecanje na wb01. Ali to vise nije bila ta grupa.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: 0 (od 0 glasova)
     Odgovori
 3. Ist

  Pošteno i korektno napisano. Već sam jednom natuknuo da se je vl. kafića, u kojeg ste banuli prije Borongaja, ispod pulta “igrao” sa Magnumom.
  Sigurno nije bio nož, već noga od stola ili stolice je ubola Špara. Na kraju katastofa, čovjek osta bez oka. Mislim da je i onaj drot koji je srušen s motora isto bio teško ozljeđen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 4 glasova)
  Odgovori
 4. kuzisne

  kako vam je točno pao wb01?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 5. Themladichi Fan

  A jesi ti ikad razmisljo osim knjige da napravis i film mislim da bi bio do jaja brutalan.
  Pozz iz dubrovnika

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 6. wart

  tu utakmicu smo unosili jedno 40 baklji na povlacenje pun kurac dugačkih koje su donijeli pred utakmicu naši slovenci.Nakon utakmice kada smo pokušali doć do juga murija nam prvi put prodaje navlakušu u Zvonimirovoj i dolazi nam s ledja tako da smo usred pandurskog škripca letjeli i spašavali glavu preko živice kod ekonomije,na tom dijelu je i nekoliko automobila bilo prevrnuto.Zanimljivo je i napomenut da je jedan dio torcidaša s borongaja bio i s nama u busu za Škotsku mjesec dana prije ovog dogadjaja!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +5 (od 5 glasova)
  Odgovori
 7. Ae

  Nekad bilo,zato danas su daleko iza ka i svi drugi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -7 (od 7 glasova)
  Odgovori
 8. rob roy

  Nazalost slavku se desila ta tragedija al da nije sve ostalo je bilo super,prava navijacka pizdarija,od ulaska u grad pa do sukoba,prosla svrsena vremena,e da mi se vratit…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +4 (od 4 glasova)
  Odgovori
 9. druga strana

  nisam bio taj dan na borongaju,al potvrđujem s druge strane da je J zvao prije dolaska na borongaj, mi bili predaleko a oni naletili na naše glavonje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 10. realan druga strana (bbb)

  Procitao sam poruku. I istina da nigdje vece ljige od vas tovara. Susreo sam se u nekoliko situacija s autorom, ispred zapada na derbiju 2008 je stajao sam pred nass trideset a vi ste hodali za njim kao za mesijom. Covjek sad nije u tome fazonu, niti ga je briga za vas samo ne znam zasto frustracije kad mozete u miru citati? Ja imam razlog da ga mrzim ko i vas pa opet citam. Na kvartu mi je decko tovar i jako dobro znsm da je autor bio u neredima u Genovi, Zagrebu, Sibeniku, Mostaru, prvi na crti na trgu bana protiv Engleske, murjaku bacio ciglu u glavu u Podgorici. Malo postivanja ipak treba. Ali takvi smo mi hrvati

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 6 glasova)
  Odgovori
  • ultras

   ispravak – ispred zapada na derbiju 2008 je stajao sam pred nass trideset ,da ali sa bičinom,ostalo se slažem.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
  • st_dica

   čuj “ima tovara na kvartu” ko da je koala…ovo su ispovijesti doslovno drugog vrimena, sve je bilo drugačije….samo je jedno ostalo isto…vas tridesetak

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 4 glasova)
   Odgovori
  • whitelinerab

   Nigdje više ljige od nas tovara? Ko van je priskočija u pomoč u bugarskoj kad vas je napalo? Tovari po tebi ljige a momak? Imam jako dobre prijatelje u tvojim redovima ali nitko nas ne naziva ljigama. Ili si premlad da shvatis ili si zatrovan vječnom mržnjom. Jer dok sam ja bio mlađi mrzia san vas ka srbe,sad nakon 20ak godina na tribinama sam shvatio da smo mi svi isti i naučio sam poštovat kad netko živi za svoj klub. Ipak kad se sritnemo još uvik sam spreman stat na crtu al da vas nazivam ljigama to neču jer poznajem tvoje drugove s tribine koji su me bezbroj puta ugostili na kvartu a i išao sam s njima na reprezentaciju u beč. Dakle mržnja če te s vrimenom proč al to neznaci da ti je zabranjeno stat na crtu kontra nas. Nadam se da me razumiš.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +7 (od 7 glasova)
   Odgovori
 11. Hornet

  Na prvoj, crno- bijeloj slici, tip povise “W” pljunuti Lekić.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • Bili

   Nije Lekić nego Masa..sadasnji predsjednik

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • slučajni prolaznik

    Ta slika o kojoj pričate je s tribine od BBB-a. Lijevo od “Lekića” je Domazet

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +1 (od 1 glas)
    Odgovori
 12. Doc

  Neću nikad zaboraviti scenu kad se fotografirate na glavnom kolodvoru ispred Tomislava… Bio sam student u zg u to vrijeme i vraćao se iz noćnog izlaska , čekam tramvaj kad Torcida na trgu radi fotosešen 🙂 … Inače sam tu utakmicu i ja skoro najebao, išao s frenom lagano pješice prema Borongaju , tipična alealeština , ali smo se uspjeli izvući nekako kod ekonomije i dokopat stadiona….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +2 (od 2 glasova)
  Odgovori
  • dotur

   “nekako se izvuci kod ekonomije i dokopati stadiona…”, haha isti modus operandi je imalo 90% nas zg-studenata, alealestine sto vi kazete 😀

   inace, meni se ka alealestini najdublje u sicanje ureza derbi ´99. dolazimo frend i ja do tramvajske stanice, krizanje Zvonimirova i Heinzlova, a na stanici lik cca. 190cm+, 30-40 god bi reka starosti, celava glava puna oziljaka, narandzasta spitfire jaketa, oko ruke vezan Hajdukov sal i lagano se zagrijava, shadow boxing dok ceka tramvaj.

   Ulazi u tramvaj, mi u isti vagon. Na sljedecoj stanici u tramvaj ulece pet, sest boysa (doduse dica max 15-16 god), netko vice “tovar na drugom kraju tramvaju!” i zalecu se prema ovome grmalju sto se zagrijava na stanici prije. Lik ih doslovce ispriskace sa dvi, tri brze sake u glavu, povlace se trenutano da bi u sljedecem trenutku u tramvaj uletile dvi alfe (ili kako se vec zovu sada), grmalj iskace van iz tramvaja i nestaje u nekoj od sporednih ulica, a balavurdiju kupi murija i uz negodovanje izvlaci van iz tramvaja. Prejak slijed (ne-)sretnih okolnosti 😀

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +3 (od 3 glasova)
   Odgovori
 13. casual lad

  Btw juka,kad kazes kamo srece da nisi bio na tim mjestima,jel ti sad zao te proslosti ili?..nekad inercija trenutka dovede do situacija u kojima se reagira..ok sigurno nije nikome lako kad dodje pod zakonodavnu,izvrsnu i sudsku batinu jer privatni zivot trpi,ali ovo mi djeluje kao ona vrst naknadne pameti gdje i danas vecinska javnost blati navijacko pokret..uvjeren sam kako ti to nije bila namjera,pa pitam:)..problem kod nas je druge prirode,a to je da u naletima velikih navijaca stradavaju studenti,turisti,pokretna imovina,obicni navijaci itd..uz to smo i preveliki supci pa nam sake cesto dobivaju produzene alate u vidu svega i svacega..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 3 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Niti se kajem prošlosti niti sam zagovornik protiv navijačkog pokreta,. Jednostavno godine i zrelost naprave svoje. A da se moglo pametnije, moglo se…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +4 (od 6 glasova)
   Odgovori
   • whitelinerab

    Puno ljudi djeli tvoje mišljenje. Godine žene dica su učinili svoje. Meni se veza s curom s kojom imam dvoje dice raspala upravo zbog utakmica. Nisan nikako tija prestat ič,i puklo je. Dan danas odem tu i tamo al ne na svaku ka prije i uvik kad odem vata me nostalgija za onom ekipom iz druge polovine 90tih..ta generacija torcide ce se teško ikada ponovit. S dosta njih sam dan danas u kontaktu,neki su još uvik aktivni neki nisu ali smo dobri ka brača. Nažalost nekih više nema među nama a najviše mi nedostaju Čipe, Marino i Doma nek im je laka hrvatska zemlja. Nikad više onako ludih gostovanja.!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +4 (od 6 glasova)
    Odgovori
 14. 99/00

  Čekan cilo vrime ovu utakmicu,jer mi je ti bilo najduže probijanje po gradu do maksimira…tadašnja cura stala na črnomercu,lagano dio pješke,dio tramvajem,par situacija utisno,kako san tada bio u skinhead điru mislin da mi je to i pomoglo,pljunuti purger he he.neću nikad zaboravit scenu kad san izaša iz 17ke na borongaju,krv,staklo,pa informaciju o ranjenima koje san zna osobno…najviše me ubila euforija na jugu naših zbog pobjede,a navijačkih poraza bezbroj…juka opet vrhunski složeno,samo naprid!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 15. U prolazu

  Tada sam imao 15 godina i živio u kvartu preko puta stadiona (Svetice). U jutro sam već čuo da ste ispod juga i u prolazu vidio da vas murija drži na parkingu i da ste bili u kafićima, prešetavali se do kioska i natrag. Već tada sam pomislio da bi uskoro moglo biti zanimljivo jer murije skoro da nije ni bilo (velika većina murije angažirane za tekmu došla tek popodne) ali se nisam zadržavao jer sam išao na misu u crkvu koja je odmah iza okretišta (Kolonija)…na povratku s mise sam se našao u onom prolazu kroz okretište Bornogaj kad odjednom ispred mene dotrčavaju boysi (svega nekoliko ali kako je uzak prolaz opet ne možeš proći pored njih) koji pokušavaju ući u kafić (postaje dva ulaza – jedan od strane stadiona, drugi iz ovog prolaza) u kojem se sve lomi od stolica, boca, pepeljara…tu sam se ukamenio kad odjednom iza leđa dotrčava druga ekipa ali Torca (pretpostavljam dio koji se pokušao maknut od napada sa strane stadiona i autobusnog stajališta (tj. cestovnog ulaza u kafice) tako da sam se našao između dvije vatre. Stavljam ruke na zatiljak da me netko/nešto ne pošalje na hitnu i nekako dolazim jedno 20ak metara od govornica od kuda gledam kaj se kvragu događa…stojim pokraj murijaka koji se drži za rame i dere na motorolu da sve (muriju) šalju na okretište…nakon što je i tu postalo opasno (izasli ste iz kafica i prolaza ipočeli kanonadu prema boysima koji su oko govrnica) radim paljadu u kvart.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +4 (od 4 glasova)
  Odgovori
 16. ker

  Cisto me zanima, jer bilo je tu i iskusnijih navijaca. Kako vam nije palo na pamet da ce purgeri napast pa imat neku izvidnicu ili oruzije u pripremi? cemu tolika lezernost, tada zagreb nije bija izlet?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
  • Ja

   znaci ako je jasno da će te napast Šta triba ne ići na gostovanje? ? ?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: 0 (od 0 glasova)
   Odgovori
   • ker

    ne, ne znam kako si to iscita iz moga posta pametnjakovicu. Ako znas da ce te napast, ne drzis transparente na hrpi, ne sidis u kaficu u potpunosti nespreman. Koliko sam svatija ekipa koja je napala je bila malobrojnija al ih je zasula kamenjima i cime vec. Sad zamisli da su na vrime skuzili da ce ih ovi ic napast i da je torca prve njih zasula sa svime i svacim, ishod bi bio vjerovatno drugaciji

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 0 glasova)
    Odgovori
    • Ist

     Sve je bilo spontano, Jukini su se ponapijali i razbahatili, ako se dobro sjećam cak su i neki trans okacili ispred kafica. Ekipa BBB je postavljala koreografiji na sjeveru i dobili su dojavu da je torca na Borongaju (a i da nije, u nekim trenucima se culo njihovo urlanje sve do sjevera), ostalo je opisano.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Ocjena: +2 (od 2 glasova)
     Odgovori
 17. ozz

  ovo mi je najlošija tvoja priča o navijačima do sada ( ostale su mi odlične).. dokumentiran pad jednog transparenta.. vidi se da si pokušao biti krajnje objektivan pa je vjerojatno zbog toga priča toliko suhoparna..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -5 (od 7 glasova)
  Odgovori
 18. a,e

  Kad pogledam ovu fotku ispred tomislava sjetim se ŠIROKOG BRIJEGA, radi ekipe koja je na fotki a u širokom smo se susreli prsa u prsa, juka ako si bio u Širokom možeš napisati nekakvu priču, ovi vaši klinci na fotki su se tamo jebeno držali, čak nabili neke naše klince, meni jedan od boljih susreta.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +4 (od 4 glasova)
  Odgovori
 19. navijac

  Juka kani se pisanja i radi nesto korisno

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: -4 (od 6 glasova)
  Odgovori
 20. krakra

  Zaboravia si napisat da je torcida tad imala nikad luđu ekipu ljuljane ograde protiv dinama ulazak u teren protiv sibenika i rusenje vrata protiv dinama… Sve u svemu nikad luđa i nikad hrabrija torcida

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +3 (od 3 glasova)
  Odgovori
 21. neki tamo

  Ma sve ludilo,al nazvat ljude idiotima,a ostavia si trasparent na cuvanju,ne znam ko je onda tu lud,a ti si kao velik i jak,i veliki poznavaoc scene u to vrime,pa sta onda nisi stavia transparent sebi na leđa i setao po birtijama…
  Potpuna laž za transparente rasirene po parkingu…napali su prvo ljude na parkingu,uz dozu iznenadenja nije bilo tesko rastjerat kako je rekao Juka “idiote” i maloljetnike,te su se okrenili veseljacima u krčmi,gdje je nažalost strada Slavko od kamena s naše ili njihove strane nebitno jer kamen u Slavkovu ili Štefekovu glavu je sramota ma ko ga bacia…dok neko ne izgine necemo se opametit…ovo pisen vise jer me iznervira sa tin idioti i maloljetnici,a on je kao krenia najjaci…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 2 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Hehehe…u potpunosti shvacam zasto te iznerviralo ovo “idioti”.. Potpusujem tvoj tekst uz malu ispravku. Istovremeno je usljedio napad na vas na parkingu i na nas veseljake ispred krčme.. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +1 (od 3 glasova)
   Odgovori
 22. Bili

  Juka pisi i dalje..Ne daj se..Zanimljivo je malo po povijesti vizitat..Reci mi jel imas u planu napisat sta o white boysima(dijaspora) i kada?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Ne. Iskljucivo price koje sam dozivio..

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: -1 (od 3 glasova)
   Odgovori
   • Ultrabg

    Svaka cast druze jako lepo pises.. jako zanimljive stvari . Posle jedne tvoje navijacke price morao sam procitat sve, a zatim i ostale stvari koje nemaju veze sa navijanjem :). Oces uskoro izbacit novi tekst? pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: +2 (od 2 glasova)
    Odgovori
 23. juraj bonacci

  Ja san nekako siguran da kad ste Wisline napali u Splitu, uzvrat je bija kasnije u Krakowu.
  Tada su pala dva transpa i bilo je izbodenih. Ni danas mi nije jasno kako je Makarska završila ko Cigana ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
 24. šime

  melvana si vidija tek na borongaju?
  ja znan da je teško se sitit svega,možda si triba popričat sa par ljudi prije nego si ovo napisao jer fali dosta situacija i sitnica,općenito se može knjiga napisat sa ovog gostovanja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
  • TheMladichi

   Melvan je ljudina i navijačka veličina čije ime se izgovara s poštovanjem zbog muda i kilometara, ali naravno da zub vremena napravi neke rupe pa dođe do sitnih grešaka ili improvizacija. Ali najbitnije da nema zle krvi. A ko bi brate to sve povata? Melvana sam zadnji put vidija prije godinu, Đanija dvi, Špara i više…jbg. Ali 99% priča u detaljima štima.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Ocjena: +2 (od 2 glasova)
   Odgovori
 25. neki tamo

  Hahahaha misliš da si mene uvridia s tim “idioti”…sa nekih 16god. sam bia na tom parkingu i poštiva san onda tebe ko starijeg i iskusnijeg,reklo bi se idolizira,al kasnija tvoja djela su dokazala to tvoje “idioti”…pozdrav od maloljetnika i svaka čast na tekstovima,vratis me u neka lipa vrimena di je sve bilo lakse…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: +1 (od 1 glas)
  Odgovori
Stranica komentara 2 od 3«123»

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output