Mladichi debitiraju na Slavonskoj svadbi

Konacno je dosao dugoocekivani dan da i Mladichi upoznaju vrhunac svatovske ponude u hrvata – Slavonsku svadbu! Bijasmo pozvani kod “stadionskog suborca” u Djakovo, a na put smo krenili dan prije, tako da smo vec u petak (20.10.2006.) navecer bili u Zagrebu.

Buduci da se (kao i uvijek:) moralo cekati dok “Obrvan” ne “obljubi” neku “Frajlu”, vrijeme smo prekratili uz pivo u jednom kvartovskom striptiz-klubu…
Osim po obrijanim glavama, od ostale (skoro kazalisne) publike smo se razlikovali i pomalo ekscentricnim ponasanjem (pa nije bila rijetkost cuti:”Muaaalaa, sidi stricu na kol’no..”, “Pokazi muju!”, zborno pljeskanje ili zvizdanje:).

U Đakovo dolazimo gotovo zorom, te nam jedino preostaje da pojedemo karijolu kulena i kulenovih seka (strini, ujni, kurceva-palceva…), a tek slucajnim upitom jednog domacina (“Zar vi splicani i koru jedete??”) skuzimo da je kulen ipak prvo trebalo ocistiti:)..
Taj dan se budimo oko 13 i “nacrtavamo” u domacina da slucajno nebi propustili koji dio tradicionalnih obicaja.. Rakijica za docek (u kombinaciji sa tamburaskom svirkom) ugodno iznenadjuje i uljeva nadu u dobar provod..

221

Sjedamo se za stol (ponovo namigujemo kulenu:) i sa nestrpljenjem ocekujemo “nevidjeno”, a ONO nam se ukazuje u obliku simpaticnog brke koji pri ulazu naglas zapita: “Zeni li se ovde tko?..
Saznajemo da se radi o Čavi (iskreno, neznam dali mu je to osobno ime ili svecarska titula), svatovskom zabavljacu i kolovodji. Takodjer nesluzbeno saznajemo da tu ulogu obicno obnasaju seoske pijancine i osobenjaci (mada se u ovom slucaju radi o, inace, pametnoj i zanimljivoj osobi; op.a.

222 223

Dolazak Čave zapravo dozivljavam kao simbolicki pocetak zabave na tradicionalni nacin, sto potvrdjuje i tamburaski band koji ulazi netom poslje njega i svojom svirkom trenutacno nabacuje svima osmijeh na lice.

Kao hipnotizirani se primicemo te im od tog trenutka postajemo nerazdvojni pratioci u pjesmi i veselju, a nama svirac na “bajsu” predmet obozavanja (posebno kad filmski “zarola” instrument oko svoje osi)…

224

Iako zakon o sprecavanju nereda na sportskim natjecanjima (N.N. 117/03, clanak 4) palioce baklji umalo da izjednacava sa (npr.) ubojicama, silovateljima ili policijskim interventnim vodom u nelegalnom pruzanju “zastite” lokalnoj diskoteci; identicno djelo se svadbenoj povorci tretira ponestodrugacije, pa su pijani prolasci kroz crveno i bakljade (poput ovih na slici) potpuno normalna i od slucajnog policajca na cesti (iskrenim osmijehom) pozdravljena pojava (a nije rijetka situacija da se pravi gluhonjem i na romanticno okidanje “prangija” i topot rucnih granata u pozadini)..

225 226
227

Prije odlaska u svecanu salu, muzicari nakon svirke (na otvorenom) uzimaju kratkotrajni predah uz “podmazivanje grla” u mladozenjinoj kuci, a Mladichi iskoristavaju priliku i zapocinju svoj mali performans uzimajuci instrumente u koje nasumce udaraju nekoliko prigodnih pjesama..
Rezultat (kronoloski:) – masovno okupljanje fanova, erupcija zadovoljastva, ovacije, pozivanje na bis, zvizdanje predaji instrumenata vlasnicima…

228

“Gostujuci teren” sa 350 uzvanika ne da nas ne pokolebava, vec uspijemo (kao i obicno:) ponjeti titulu najveselijih svatova, zasjenivsi cak i becare – mitske majstore svecarske zabave!
To posebno potvrdjujemo ostajanjem do kraja (6.00) i zloslutnim opkoljavanjem muzicara nakon objave “fajrunta” (jadni, nakon sviranja 15 sati bez prestanka, op.a.).. Naravno da odradjuju jos nekoliko pjesama, a mi ih oko 7.00 napustamo i idemo na obliznju benzinsku puNpu (koja inace lokalnim cugerima sluzi kao posljednja oaza nakon zatvaranja zadnjih birtija, op.a.) na kojoj se osoblje vidno sokira kad nas ugleda sa sakoima na golom tijelu (putem jedan drugom kidali kosulje, potkosulje i kravate.. Cudna neka zabava!?:).. Nakon popijene pive proglasavam predaju i krecem u krevet, a dvojica Mladicha me prozovu pickom i kao prave muskarcine nastavu piti jos do, gle cuda, 13.00.. Djelatnici crpke se kunu da jos takvo nesto nisu vidili

229

(blog.hr 28.10.2006.)


Tekst je, kao i svi na TheMladichi, napravljen neprofitabilno u svrhu vaše zabave i razonode. Nagradite entuzijazam autora sa ocjenom i komentarom, negativnim ili pozitivnim, kao podstrek za daljnji rad!
Unaprijed hvala!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocjena: 9.3/10 (3 glasova ukupno)


Copy/paste komentara sa originalne objave

• Najjaci ste. Kapa doli, palac gori i ovi put! (Čuvitar 28.10.2006. 00:56)

• jadni roditelji…do jedne ure? svaka čast. i ja bi tia otić na jedan slavonski pir, čujen, a i vidin da je jebeni delirij. kakve su slavonke? (delnice 28.10.2006. 09:57)

• JACI STE OD MALNAROVE EKIPE, di samo nadete sve ove karikature? (telekom 28.10.2006. 13:26)

• ispravak netočnog navoda nije ČAVO nego Čajo i to je obicno najžešči zajebant u ekipi kojem je zadatak sprdati ljude i podizati (pijanu) atmosferu zajebancijom…Pozdrav iz Vinkovaca! (Ultras_vk 28.10.2006. 18:07)

• diko, kad si već bio u mom šoru, što ne svrati bar u zoru? (kulenova seka 28.10.2006. 22:42)

• U pravu si. Nema do Slavonije. I dušu i srce ti razigra. Nema belaja do baja. (Nika 20.11.2006. 01:26)


Jedan komentar na “Mladichi debitiraju na Slavonskoj svadbi”

  1. Viša sila band

    Jako dobro !!! Bend za svadbe http://visasila.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ocjena: 0 (od 2 glasova)
    Odgovori

Napiši komentar

Komentiranjem prihvaćate kućni red.

* Please Enter the Output