Seoska buna u Poljičkoj republici

Što se desi kada Mladich kao zaštitar odeš osiguravati “građanske” prosvjede protiv građevinskih moćnika, a pritom ima fotoaparat i bezgraničnu maštu?
Humoristična foto priča koja nema za namjeru uvrijediti simpatične žitelje Srinjina niti zauzeti ičiju stranu u prosvjedu, već samo nasmijati i zabaviti čitatelje…

 

Danas sam prisustvovao “mirnom” skupu mještana Srinjina (15 km istočno od Splita), mada se rano ujutro dalo naslutiti kako neće biti ni “m” od mirnog, u što su nas uvjerile višetonske kamene gromade odvaljene po cesti…

063

 

…kao i automobili koji su (potpomognuti poljoprivrednom infrastrukturom ) činili neprobojnu prepreku…

064 065

 

Ipak, jedan kamion je odudarao od ostalih, pa smo se zapitali što poznati “popsinger” radi na prosvjedima u Srinjinama, kad je rodom iz Čavoglava?

066

 

O čemu se ovdje zapravo radilo? “Konstruktoru” je istekla lokacijska dozvola za kamenolom, pa su prosvjednici željeli spriječiti nedozvoljen rad, kao i upozoriti na svakodnevnu opasnost od kiše kamenja, koja nakon miniranja leti i do, pazi sad, 500 metara, čime su ugroženi životi njihove djece kao i imovina..
Zanimljivo je bilo čuti i drugu stranu, koja tvrdi da je sve bilo u redu dok im je kamenolom godinama besplatno poklanjao materijal za gradnju kuća, kad im je sagradio školu (veču i bolju od iti jedne Splitske) i nogometni stadion, a sad im odjednom, eto, počelo padati kamenje po glavi …
Uglavnom, prosvjednici su najavili da se ne odlaze dok “Konstruktor” ne ugasi kamenolom…

…a za borbu protiv moćnika su se (kako i dolikuje suvremenim prosvjednicima) potrudili i napravili maštovite transparente, od kojih vam izdvajam one najzanimljivije:

1. Dovitljivi prosvjednik je “doskočio” gospodinu Zderiću (Željku, direktoru firme Konstruktor) sa mudrom porukom, mada je evidentno da je imao i određenih problema kod rijeci “pož(d)eri”, ali je crveni auto lak spasio stvar …

067

 

2. Ova je poruka zanimljiva zbog toga što na neki način prezentira selo Srinjine kao grad (iako je neupitno da bi zbog urbanih vrednota njenih žitelja to mogle i biti )…

068

 

3. Bila bi mi čast jednog dana upoznati autora ovog remek-djela da mu platim piće zbog osebujne lirike kojom me impresionirao! Nemam riječi hvale kako je seoski mudrac fino složio porukicu, ma sve je bilo sa stilom, od narodnog deseterca koji se može fino u društvu (uz komin) i zapjevati, preko čovjekoljubne poruke, pa do lijepih želja, a da ne govorimo kako je na najbolji mogući način prezentirao svoju krajinu i viseštoljetnu kulturu … Isus!

069

 

4. Koliko god je gospodin (sa transparenta iznad) uspješno prezentirao narodnu liriku, zamalo ga je i nadmašio autor ove poruke, koja nam na najsvjetliji način dočarava svu ljepotu domaćeg pisma (poprilično sličnog hrvatskom)…

070

 

Građana Srinjina se okupilo negdje oko 100, a samom svojom pojavom  su jasno davali do znanja da neće popustiti, ali i da su spremni za svaki razumni i demokratski dijalog…

IMG_1944

 

Posebno simpatičan mi je bio gospodin koji je sa traktorom doveo svoju ženu (ili možda majku, sestru, ujnu, tetku, kćer ili prabaku, vrag će ga znati, sve opcije su otvorene)… Odmah se vidjelo kako dolaze iz poštene krsčanske kuće, gdje se dobro zna ko je muško i gdje se ne diše dok ON ne dozvoli…
Tako je i bilo, šutili su oboje satima na suncu, dok gospodin nije promrsio;
– Nat’ jabuku! – A dama će stidno;
– A nisan gladna Šimune..
Nije ni dovršila kad je Šimun prostrijeli očima i reće;
– Maaree, reka san – nat’ jabuku!
Više nije bilo dileme, žena je bez pogovora uzela jabuku, a u očima joj se vidjela beskrajna sreća, jer nije mala stvar da muz (sin, tetak ili unuk..?) sa njom priča i još je daruje jabukom…
Šokantnom brzinom su sa skrovitih mjesta povadili noževe, počeli kasapit jabuke i slasno mljackati komade biblijskog voća. Odavno nisam vidio da neko ovako voli jabuku, a meni nezahvalnom magarcu ih svaki dan u kući istrune bar kilo nepojedenih.

IMG_1943

 

Kako je došlo podne, sunce je toliko peklo da mi je bilo vruče i u klimatiziranom autu pod gustom krošnjom stabla, pa sam odlučio pitati “Konstruktorovog” vozača da do kad procjenjuje trajanje prosvjeda.. I čim sam to izustio, lik se raskrelji od uha do uha i reče;
– Oni da odustanu?? Pa Turci su ih jedine zaobišli u osvajanjima Evrope, a ti misliš da uopće postoji opcija da popuste?! Pa prije bi se ubili! Eto, na primjer, pogledaj onu ekipu sta od jutros ka majmuni čuče na onom brežuljku dok im sunce prži mozgove.. Eto, to ti je najbolji primjer upornosti.. Sunce ih doslovno pali, a oni niti ne pomišljaju da se pomaknu u hlad. 

I stvarno, tada primijetih bizarnu i šokantnu istinu…

077 20131012_165854

 

..isto kao što je bizaran i detalj kad se jedan prosvjednik jadao drugom, metar od policije, kako mu je sincic “đavliji” i kako ga je na posljednjim prosvjedima ocrnio ispred bivših suboraca rekavši na glas;
– Ima moj ćaćo pun ormar “zolja”.
– E je vražiji – prokomentira drugi, a policajci se zacrvene i, zamalo zviždukajući, počmu gledati put neba, kao, ništa nisu čuli.. A ja u sebi opsujem i Boga i pravdu jer mi padne na pamet kako će možda ti isti, na nekoj utakmici, privesti nekog momčića zbog pive u ruci ili preglasne muzike, a sad zviždukaju kad treba provjeriti dali prvoborac zaista posjeduje kolekciju “zolja” (Čitaj: ručni bacač raketa M80 – protuoklopno sredstvo pješadije, namijenjeno za blisku borbu!).

080

 

I za kraj, bonus događaj. Pored gomile prosvjednika, u laganoj vožnji, prošao lik i dobacio im: “uaaaaa..”, a neko mu uzvratio sa: “odnija te đava, tovarčino stara!”
I onda iznenađenje svima. Lik naglo zakoči, ubaci u rikverc i direktno u gomilu, a ovi počnu spašavati živu glavu bacanjem po podu. I čim je izašao iz auta, odmah pukne jednoga šakom u glavu…

081

 

..i stane im svima jebavat mater i zvat ih (njih 100!??) da se potuku sa njim, a na moje iznenađenje svi počnu gledati u pod i izbjegavati konflikt sa “čovjekom stršljenom”. Kroz njegovu galamu sam došao do zaključka da je “dasa” iz susjedne Žrnovnice i da u selu nema zajebanijeg od njega i da je pobio vise od milion četnika.
Tek nakon što se sva policija okupila oko njega…

082

..nekako je pristao uči u auto, ali ni njima nije ostao dužan pa im je rekao da su prpali po pržini (pijesku, op.a.) dok je on branio državu. Tako nešto eksplozivno u životu nisam vidio.. Respekt!
Prosvjedi su u tijeku…

 

(blog.hr 23.05.2007)


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.2/10 (44 glasova ukupno)


Copy/paste komentara sa originalne objave

 • Jeben ja tebi mater vlasku aj u tri picke materine vlajcino smrdljiva aj iza brda jeba ti bog mater tebi i ovim krkanima sa kvocijentom inteligencije 10 sa tim ogranicenim blogovima smrade glupi nisi sposoban ni krizaljku rjesit a ne pisat blog seljoberu vlaski da te vise nisan vidija o splitu niti ric da si napisa ti mos samo o sitnom gornjem pisat sa tim retardima svojima a vidin li jos jedan posprdan o mladenu blog mater ce te kukom po neretvi trazit majmune nedojebani (STA TE BRIGE 22.05.2006. 20:42)
 • joj frajeru, što si jak ovak anoniman
  šteta šta internet štiti ovakve veličine, sumnjam da bi ponovio ovo mladičima u lice ( 22.05.2006. 20:46)
 • e, bajo moj, nevjerujem ja da bi ti imao muda ovako u facu nešto reći mladićima……..joj,joj, kako je taj internet dobar za kurčit se….majka te jebala u guzicu sa drškom od metle… (casual_TH 22.05.2006. 21:20)
 • Mislim da si toliko uvrijedio katolika da on nece moci mirno zaspat veceras,a ovo “krkanu” i “vlaju iza brda” to ti je njemu kompliment (zemunac 23.05.2006. 10:58)
 • @STA TE “B R I G E”
  Namjerno necu brisati tvoj komentar, ovo je demokratski blog i zelim da i babuni imaju pravo glasa… (katolik 23.05.2006. 11:48)
 • @ STA TE BRIGA
  Auuuuu sta si nezgodan brate, pa moga bi neko pomislit i da si baraba ili stagod slicno! Ali jebiga, tako ti je to kad ovi elektronski interaktivni mediji daju i misevima mogucnost da se tuku u prsa i seru pizdarije dok na ulici puse kurac sami sebi i gledaju u pod. KAD SI TOLIKI HULIGAN, OSTAVI ADRESU, BRATE!!!! (PIRKE 23.05.2006. 12:38)
 • Nemoj neko da je dotakao idejnog tvorca “mladica”. Aj probajte samo. Dobicete Karate. (UF Banjica 23.05.2006. 13:41)
 • Odlićan blog……bravo majstore…
  Samo ove Srinjane ja razumim, a i ova priča o Školi je smišna,imaju rupu a ne školu….hahahah…nasmija me upis o najboljoj školi,kakve nema u Splitu :))
  E sad kako i ja jednim djelom vučem korijene iz Srinjina :((,jebi ga nisam ja kriv…hahah…donekle znam situaciju u Srinjinama, i znam ove mladiće sa slika…..istina je da po našem zakonu kamenolom ne može biti u naseljenom mjestu ,a same Srinjine broje oko 2500 duša……i mladića naravno :))
  a šta se tiće ljute konkurencije, to jest barbe iz Žrnovnice….hmmmm…prošlost Žrnovnice nije baš sjajna…..zato molim Katolika i jedan blog o crvenoj Žrnovnici, tako su joj tepali u Jugi, imala je svoj spomen park, predsjednik i jedan od osnivača SD Partizan je bio žrnovčanin, general Barbarić……( mada respekt prema nekim likovima iz Žrnovnice ( pokojni Apo,brat mu,pa Jerko…….)..tako da je Žrnovnica imala sve ono šta Srinjine,Tugare,Gata,sitno Gornje i Donje,Dubrava… nisu imali jer su ova mista u Jugi glasila kao nejugoslovenska,proustaški orijentirana sela….ali su se 1990 i Žrnovćani promjenili…. (Gigi 24.05.2006. 09:20)
 • Gospodine Katol’k,pratim sagu o Mladichima jos od ranih dana na Torcidinom forumu i mogu Vas samo pohvaliti da imate bolji smisao za humor od svih kolumnista na podrucju bivse drzave.
  Predlazem Vam da zakupite domenu www.mladichi.com ilitiga .hr,novac za dorzavanje iste ce lako prikupiti vjerni fanovi. 😉 (Krieg 24.05.2006. 10:07)
 • Haha, pa nas narod je nevjerojatan, koliko samo smjeha je moguće vidjeti u nekim recimo normalnim situacijama. Dobro si ih usporedija sa babunima jer su i polu pismeni (transparenti su odlični, hehe). Ali najsmješniji mi je ČOVJEK STRŠLJEN, pa to je preopasno biće! (Bane 24.05.2006. 13:00)
 • @gigi
  Nemojmo pretjerivat.. Ova stranica je namijenjena vise humoru nego edukaciji, ali eto, priznajem da je sporna skola zapravo par kilometara udaljena ona Zrnovnicka, e sad dali ju je napravio kamenolom iz Srinjina (Konstruktor) ili iz Zrnovnice (Lavcevic) – manje je bitno… A sad ko je bio vise hrvatski orjentiran, neznam, mislim da se tu radi o postocima i da ni jedno mjesto u hrvatskoj do 90-te nije 100% disalo hrvatski, radi se o nijansama sta je i shvatljivo za to vrijeme, ali to i nije tema ovog bloga, vec da se mi svi dobro zabavimo.. Ma brate, volim ja i Srinjinjane i Zrnovnicane (na celu sa Denisom Aljinovicem, sta se kandidira za HSP i cilo misto oblijepio predizbornim plakatima sa samim sobom i porukom: “Volim Zrnovnicu!”.. Prejako! Boze cuvaj ovaj narod, obozavam ga!!! 🙂 (katolik 24.05.2006. 13:28)
 • e umirem od smijeha… totalno nenormalni čovječe koji tako uspješno kulturološki analiziraš stvarnost – svaka čast… (guargamelwskij 24.05.2006. 16:16)
 • ovo se mora komentirat..bravo katolice sve si bolji..I NEKA SE NIKO NE DIRA U MLADICE..
  ps.urazumi malo onog brata svoga :-)) (nas2satribine 24.05.2006. 17:19)
 • Nemojte mi katolika vrijeđat čobani il će vam Ćudoredna Velesila iz metropole jebat mater. Stvarno sam se jebeno nasmijao, ovo treba dat na TeVe! Kakve njuške, ovo nema niti u Burkini Faso!!! (Ćudoredna Velesila 25.05.2006. 11:10)
 • Svaka cast na blogu, odlican je, samo naprijed!! Pozdrav iz Dubrovnika (zuja 25.05.2006. 18:46)
 • Hahaha živio nam Balkan i njegovi “građani”… triba ić po dernecima, dobro si reka! (Kombi Crew 25.05.2006. 20:20)
 • Napiši se kurca ti majmune šta braniš onoga gudina, ko mu jebe mater usranu debelu “on ostaje doma” i bolje mu je da ostane jer bi ga neko moga najist šaka. (Radunica 25.05.2006. 20:50)
 • Također pratim “Mladiće” na Torcidinom forumu od njihovih samih početaka…užasno duhovito, ali i uvijek toliko istinito…samo tak i dalje…znam da je autor vezan uz južnu Hrvatsku (naročito uz Split), ali bi mogao otići na “gostovanje” u sjeverni dio (Podravinu, Zagorje, Međimurje…) gdje ima isto “prekrasnih” mladića… (podravski_piton 26.05.2006. 09:15)
 • Katoliče, najluđe što sam vidio u Dalmatinskoj Zagori su Kistanje u Šibenskom zaleđu! Odi tamo pa napravi reportažu majke ti! Pola sela četnici povratnici, a pola Janjevci u dresovima naše repke. A svi skupa nemaju zajedno 5 razreda osnovne… S tim da su srbi manji od makova zrna. A ako odeš s mladićima mogli bi se tamo i potuć, što svakako nije loše… (Ćudoredna Velesila 26.05.2006. 14:04)
 • brutalno…prebrutalno….zakon… (—MrtviTrezni— 26.05.2006. 15:00)
 • katoliče nemaš se ti kaj opravdavat ikome, samo nastavi, glavno da imaš volje, a posjetitelja blogu ti nece manjkat! svaka čast !
  pozdrav (blujo 27.05.2006. 16:00)
 • buhahhahaa, zakon blog :))) (Gospodarica 28.05.2006. 15:27)
 • jebeš primitivce, odjebi ih..
  najjači si mi šimun i žena mu, haha! i ona usporedba pavijana i nekog lika, haha!
  koji si ti gad.. (delnice 24.05.2007. 09:04)
 • Svaka čast, ovako dobru reportažu dugo nisam vidio. Dobro sam se nasmijao, a koliko znam splitsku okolicu, ne sumnjam da je sve realno preneseno. Osobno mi je najkomičniji onaj detalj o Turcima koji su ih zaobišli, a najžalosnija je istina o našoj alanfordovskoj policiji. (Bojan 24.05.2007. 17:22)
 • blago vama živite u jakooo zanimljivom kraju:) keep going (Njofra 24.05.2007. 20:59)
 • svi vi koji serete protiv mladica mater vam u supak sa mikserom od kolaca jebem.ljubomora radi svoje mater vam isblesiranu jebem .mladici su carevi .a vi koji se skrivate iza tipkovnice a posli jidete cokolino i “vezbanje desnice” u wc UBIJTE TE SE ODMA.cika saja i biber su najaci,zna se vamo u picki materinoj sydneyu za njih isto haha.CIKA SAJO NAJACI SI CARE..samo dalje tako uvaljujte stvari.nastojte saznat koju su ovi supci sta seru pa se nadjite s njima i silujte ih sa stapom od biljara.zivii carevi. (KLAPA 4P 15.07.2007. 17:08)
 • u jebote… nisam se odavno ismijo ovako. svaka čast momci (lega-OS 02.11.2007. 01:43)

2 komentara na “Seoska buna u Poljičkoj republici”

 1. Ubijen

  Kaj nije policajac koji gleda strsljena onaj sa RTl-ove emisije o policajcima?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori
 2. sintetika varos

  HAHAHHAHAHAHHAHHAA DA DASA…PRICA JE TOP al cekaj aj objasni ljudima kako si dosa uopce do tog prosvjeda

  VA:F [1.9.22_1171]
  Ocjena: 0 (od 0 glasova)
  Odgovori

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output